​Companiile din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) vor avea de suferit din punct de vedere financiar, din cauza OUG 114/2018, astfel că se iau în considerare diverse căi legale de evitare a impactului negativ, reiese din declarațiile lui Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și manager de portofoliu FP. În ultimă instanță, ar putea apela la Curtea Europeană de Justiție.

Elena Birjovanu si Johan MeyerFoto: Hotnews

"​Mulțumită schimbărilor care au fost anunțate la finalul săptămânii trecute, există posibilitatea ca schimbările prin care companiile care produc energie pe bază de cărbune să fie excluse de la plata taxei de 2% introduce o discriminare adițională față de alte companii din energie. Din punct de vedere al concurenței ridică semne de întrebare cu privire la ajutor de stat. Cu siguranța vom demara o acțiune legală. De asemenea, prejudiciul financiar care va fi suferit de companii din cauza modului în care metodologia a fost implementată, cu siguranță ne vom uita la prejudiciul financiar și vom demara o potențială acțiune în justiție", a spus Meyer.

  • Primul obiectiv va fi să încercăm să împiedică ca ordinul să fie implementat din cauza prejudiciului financiar suferit de companii. Am putea motiva că este o clară încălcare a directivelor europene, deci există și posibilitatea de a merge la Curtea Europeană de Justiție.

Potrivit acestuia, pentru că ar dura luni bune sau ani, principalul obiectiv este să fie minimalizat impactul financiar în timp ce folosesc alte căi legale.

Ordonanța de Urgență 114 aprobată de Guvernul României în data de 21 decembrie 2018 care vizează sectoarele electricitate, gaze, telecomunicații, bancar și pensii private a fost modificată în data de 29 martie 2019 printr-o nouă ordonanță.

Conform unei prezentări a FP, principalele prevederi în vigoare aprobate prin cele două ordonanțe, cu impact asupra valorii ativului net al Fondului sunt următoarele:

  • Introducerea unei taxe de 2% pe cifrei de afaceri a companiilor din sectoarele electricitate și gaze. Producătorii de energie pe bază de cărbune, precum și unitățile de cogenerare vor fi scutite
  • Plafonarea prețului gazelor pentru consumatorii casnici și centralele de producție energie termică ce livrează agent termic sistemelor locale de încălzire la 68 Lei pe MW/h de la 1 mai 2019 până în februarie 2022
  • Plafonarea prețului energiei electrice pentru consumatorii casnici și întreprinderile mici (cu mai puțin de 50 de angajați și venituri mai mici de 50 milioane Euro) la un preț stabilit de reglementator (“ANRE”). Pentru perioada 1 martie – 31 decembrie 2019, ANRE a stabilit un preț pentru Hidroelectrica de 111,61 Lei/MWh și o cantitate ce va trebui vândută pe piața reglementată reprezentând 9,7% din producția de electricitate livrată în 2018. Pentru Nuclearelectrica prețul a fost stabilit la 188 Lei/MWh și o cantitate reprezentând 13,4% din producția de electricitate livrată în 2018.
  • Taxa pe activele bancare: 0,4% pe an pentru băncile cu o cotă de piață mai mare de 1% și 0,2% pentru băncile cu o cotă de piață sub 1%
  • Modificări la Pilonul II de Pensii:

‒ opțiunea de transfer de la Pilonul II la Pilonul I după cel puțin 5 ani de contribuție la Pilonul II

‒ reducerea comisionului de contribuție de la 2,5% la 1%

‒ capital social mai mare pentru administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II care trebuie plătit până la 31 decembrie 2019

Cele mai importante deţineri ale FP, conform valorii activului net