Deficit bugetar de 0,51% din PIB în ianuarie-februarie. Dacă bugetul pe 2019 era aprobat de anul trecut, deficitul era mai mare

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 1 aprilie 2019, 14:58 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Ministerul Finanțelor Publice a afișat luni, 1 aprilie, execuția bugetară pe primele două luni ale acestui an, deși trebuia să o facă pe 25 martie. Chiar dacă este această întârziere, aceasta arată că deficitul pe primele două luni din acest an a fost de 0,51% din PIB, mai mic cu 0,07 puncte procentuale comparativ cu anul trecut.

În termeni nominali, a fost de peste 5,2 miliarde lei.

De anul trecut, România a afișat deficit pe primele două luni, deși în anii de dinainte era încă pe excedent. Acest lucru din cauza creșterii cheltuielilor cu salariile și cu asistența socială. Datele puteau arăta mai rău. Statul nu a avut bugetul aprobat. Astfel, dacă s-ar fi făcut investiții, acum deficitul ar fi fost mult mai mare. Faptul că s-a întârziat cu legea bugetului a reprezentat un lucru bun pentru execuție. Practic, cheltuielile de capital arată o scădere de 78,3%.

Ce arată datele MFP:


Veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 46,7 miliarde lei, reprezentând 4,6% din PIB, comparativ cu 4,5% din PIB în anul 2018. Procentual, veniturile au fost cu 10,4% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri față de primele două luni ale anului precedent în cazul încasărilor din accize (+22,2%), contribuții de asigurări (+27%), TVA (+14,1).

Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 14,1% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 10,8 miliarde lei.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 11,3%.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 25,2% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 2,4 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 51,9 miliarde lei, cu 8,6% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 25,2% mai mari față de cele realizate în primele două luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 21,5% față de primele două luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu dobânzile cu 15,7%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 18%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 1,6 miliarde lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2600 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  in cazu asta (Luni, 1 aprilie 2019, 15:32)

  liviu_ [utilizator]

  eu zic ca trebuia sa voteze bugetu pe 2019 in 2021 ca aveam si mai mic deficit!

  frate astia ne cred idioti!
 • +1 (1 vot)    
  Romania are nevoie de disciplina bugetara (Luni, 1 aprilie 2019, 16:11)

  animatron [utilizator]

  Doar asa va castiga mai multa credibilitate pe piata internationa si va avea o marja de manevra mai mare cu privire la utilizarea bugetului pt investitii in domenii critice la noi (infrastructura de transport si cea de energie).

  Germania, pe excedent bugetar si cu datorie publica in scadere continuu, aproape unic in vestul UE, este un exemplu pt noi (nu Bulgaria, ramasa in urma ca dezvoltare si cu moneda legata mecanic de euro).

  E o tara cu mare apetit pt consum intern dar sustine foarte puternic si exporturile, e atenta la inflatie si obsedata sa reduca datoria publica, nu permite nici un derapaj bugetar si a inscris in Constitutie o prevedere care obliga guvernul federal sa nu cheltuie mai multi bani decat incaseaza din venituri.
  Cum ar zice romanii, Germania "se intinde doar cat ii este plapuma" !

  Politicienii germani nu sunt neaparat cu mult mai destepti sau cinstiti decat cei romani (sau francezi, britanici, spanioli, etc), si la ei au scandaluri de coruptie, plagiat, trafic de influenta sau incompetenta.

  Ceea ce ii deosebeste de ai nostri, cred, e convingerea ca daca te apuci de un lucru e musai sa il termini si sa il faci cat poti de bine.

  Calitatea recunoscuta de adaptare a romanilor ii predispune se pare si la a slabiciune majora, aceea de a abandona proiecte, a le amana pt a le rediscuta si reporni "altfel", a rescrie din mers regulile unui contract sau a nu respecta promisiuni facute initial cu mare patos si convingere.

  Asa ca avem proiecte de buget care se plimba aiurea luni de zile, investitii publice care tot incep si se opresc timp de ani de zile, se ajunge la saturatie si blocaje cu "adaptarile" si "noi reforme".

  Disciplina iti aduce mai multa siguranta, produce predictibilitate, ofera credibilitate si in final rezultatele pot iesi mai bine si mai repede.

  Disciplina o achizitionezi, nu e un dat, totul incepe in familie, se confirma si dezvolta solid la scoala, se practica in profesie si in spatiul public.
  Toti castigam, la fel si Romania!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by