”Scenarii facem, încă de când a apărut prima variantă a OUG 114/2018”, spune un bancher din top 10 pentru HotNews.ro. Facem și refacem bugete, fără să știm încă exact cum va rămâne această Ordonanță, pentru că urmează discutarea ei în Parlament. Noi vom depune amendamente prin intermediul Asociației Române a Băncilor, urmând să vedem dacă vor fi luate în calcul. E ca atunci când mergeam la mărirea notei în studenție: puteam câștiga dar puteam și pierde. Una peste alta acum ne vom reface complet bugetele, să vedem care e impactul pe bancă”, mai spune bancherul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit calculelor HotNews.ro, noua referință este de 2.53% (media ROBOR din primul trimestru ponderată cu volumul tranzacțiilor efectuate), în vreme ce ROBOR la 3 luni era luni de 3.23%.

OUG 114 ar putea fi atacată la Curtea Constituțională și declarată neconstituțională, dar până atunci e nevoie să vorbim pragmatic despre efectele ei în piață.

”Noi suntem la peste 1% din piață așa încât ne încadrăm la cota de taxare de 0.4%, dacă vom avea profit. Creșterea pe care o estimăm pe anul ăsta pe segmentul soldului de credite acordate populației și companiilor va fi de peste 8%- așa ne și bugetasem inițial. Să vedem cum vom sta cu marja netă- avantajul nostru este că lucrăm cu dobânzi relativ mici la credite și relativ bune la depozite. Compar dobânzile noastre cu media pieței. Abia ne-am apucat de calcule cu privire la pricingul noilor credite”, mai spune bancherul.

Reprezentantul unei alte bănci ne-a trimis un calcul comparativ:

Pentru un credit ipotecar în valoare de 240.000 lei (puțin peste 50.000 de euro- n.red) acordat pe 20 de ani, rata lunară ar fi ACUM de 2006 lei/lună, în ideea unei dobânzi fixe 5 ani (la nivelul a 6.45%), ulterior variabilă Robor 6M (ROBOR 6M = 3,38%valabil pentru luna martie) + 3 pp, zero comision de analiza si administrare lunar, 370 lei cost de evaluare, DAE 6.67%.

Pe noua variantă de creditare, în aceleași condiții, creditul ar avea o rată de 1980 de lei. Acest exemplu este calculat cu nivelul de dobândă standard fără încasarea salariului în contul băncii sau alegerea unei optiuni de asigurare atasate creditului.

În cazul unui credit de nevoi personale în sumă de 20000 lei, acordat pe 60 de luni, rata lunară în prezent este de 433 lei, (10.74% dobanda, zero comision de analiza si administrare lunar, DAE : 11.28%). Cu noul indice, rata coboară la 420 de lei, cu mențiunea că noul indice ar putea suferi creșteri în cazul unei lichidități scăzute din piață.

Dealtfel, într-o declarație publică făcută azi, Guvernatorul BNR a recomandat clienților să se orienteze către credite cu dobânzi fixe, iar băncilor le-a transmis că i-ar plăcea să vadă depozitele mai bine plătite, iar creditele ușor ieftinite.

Cifrele de mai sus trebuie citite sub rezerva faptului că băncile nu comunică de teama concurenței toate elementele de pricing, doar 3 instituții de credit fiind deschise acestei discuții.

Nici bancherii nu se înțeleg între ei, unii dorind o poziție mai dură a Asociației care îi reprezintă, în vreme ce alții ar vrea o mai mare flexibilitate, sperând într-un câștig în negocierile cu Statul.