România a absorbit doar 27,7% din fondurile alocate pentru perioada 2014-2020, conform datelor Ministerului Fondurilor Europene, iar Eugen Teodorovici dorește ca proiectele de investiții pe noul cadru financiar 2021 – 2027 să fie începute înainte. El a făcut declarațiile în cadrul unei conferințe la Palatul Parlamentului.

Eugen TeodoroviciFoto: Hotnews

„O nouă viziune presupune și curajul de a modifica regulamente europene, nu doar pentru a extinde, ci și pentru a devansa termene de cheltuire a banilor europeni, chiar cu un an sau doi înainte, dacă acest lucru este benefic pentru economiile noastre și pentru cetățeni, chiar dacă e mai greu birocratic, pentru instituțiile europene sau naționale. Pe scurt, vorbim de posibilitatea demarării de investiții începând cu anul 2019, înainte de aprobarea noului cadru financiar multianual 2021 – 2027, cu ajutorul unui mecanism prin care fondurile publice, inclusiv finanțările de la instituțiile financiare internaționale BERD, Banca Mondială, BEI, să fie rambursate prin fonduri europene aferente noului cadru financiar”, a spus Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

El a mai spus că modelul economic al Uniunii Europene în domeniul politicii de investiții trebuie să aibă în vedere atât creșterea numărului de angajați, crearea de noi locuri de muncă, cât și creșterea calității forței de muncă care în final să conducă la creșterea capacității de producție și la competitivitatea companiilor din Uniunea Europeană pe piața globală.

„Modalitatea de aplicare a regulilor și standardelor de valoare la nivel european trebuie să fie unitară. Nu sunt de acord cu delimitările de orice natură: zona euro, zona Schengen, Europa cu o viteză, mai multe viteze”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.