​Având în vedere că și Guvernul finlandez se instalează puțin mai târziu, poate undeva prin luna iunie-iulie, dacă nu mă înșel, poate ar trebui luată în seamă și o discuție despre posibilitatea ca România să-și extindă președinția rotativă și pentru următoarele șase luni, a declarat, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, într-o conferință de presă.

Ministrul Finanțelor, Eugen TeodoroviciFoto: AGERPRES

Asta, spune el, pentru a avea coerență, demnitate și aceeași abordare pragmatică la nivel european.

"Dacă zâmbești, nu înseamnă că iei lucrurile în glumă. România astăzi, vă spune o persoană care este în administrația publică, nu pot fi acuzat că sunt subiectiv, sau pot fi dar fără temei, România, așa cum funcționează președinția astăzi, este o președinție care poate asigura fără niciun fel de sincopă orice fel de subiect oricât de dificil și sensibil ar fi acesta. Erau îndoieli foarte mari nejustificate (cu privire la faptul că România poate să asigure președinția UE n.r.). Iată că astăzi România poate să dovedească exact contrariul", a spus Teorodovici.

  • În cazul în care se dorește la nivel european, în cazul în care la nivelul Finlandei, Guvernul nu se instalează, nu știu, sunt chestiuni interne, atunci poate fi luată ca alternativă o astfel de posiblitate.
  • O să-i spun cu prima ocazie cu care îl văd (pe Donalt Tusk - președintele Consiliului European n.r.), că știu că acum vorbește și limba română, o să ne înțelegem perfect.

"Asta a fost dorința noastră, să încercăm să rezolvăm foarte multe lucruri într-un termen foarte scurt și se pare că ne-a ieșit. Noi ne-am oferit ca serviciu, logistică, experiența acum acumulată și poate pentru întreaga Europă ar fi benefic ca o țară precum România cunoscându-și nevoile, diferențele de abordare, să poată să imprime noului mandat din Parlamentul European și a Comisiei Europene această viteză de lucru, acest ritm și această dorință de la început, de a schimba lucrurile în bine pentru întreaga Europă, nu doar pentru România", a spus Teodorovici.

  • Știți că de multe ori discuțiile se poartă pe anumite zone mai aprins. Sunt grupuri tehnice care la nivel european au un anumit ritm de lucru. Au fost chiar precizări în sensul că: "Domnule, noi suntem învățați să lucrăm puțin mai așa, mai stil european, adică plătiți bine și muncă nu neapărat mai puțină, mai așa, pasul pe loc". Colegii mei care au primit e la mine anumite mandate de negociere pe anumite dosare, au prezentat anumite documente, au cerut punct de vedere foarte rapid de la statele membre și asta a fost reacția: "Noi nu suntem învățați să lucrăm atât de repede".

În luna noiembrie 2018, Guvernul finlandez și-a manifestat disponibilitatea de a prelua mai devreme președinția Consiliului UE dacă autoritățile de la București vor solicita acest lucru.

Vezi mai multe aici: