Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat de pe piețele externe 3 miliarde euro, prin lansarea unor noi serii de obligațiuni. Suma se va utiliza pentru finanțarea deficitului bugetar, refinanțarea și rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Emisiunea este administrată de Citigroup Global Markets Limted, Erste Group Bank, ING bank, J.P. Morgan și Societe Generale.

Anunțul a privind intenția de a ieși pe piețele externe a fost publicat în Monitorul Oficial tot miercuri.

Statul trebuie să împrumute în acest an peste 70 miliarde lei, conform bugetului pe 2019.

Ce a spus Eugen Teodorovici:

România a reuşit miercuri să iasă pe pieţele externe cu un volum foarte mare de titluri de stat în euro, cu randamente şi termene diferite, cel mai mare fiind pe 30 de ani, ceea ce înseamnă încrederea investitorilor în această ţară, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Digi24, citat de Agerpres.

"Am decis să ne finanţăm, cum fac şi alte state normale, adică să mă împrumut pentru ce am nevoie în acest an în primul semestru, după care să încep să mă împrumut dacă doresc din piaţă şi costurile îmi convin ca şi Minister de Finanţe pentru anul care urmează. Aşa este logica în orice Minister de Finanţe care ştie cum să procedeze vizavi de datoria unei ţări într-un mod responsabil. Faptul că este interes pentru titluri de stat în euro din partea investitorilor străini, asta înseamnă încredere pe termen lung într-o ţară, în Guvenul unei ţări", a spus Teodorovici.

Acesta a subliniat că anul acesta o să avem deficit de 2,76% din PIB, ceea ce înseamnă undeva la 28-29 miliarde lei, şi există necesar de finanţare, acesta este deficitul care trebuie asigurat din piaţă, pe lângă ceea ce trebuie asigurat pentru a refinanţa ce ajunge la scadenţă.

Întrebat de explicaţie are pentru faptul că dobânda la care s-a împrumut România, de 4,65% este mai mare decât cea de 4,29% la care se împrumută Grecia, ministrul Finanţelor a explicat că fiecare ţară are nivelul ei de rating, este percepută într-un fel sau altul, de la caz la caz.

"Dar comparaţi sau verificaţi proporţiile vizavi de ce se împrumuta Grecia puţin mai devreme, anul trecut sau acum doi ani şi aşa mai departe. La România, la fel. Nu e vreo diferenţă de cost, sau România se împrumută mai scump decât altele pentru că noi suntem nu ştiu cum. Nu e adevărat. Suntem văzuţi, percepuţi pozitiv la nivel internaţional şi o să vedeţi în ceea ce urmează că va fi aceeaşi abordare, aceeaşi logică pozitivă din piaţă", a mai spus şeful de la MFP.