​Mult timp s-a crezut că un bărbat numit Cudjo Lewis a fost ultimul supraviețuitor în viață al comerțului transatlantic cu sclavi dinspre Africa spre SUA. Recent însă, un cercetător de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie spune că a descoperit dovezi potrivit cărora ultimul supraviețuitor ar fi o femeie pe nume Redoshi. Noua descoperire, publicată în revista Slavery & Abolition, va fi cu siguranță supusă dezbaterilor științifice, deoarece există puține înregistrări care probeze cum a decurs viața ultimilor africani vânduți ca sclavi pe teritoriul SUA.

Ultimul supravietuitor al sclavieiFoto: Captura video

Indiferent de rezultatele acestor dezbateri, cercetătorul Hannah Durkin a reunit documente din diferite surse și înregistrări ale recensământelor din Africa pentru a scoate în evidență viața remarcabilă a unei femei care a supraviețuit călătoriei pe nava care transporta sclavi pe când aceasta avea doar 12 ani, scrie The Times. Odată ajunsă în SUA, fetița de 12 ani a fost vândută ca viitoare mireasă, după care a avut de îndurat Războiul Civil și Marea Depresiune. Potrivit dr. Durkin, Redoshi a murit în 1937; Lewis murise în 1935.

Despre Redoshi se știe că a fost luată dintr-un sat din Africa de Vest înainte de a fi adusă în Statele Unite în 1860 pe vasul Clotilda, ultima navă care a transportat sclavi în cei 240 de ani de sclavie.

Restul vieții lui Redoshi reprezintă un exemplu al traumelor fizice și psihice cu care s-au ales cei care au supraviețuit comerțului cu sclavi, cicatrici care continuă să inflameze și astăzi tensiunile din Statele Unite ale Americii.

S-a reuși chiar filmarea ei în cadrul unui documentar care era destinat să prezinte problemele cu care s-au confruntat afro-americanii în timp ce încercau să devină agricultori. Filmul - lansat în 1938 de către Departamentul de Agricultură numit "Fermierul Negru: spre o mai bună agricultură și spre o viață mai bună"- o arată pe Redoshi, o bătrână pe veranda casei ei mici, realizată din scânduri de lemn din Alabama. În film, ea discută cu cineva în timp ce stă pe un scaun, înfășurată de o pătură. Filmul este dealtfel singurul videoclip cunoscut al unei femei care a supraviețuit perioadei sclaviei în Statele Unite, a spus dr. Durkin.

Vezi mai jos fragmentul din documentarul în care a fost filmată ultima supraviețuitoare a sclaviei:

Dr. Durkin spune că Redoshi a fost dusă din satul ei din Africa de Vest, unde viața ei fusese una liniștită, înainte ca tatăl ei să fie ucis de bărbații care apoi au răpit-o.

Când a sosit în Statele Unite, i s-a dat numele Sally Smith, după are a fost vândută ca mireasă lui Washington Smith.