Emigrarea forței de muncă este un subiect de interes pentru România la reuniunea ECOFIN a miniștrilor de finanțe din UE care are loc la București, a declarat vineri ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax. „Pentru două zile capitala României devine capitala financiară a Europei. Se discută subiecte de interes pentru noi ca țară și pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei. Sunt subiecte care au la bază câteva studii făcute destul de bine, legate de mobilitate, de costul de finanțare, de piața europeană în ansamblul ei, care sunt perspectivele și care sunt actualele probleme”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor, Eugen TeodoroviciFoto: AGERPRES

Ministerul Finanțelor Publice organizează vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), miniştrii de Finanţe din UE, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

La eveniment vor participa peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniștrii de Finanțe din statele membre UE, Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE.

Ziua de vineri debutează cu reuniunea Eurogrup, condusă de preşedintele Mario Centeno, la care participă miniştrii de Finanţe ai celor 19 state din zona euro, urmată de reuniunea Eurogrup în format extins, cu toții miniștrii de Finanțe din UE. În cadrul celei de-a doua întâlniri se va discuta despre conectarea „Semestrului European” cu finanțarea din bugetul UE, iar unul dintre cele mai importante subiecte este foaia de parcurs pentru începerea discuţiilor politice pentru EDIS (sistemul european de asigurare a depozitelor).

Vineri după-amiază, miniştrii de Finanţe şi guvernatori băncilor centrale au programată prima sesiune de lucru a reuniunii informale ECOFIN, prezidată de ministrul român de resort, Eugen Teodorovici. În cadrul acesteia vor fi abordate teme precum priorităţile următorului ciclu instituţional şi calea de urmat pentru Uniunea Pieţelor de Capital.