​Când scandalul estonian al spălării banilor prin Danske Bank a explodat în toamna anului trecut, celelalte bănci nordice s-au grăbit să-i liniștească pe investitori, spunându-le că ele erau diferite, scrie FT în ediția sa de vineri. Că ceea ce era valabil pentru Danske nu era la fel de valabil și pentru Swedbank de pildă. Numai că, surpriză! Scandalul din această săptămână de la Swedbank, împrumutătorul suedez cel mai mare din regiunea baltică, arată că s-a operat exact la fel ca în cazul Danske.

Swedbank LituaniaFoto: Swedbank

Birgitte Bonnesen, care a fost concediată joi din funcția de director al consiliului de administrație al Swedbank, a fost anterior șefa băncii pe regiunea baltică - la fel ca și Thomas Borgen, care a fost înlăturat ca CEO Danske în octombrie.

Ambii au ajuns mari șefi datorită profiturilor făcute în zona baltică, iar întrebările care apar acum cu privire la originea banilor care au asigurat acele profituri nu sunt de natură a-i ajuta foarte mult.

Ambele bănci se presupune că au făcut parte dintr-un sistem care le-a permis oligarhilor ruși dar și din alte părți să transfere bani în Vest prin sucursalele baltice ale băncilor nordice.

"Ați fi crezut că Swedbank ar fi învățat din greșelile pe care le-am făcut noi", a spus un executiv al Danske. Swedbank se confruntă în prezent cu mai multe anchete ale reglementatorilor, la fel ca Danske. Autoritățile suedeze și estoniene de supraveghere financiară investighează acest scandal.

Dar cel mai îngrijorător pentru ambele bănci pare a fi interesul autorităților de reglementare americane în aceste cazuri de spălare de bani.

Financial Times a dezvăluit săptămâna aceasta că Departamentul de Stat al SUA investighează Swedbank cu privire la spălarea unor sume consistente de bani. Banca daneză este și ea investigată de Departamentul de Justiție al SUA și de Comisia pentru valori mobiliare. Din păcate, întregul sistem financiar și politic nordic este acum în centrul atenției.

Țările nordice stăteau până acum foarte bine în clasamentele privind corupția. Erau printre țările cele mai puțin corupte și se bucurau de cote înalte de încredere. Acum, oamenii sunt îngrijorați că această încredere este subminată de aceste scandaluri.

Există întrebări specifice cu privire la legăturile dintre bănci și autoritățile de supraveghere. În Suedia, e cunoscută relația de prietenie dintre Erik Thedéen, șeful Autorității de Supraveghere Financiare și unul dintre șefii Swedbank. Fostul președinte al autorității de reglementare din Danemarca a fost și el director financiar al Danske.

Comunicarea ambelor bănci a fost foarte criticată, iar acționarii băncii își pun mari semne de întrebare. Johan Sidenmark, directorul executiv al fondului de pensii AMF- unul dintre cei mai mari investitori ai Swedbank- a declarat la o reuniune a Swedbank că ăși pune întrebarea dacă membrii consiliul de administrație ai băncii înțeleg gravitatea situației.

Președintele Swedbank, Lars Idermark, a refuzat să comenteze pentru Financial Times despre motivul pentru care nu a ținut seama de lecțiile Danske Bank: "Bineînțeles, am discutat despre asta în consiliul de administrație, dar nu este posibil să vorbesc despre acest subiect, acum”, a spus el.

Autoritățile de reglementare din Estonia și Letonia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că băncile nordice ar putea fi forțate să se retragă din zonă din cauza impactului. Dl Karlsson a reiterat, joi, că Swedbank nu are în vedere "intenția de a-și reduce prezența” în țările baltice.

Peters Putnins, șeful autorității de reglementare financiară din Letonia, a declarat pentru Financial Times că "principala problemă este riscul reputațional”. Toate țările baltice așteaptă să vadă cum se va rezolva această problemă.