S​oția lui Carlos Ghosn a zburat vineri la Paris pentru a discuta cu membrii Guvernului posibilitatea ca Franța să îi ajute soțul, recent arestat pentru a patra oară de către autoritățile japoneze. Într-un interviu acordat Financial Times, cu doar câteva ore înainte de a se îmbarca din Japonia spre Paris, Carole Ghosn a spus că cele 108 zile de închisoare au făcut din Carlos Ghosn o "persoană diferită". "Cred că guvernul francez ar trebui să facă mai mult pentru el. Nu cred că au făcut destul. Nu cred că a avut suficientă susținere. În calitate de cetățean francez, ar trebui să aibă acest drept ", a declarat doamna Ghosn.

Carlos Ghosn plecand de la o intalnire cu avocatii sai, inainte de a fi re-arestatFoto: FT.com

Eforturile familiei lui Ghosn de a implica mai mult administrația președintelui Emmanuel Macron în afacerea Nissan-Renault vine pe fondul acestei re-arestări de către procurorii japonezi săptămâna trecută - o mișcare extrem de neobișnuită care a uimit echipa de avocați a lui Ghosn și a reaprins criticile preivind sistemul juridic japonez .

Dl Ghosn a fost eliberat pe cauțiune la începutul lunii martie și a trăit în ultimele săptămâni în condiții stricte care l-au împiedicat să utilizeze internetul, cu excepția biroului avocatului său. El și vizitatorii familiei au fost permanent în vizorul procurorilor dar și a reprezentanților presei.

”Puteți vedea frica în ochii lui. Este complet epuizat, fără strop de energie”, a mai spus dna Ghosn.

Procurorii japonezi au decis joi arestarea pentru a patra oară a fostului preşedinte al grupului Nissan, Carlos Ghosn, după ce mass-media japoneză a anunţat că autorităţile au construit un nou caz împotriva lui în legătură cu plăţile efectuate către un dealer din Oman, de unde o parte din bani au ajuns tot în conturile lui Ghosn. Dl Ghosn a negat toate acuzațiile aduse împotriva sa.

Compania Renault a alertat, de asemenea, procurorii francezi săptămâna trecută, sesizând aceste plăți suspecte către distribuitorul din Oman, potrivit unor persoane familiare cu ancheta.

Percepția publică în Franța s-a schimbat în privința fostului CEO al Renault-Nissan, după ce producătorul francez și-a acuzat fostul său șef de "practici discutabile și obscure" și de încălcarea eticii companiei.

Arestarea de joi a lui Ghosn aa fost urmată de ceea ce soția lui a descris ”percheziții corporale umilitoare”, confiscarea laptopurilor, telefoanelor și documentelor legate de pregătirile domnului Ghosn pentru procesul său,”. Procurorii i-au cerut să îi însoțească pentru interogatoriu, a spus dna Ghosn, dar avocații i-au recomandat să refuze.

Procurorii nu au reușit să descopere pașaportul american al doamnei Ghosn, ceea ce i-a permis acesteia să părăsească Japonia și să încerce să lupte împotriva autorităților japoneze prin intermediul grupurilor pentru drepturile omului.

”Sunt singură aici. E foarte traumatizant tot ceea ce se întâmplă”, a spus doamna Ghosn in timpul ultimelor ore petrecute în Tokyo. "Dacă soțul meu este în detenție și sunt aici, nu am cum să îl ajut. Mă duc în Franța. . . sper să îi pot fi mai de folos de acolo", mai spune ea.

Susținătorii lui Ghosn sunt însă de acord că o mai mare implicare a guvernului francez ar fi puțin probabil să producă rezultate semnificative, mai ales că dl Ghosn și dl Macron au avut opinii divergente în legătură cu viitorul alianței Renault-Nissan.