​​Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că, începând de marți - 2 aprilie, persoanele fizice pot achiziționa noi titluri de stat în cadrul Programului Tezaur. De asemenea, arată într-un comunicat de presă că în acest an că peste 20.000 de români au investit în titluri de stat peste 1,2 miliarde de lei. Au fost două serii de emisiuni, de la începutul anului. Dacă ne uităm la emisiunile anterioare, observăm că în cea de-a doua interesul a fost mai mic. Vorbim de puțin peste 9.000 de investitori și o sumă de circa 500 milioane lei, comparativ cu aproximativ 11.000 români și aproape 700 milioane lei, în februarie. Aceste cifre sunt mai mici în condițiile în care a fost introdusă și scadența la 1 an, deci un produs în plus.

Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFPFoto: MFP

Ce mai spune MFP în noul comunicat:

Persoanele fizice pot investi, de mâine, 2 aprilie, în 4 noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1,2,3 și 5 ani, cu dobânzi de 3,5%,4%, 4,5% și 5%.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • între 2-22 aprilie de la unitățile Trezoreriei Statului ;
  • între 2-18 aprilie prin Compania Națională Poșta Română pentru mediul rural și 2-19 aprilie pentru mediul urban prin Compania Națională Poșta Română

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, fără plafon maxim individual de subscriere. Titlurile de stat care sunt lansate în data de 2 aprilie 2019 sunt în formă dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur pot fi transferabile și se pot răscumpăra în avans.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă această calitate. Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni, iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori.