​Senatorul liberal Florin Cîțu susține că ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici nu plătește nicio taxă și niciun impozit în România, ca urmare a privilegiilor și imunităților obținute ca membru în consiliul guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții, care are sediul la Moscova. "Eugen Teodorovici CARE in ACEST moment este guvernator al BII NU este obligat sa platesca nicio taxa si niciun impozit in Romania. Sa dezminta el public daca nu este adevarat", scrie Cîțu pe Facebook.

HotNews.roFoto: Hotnews

Senatorul precizează că la 1 iulie 2015, Guvernul României a semnat protoculul de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia. Acesta a fost introdus în ședința de Guvern de Eugen Teodorovici, care deținea și atunci funcția de ministru al finanțelor.

Potrivit lui Florin Cîțu, protocolul prevede că reprezentanţii membrilor Băncii în Consiliul guvernatorilor Băncii, precum şi supleanţii lor beneficiază de următoarele privilegii şi imunităţi pe timpul îndeplinirii de către aceştia a obligaţiilor de serviciu pe teritoriul fiecărui stat membru al Băncii:

a) imunitate împotriva urmăririi judiciare şi administrative privind acţiunile întreprinse de către aceştia în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu. Această imunitate nu se aplică în privinţa răspunderii civile în cazul provocării de daune în accidente rutiere;

b) scutiri vamale privind bagajul personal identice cu cele care se acordă funcţionarilor diplomatici cu rang corespunzător din statul respectiv;

c) scutirea de la plata taxelor şi impozitelor directe privind orice sume băneşti care se plătesc reprezentanţilor sau supleanţilor acestora de către statul membru care i-a desemnat;

d) scutirea de orice obligaţii de stat.

Vezi aici ce spune Cîțu

"In timp ce Teodorovici ne cocoseaza cu taxe si impozite, persoane fizice si juridice, el nu plateste nimic statului roman. Eugen Teodorovici este singurul roman care are imunitate de doua ori, una de la Parlamentul Romaniei si alta de la banca lui Putin", mai scrie Cîțu.

Potrivit lui Cîțu, până în 15 noiembrie 2018, România era reprezentată conform hotararii nr. 1091/2007 de “un secretar de stat și un director general din cadrul Ministerului Economiei și Finanțelor, nominalizați prin ordin al ministrului economiei și finanțelor.”

Pe 14 noiembrie 2018, Eugen Teodorovici s-a întâlnit cu președintele BII. Pe 15 noiembrie 2018, la o zi după această întâlnire, Guvernul Romaniei a aprobat în ședința de Guvern hotararea nr. 921/2018 prin care se schimbă reprezentarea României la BII astfel :”Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții este ministrul finanțelor publice, iar supleantul său este o persoană desemnată de ministrul finanțelor publice.”, mai arată Cîțu.

În perioada 1-4 decembrie, Teodorovici a plecat în Cuba, unde în același timp are loc și întâlnirea guvernatorilor BII.

Senatorul Florin Cîțu a acuzat în mai multe rânduri, în ultima săptămână, Guvernul controlat de Liviu Dragnea, de înțelegeri cu rușii, trădând interesele economice ale României. Cele mai multe acuzații se îndreaptă asupra ministrului finanțelor Eugen Teodorovici, despre care Cîțu se întreabă dacă este spion rus. Cîțu susține că vehiculul financiar prin care Rusia ar urma să obțină control în economia românească este Banca Internațională de Investiții (BII), cu sediul la Moscova și în conducerea căreia a fost numit Teodorovici, în luna noiembrie, la doar o zi după o întâlnire cu președintele instituției. Apoi a plecat în Cuba, după o escală la Moscova, unde ar fi promis că BII va fi principalul finanțator și partener al controversatului Fond Suveran.

Citește pe aceeași temă și: