Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, nu a negat, marți, că reprezentanții instituției au colaborat cu aceia ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP), pentru a modifica taxa pe activele băncilor, dar a evitat să dea un răspuns direct, potrivit Mediafax.

Mugur IsarescuFoto: Facebook

„Sper că nu ați uitat că prin două hotărâri ale Comitetului Macroprudențial, din care face parte Banca Națională, Ministerul de Finanțe și ASF-ul și autoritatea de garantare a creditelor populației, s-a hotărât nu doar înființarea a două grupuri de lucru BNR - MF sau MF - BNR, dar și activarea acestuia. Tehnicienii noștri au lucrat împreună (...) la conturarea unor modificări care să împingă textul final al ordonanței spre principiile unei economii de piață”, a spus Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de presă de marți, întrebat de ce apare ca autor Gheorghe Gherghina, membru al Consiliului de Administrație al BNR, al proiectului inițial de OUG care a modificat OUG nr. 114/2018.

Guvernatorul BNR a menționat că instituția a furnizat, în primul rând informațiile privind creditarea și dobânzile.

Proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG) care schimbă OUG nr. 114/2018 a fost realizat de Gheorghe Gherghina, care anterior a lucrat peste 20 de ani la Ministerul Finanțelor, arată metadatele proiectului. În plus, proiectul a fost modificat ultima oară la data de 26 martie, la ora 17:06, de către Mihaela - Gabi Ene, directorul general al Trezoreriei Statului şi Datoria Publică din cadrul MFP. De asemenea, proiectul a fost publicat la data de 26 martie, în jurul orei 22:00, fără Notă de fundamentare, dar cu un lung preambul.

După discuții cu reprezentanți ai domeniilor vizate, acest proiect a fost adoptat și publicat în Monitorul Oficial la data de 29 martie.

În prezent, Consiliul general al Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) este alcătuit din trei membri ai BNR și doi ai ASF, potrivit site-ul instituției: Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR și președintele CNSM), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR, coordonator al activității de stabilitate financiară), Leonardo Badea (președintele ASF) și Elena Doina Dascălu (Prim-vicepreședinte al ASF). Celor șase li se adaugă trei reprezentanți ai MFP: Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare) și Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice). De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la ședințele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot, potrivit Mediafax.