​Banca Centrală Europeană nu a transmis Ministerului de Finanțe niciun aviz privind proiectul de Ordonanță care ”corectează” OUG 114/2018, au spus pentru HotNews surse familiare cu această problemă. Oficialitățile române solicitaseră în scrisoarea care cuprindea noul proiect de Ordonanță (trimis în limba română- ???) ca până miercuri să primească răspuns. ”Ați văzut vreun aviz publicat pe site-ul nostru? Dacă nu, înseamnă că acel aviz nu a fost acordat!”, au spus sec pentru HotNews sursele citate.

Eugen Teodorovici, ministrul finantelorFoto: Guvern

Reprezentantul BCE s-a arătat deranjat de termenul de 3 zile impus de partea română, spunând că asemenea avize necesită- dincolo de traducerea documentului- analize care se pot întinde dincolo de intervalul oferit cu ”generozitate” de Finanțele din România. ”Nu înțelegem să răspundem la ordinele cuiva. Vom oferi punctul de vedere după atenta studiere a draftului transmis”, au mai spus pentru HotNews.ro sursele citate.

Reamintim că ministrul Teodorovici a declarat miercuri că proiectul de modificare a OUG 114 are avizele BNR și Băncii Centrale Europene.

”Ieri (marți, 26 martie - n.red) a venit răspunsul de la Banca Centrală Europeană, avizează acest proiect”, a declarat ministrul înt-o intervenție telefonică la Digi TV.

Pe vechul proiect, BCE amintea că ”ar fi trebuit consultată ”într-o etapă adecvată” care să permită autorității care inițiază proiectul legislativ să ia în considerare avizul BCE înainte de a lua o decizie cu privire la fond. BCE nu a fost consultată de Guvernul României înainte de adoptarea și intrarea în vigoare a OUG nr. 114/2018. Mai mult, OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțit de nicio evaluare a impactului care să arate efectele impozitului asupra sectorului bancar”, se arată într-o scrisoaretrimisă ministrului Eugen Teodorovici de către autoritatea europeană