Teodorovici: Când mă gândesc la interesul economic al României, da, înțeleg să fiu și agresiv

de DP     HotNews.ro
Duminică, 7 aprilie 2019, 7:33 Economie | Finanţe & Bănci


Eugen Teodorovici
Foto: Digi24.ro
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și-a explicat, sâmbătă seara, pe Facebook, declarațiile privind un pachet agresiv pentru piața muncii, scrie Mediafax. În plus, le-a reiterat și a subliniat că toate discuțiile trebuie să aibă în vedere România drept stat membru al Uniunii Europene (UE). „Presupun că de această dată sintagma «măsuri agresive» a fost de natură să genereze interpretări. Dar, când mă gândesc la interesul economic al României, da, înțeleg să fiu și agresiv. Ca oricare altcineva pentru țara sa. Dar, în niciun caz nu poate fi vorba de o îngrădire a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor”, a scris Eugen Teodorovici, sâmbătă seara, pe Facebook.

În plus, ministrul Finanțelor a mărturisit că îl întristează faptul că, „făcând dovada unei competențe profesionale limitate, cei care sunt incapabili să înțeleagă discuțiile în contextul lor, rămân tributari unor formulări conjuncturale și nu înțeleg să preia și să mediatizeze și alte subiecte care au fost discutate și care au legătura cu cel al migrației”. Printre aceste subiecte este cel al „competitivității Europei în fața concurenței crescânde” care vine din partea Chinei și a Statelor Unite.

„Iar aici, am accentuat pe necesitatea unității în abordare, la nivel european, pentru a putea fi capabili noi, Europa unită, să facem față, în primul rând economic, concurenței venită de peste ocean sau din zona Asiei”, a subliniat Teodovici.

Ministrul Finanțelor a făcut aceste precizări, în condițiile în care, sâmbătă, în conferința de presă de la finalul reuniunii informale a ECOFIN, a ținut să explice pe larg situaţia mobilităţii selective, în cadrul UE și de ce a fost acesta unul din subiectele principale discutate în cadrul reuniunii.

„Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluţie, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situaţia actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivităţii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influenţate de această mobilitate intra-europeană. Deci, trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie şi să ţinem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectaţi noi toţi. Libera circulaţie a forţei de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile ţărilor de origine şi ţărilor-gazdă şi în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce priveşte câştigurile celor rămaşi în ţara de origine. Totuşi, mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, de exemplu, atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluţii comune la nivel european şi implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a mai spus Teodorovici, în conferința de presă.

Cu toate acestea, ministrul român al Finanțelor a menționat, în cadrul aceleiași conferințe, că nu au fost discutate măsuri concrete, acesta fiind doar începutul discuțiilor, iar pentru a fi găsite soluții reale trebuie implicați miniștrii Muncii din statele membre ale UE.

„Unii politicieni găsesc chiar într-un eveniment european, serios și decent care, dacă nu prea atractiv pentru iubitorii de știri senzaționale și scandal, o bună ocazie să mai arunce cu ceva noroi ... și nu mă refer la mine acum, ci mă refer la noroiul pe care-l aruncă, a nu știu câta oara, asupra credibilității și imaginii României”, a mai scris Teodorovici, pe Facebook. Astfel, ministrul Finanțelor s-a referit la faptul că imediat după încheierea reuniunii Consiliului miniștrilor de finanțe ai țărilor din statele Uniunii Europene (ECOFIN), organizată pentru prima dată la București, în contextul Președinție Consiliului Uniunii Europene (UE), au apărut critici la adresa declarațiilor sale „cu privire la un fenomen social cu cauze și mai ales cu efecte economice importante”.

„Nu întâmplător am ales să includem pe agenda ECOFIN problematica migrației forței de muncă în interiorul Uniunii Europene, din țările din Estul și Sud-Estul Europei către țările mai dezvoltate”, a mai scris Teodorovici.

În plus, ministrul Finanțelor a menționat că pentru toți cei care ar fi binevoit să citească cu atenție știrea respectivă, ar fi fost evidentă diferența dintre ceea ce a spus și ce s-a scris.

„Am fost tentat să răspund acestor acuze, dar am considerat că subiectul merită o abordare profesionistă și nicidecum una hazardată, specifică tabloidelor de scandal. Am convingerea că toți cei care au înțeles să abordeze serios acest subiect, în cadrul reuniunii ECOFIN, au avut aceleași argumente economice, sociale și nu în ultimul rând, naționale, ca și mine. Toți cei care au participat la dezbaterile purtate pe marginea acestui subiect, au înțeles care sunt riscurile potențiale ale acestui fenomen al migrației și în special ale «migrației creierelor»”, a subliniat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a completat că toți cei care au participat la dezbateri au înțeles importanța și gravitatea subiectului, având în vedere că nu numai România se confruntă cu migrația forței de muncă.

„Ceea ce am spus și anterior, spun și acum: nu voi fi niciodată adeptul îngrădirii libertății dreptului de a munci oriunde în Europa, a libertății de mișcare sau oricăror alte drepturi ale cetățenilor români. Migrația forței de muncă este însă un subiect care generează discuții și polemici aprinse prin prisma faptului că duce la efecte economice pozitive în țările care primesc forța de muncă și negative în țările care o pierd”, a mai scris Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a menționat că, din acest punct de vedere, toți cei care au participat la dezbaterea acestui subiect, au fost de acord că trebuie găsite soluții pentru ca țările furnizoare de forță de muncă să poată contracara efectul economic negativ generat de migrarea forței de muncă, fără însă a îngrădi în niciun fel niciunul dintre drepturile garantate tuturor cetățenilor europeni – „nicidecum, subliniez, al libertății de a munci oriunde în Europa”.

„Închei prin a afirma foarte clar, în speranța că niciodată de acum în colo nu vor mai exista încercări de scoatere din context a afirmațiilor mele, că nu sunt dușman declarat al îngrădirii de orice fel a oricăror drepturi ale românilor sau ale europenilor. Toți cei interesați de problematica migrației forței de muncă în interiorul Uniunii Europene, pot consulta cele două studii solicitate de Președinția României și pregătite de Bruegel si CEPS”, a concluzionat Teodorovici.

Studiul Bruegel analizează prioritățile noului ciclu instituțional al UE, iar cel CEPS are ca temă mobilitatea forței de muncă în spațiul intracomunitar, ambele fiind disponibile pe site-urile celor două organizații și fiind realizate la cererea Președinției Române.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a organizat, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a ECOFIN, iar la eveniment au participat peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniștrii de Finanțe din statele membre ale Uniunii Europene (UE), Guvernatorii băncilor centrale, comisarii europeni și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5720 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  Prostie agresiva (Duminică, 7 aprilie 2019, 7:57)

  remicristian [utilizator]

  Sa te imprumuti pe piata ca tara la cele maimari dobinzi din Uniunea Europeana asta da vitejie vecina cu prostia.
  Agresivitatea prostului are de cele mai multe ori consecinte grave si din pacate Romania cu o asa conducere sau mai precis o gasca de tradatori care fac tot posibilul sa faca jocul Rusiei o sa ne vedem scosi din UE. Poate ar fi cazul sa iesim mai multi in strada si sa le spunem: "Gata ajunge!" Sa mergem la vot in 26 Mai si sa facem PSD ALDE sa scoata cele maimic scor din istoria ultimilor 30 ani! Gasca de infractori nu vor fonduri europene pentru ca nu pot fura de acolo si incearaca tot felul de combinatii cu turci sau chinezi care se stie sunt incoruptibili doar cuvintele spaga , pesches, ciubuc au fost adus in roamnia de suedezi! Suntem la fundul sacului si o sa cadem prin gaura din fundul sacului daca nu ii oprim acum cind nu este prea tirziu! Locul nostru este alaturi de UE nu alaturi de Rusia! Iesiti lavot sila proteste!
 • +15 (15 voturi)    
  . (Duminică, 7 aprilie 2019, 7:58)

  theo667 [utilizator]

  Cand aveai datorii la Fisc nu te gandeai agresiv la interesul economic al Romaniei? sau cand inchiriai vila din dotare fara contract inregistrat?
 • +13 (15 voturi)    
  !? (Duminică, 7 aprilie 2019, 8:08)

  jaoju [utilizator]

  deci e agresiv chiparosu'
 • +10 (12 voturi)    
  Gândești? (Duminică, 7 aprilie 2019, 8:11)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Dar când se gândește la interesul Moscovei și al grupării infracționale din care face parte, pusă pe jaf și distrugerea României, oare cum înțelege să devină?
 • +11 (11 voturi)    
  Doar dacă gandesti bine ... (Duminică, 7 aprilie 2019, 8:59)

  clencix [utilizator]

  Condiția este ca să gândești bine, proba va fi dacă prevederile se vor îndeplini. Dacă te uiți la programul lor și la prezent, n-au respectat nimic în fond, au respectat doar sume în lei, nu țin cont de inflație, euro, dobânzile din viitor. De asta maneliștii pesedei evită să exprime exact ce vor face, orice bine va fi datorită lor și orice rău va fi din vina dușmanilor. Înșelătoria deja se vede de unii si se va dovedi și alegătorilor lor după ce o să treacă timpul și se va zări distanta intre ce "cred" ei și ce va fi în realitate.
 • +13 (15 voturi)    
  Bun de teatru de revista acest Orlando Vodevil (Duminică, 7 aprilie 2019, 9:23)

  Plagarus [utilizator]

  Inca un "erou " psdist aburcat in dai si lupta neaosa.
 • +14 (14 voturi)    
  Teodorovici spune vorbe fără sens. (Duminică, 7 aprilie 2019, 9:29)

  asavreau [utilizator]

  Interesul economic al României sună groaznic.Românii unde sunt bă,că nu se văd deloc în acțiunile voastre.Ați rămas la faza că românii trăiesc bine prin reprezentanții lor.
 • +14 (18 voturi)    
  Tupeu de borfas incompetent (Duminică, 7 aprilie 2019, 9:43)

  fat.cat [utilizator]

  Asta ne face pe noi prosti, ca nu suntem in stare sa realizam si sa apreciem “viziunea” sa de limitare a dreptului la munca si circulatie libera. Incredibil!
  Orlando, don’ expert in economie, de ce crezi tu ca pleaca romanii? De ce crezi ca orice tara li se pare mai buna decat asta? Sa-ti spun eu, daca te faci ca nu stii: pentru bani, siguranta, predictibilitate si respect in relatia cu autoritatile din tarile alea. Educatie si sanatate mai bune pentru ei si pentru familiile lor. De aia, bai tati. E simplu, nu tre’ sa faci studii pentru asta.
  Iar voi, borfasilor, sa ziceti merci ca inca n-am plecat toti si mai aveti de unde fura, fi-v-ar dracu’ al dracului de escroci, ca nici nu deschid bine ochii duminica dimineata si iar vad o mostra de ineptie psd-ista. Nici cucul nu iese pe usita sa bata ora exacta cum iesiti voi sa ne reamintiti cat sunteti de idioti, mai baieti.
 • +7 (7 voturi)    
  Cand ma "gandesc" ... (Duminică, 7 aprilie 2019, 10:03)

  kralizec [utilizator]

  https://www.youtube.com/watch?v=Jbn67LeoA2o
 • +11 (13 voturi)    
  Al dracului patriot?? (Duminică, 7 aprilie 2019, 10:43)

  democtrates [utilizator]

  Si cu banca Rusiei cum ramane ???
 • +13 (13 voturi)    
  Alegere usoara (Duminică, 7 aprilie 2019, 10:59)

  contributor.bis [utilizator]

  Agresivitatii, noi "celalanti" îi preferam inteligenta si profesionalismul.
 • +16 (16 voturi)    
  Nu esti agresiv, esti doar prost.... (Duminică, 7 aprilie 2019, 11:10)

  cartofil [utilizator]

  Ai intrat la facultate de-abia dupa 4 ani de la terminarea liceului, la ASE, unde in 1994 erau 5000 de locuri la admitere. Da, esti inteligent si pregatit foc, am vazut. Si vii tu, restantierul restantirilor sa ne faci politica economica. In timp ce seful de promotie din generatia ta face contabilitatea la cine stie ce chiosc de cartier. Cara-te, ba , lasa-ne!!!! Nu esti decat un asasin economic, trimis de serviciile statului asiatic medieval din est sa distruga Romania.
 • +15 (15 voturi)    
  Comunism (Duminică, 7 aprilie 2019, 11:18)

  eu.cred.ca... [utilizator]

  Ce doreste domnul ministru e similar cu a lucra la o firma prost organizata ce plătește prost si ofera conditii mizerabile, iar cand persoana respectiva gaseste o firma mai buna din toate punctele de vedere sa fie blocat de o lege sa rămână acolo unde e. Si toate astea doar pt ca firma respectiva nu e in stare sa găsească o strategie sa atraga sau sa tina oamenii in firma. Aceste lucruri se regasesc doar in comunism si ele limiteaza omul pe termen lung din toate punctele de vedere. Domnul ministru e foarte limitat in ce priveste economia, dar na asta e psd...
 • +17 (17 voturi)    
  Nici vorba! (Duminică, 7 aprilie 2019, 11:33)

  nlln [utilizator]

  Nu interesul Romaniei va intereseaza.

  Aveti interes electoral personal/ de grup/ gasca.

  Niciodata nu v-a interesat altceva.
  Daca va interesa , nu aveam acum( la aproape 30 de ani de la caderea comunismului) spitale infecte, scoli in stadiul de prabusire, un sistem de protectie pentru varstnici sau persoane cu deficiente.

  Imediat ce iesim din aeroportul Otopeni se vede ce interes au/ avut politicienii.

  Nu sunteti convins? Mergeti la Gara de Nord.
  Si de acolo unde doriti( daca mai doriti).
  Acestea sunt lucrurile care vorbesc despre interesul clasei politice.

  Interesul clasei politice este sa isi sporeasca/ protejeze averile.
  De ce il pedepsisti pe Tariceanu?
  De ce nu ii dati ocazia sa demonstreze " romanilor" ca este nevinovat?
  Sa demonstreze ca nu a luat mita.
  Vosganian?Cate lacrimi...cat stress...a scapat.
 • +16 (16 voturi)    
  Catavencu (Duminică, 7 aprilie 2019, 11:44)

  Ilidia [utilizator]

  Asemeni lui Catavencu, ministrul-discoteca se gandeste la "tarisoara mea, la Romania"...Huo!
  • +15 (15 voturi)    
   Coane... (Duminică, 7 aprilie 2019, 12:20)

   Aquariuss [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   Dar liber schimbist nu esti coane Orlando ! Hai recunoaste ca esti si un pic liber schimbist ,asta daca evident ,interesele natiuni o cer ...!
 • +13 (15 voturi)    
  Act ratat (Duminică, 7 aprilie 2019, 12:02)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Vezi ca ai zis din gerseala "Romania" in loc de "Rusia", grizonatule. O sa se supere stapanii tai.
 • +9 (9 voturi)    
  Orlando.fii agresiv și fă. (Duminică, 7 aprilie 2019, 12:51)

  asavreau [utilizator]

  Autostrăzi,drumuri pietruite și asfaltate, școli, spitale, rețele apă,canal,electrice,gaze,stații de epurare,spații verzi,salubrizare și ai rezolvat interesul economic al României.Ia spune,știi care este interesul economic al României?Nu al lui Dragnea și banda lui care vor cazinouri scutite de taxe la Belina și Deltă și toate fostele domenii de vânătoare ale lui Ceaușescu.
 • +9 (9 voturi)    
  Tu te mai "gandi" (Duminică, 7 aprilie 2019, 13:03)

  Acidutu [utilizator]

  asa mult, ca ti se "prajeste frizura"
 • +5 (5 voturi)    
  Agresiv sau prost ? (Duminică, 7 aprilie 2019, 17:02)

  Lu48 [utilizator]

  Una este să fii agresiv alta să fii prost de-a binelea.
  Ȋn cadrul reuniunii ECOFIN pozitia prostului, , în totală contradicţie cu concluziile studiului CEPS a fost aspru criticată. O ia peste bot rău de tot la toate reuniunile pe care le conduce. Vă daţi seama care va fi în UE părerea generală despre România după cele şase luni de Preşidenţie ? Nu ne ajungea situaţia internă din ţară.
 • +3 (3 voturi)    
  Daca te-ai gandi cu adevarat (Duminică, 7 aprilie 2019, 17:46)

  Fu Leng [utilizator]

  Ai pleca in Papua, ca esti prea prost ca sa fii considerat Om, macar.
 • +3 (3 voturi)    
  O scrisoare pierduta, Actul III, Scena V (Duminică, 7 aprilie 2019, 20:36)

  fdaniel [utilizator]

  "Ca orice roman, ca orice fiu al tarii sale... in aceste momente solemne... (de abia se mai stapaneste) ma gandesc... la tarisoara mea... (plansul l-a biruit de tot) la Romania... (plange. Aplauze in grup)... la fericirea ei!... (acelasi joc de amandoua partile)... la progresul ei! (asemenea crescendo)... la viitorul ei!"

  .............


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by