Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și-a explicat, sâmbătă seara, pe Facebook, declarațiile privind un pachet agresiv pentru piața muncii, scrie Mediafax. În plus, le-a reiterat și a subliniat că toate discuțiile trebuie să aibă în vedere România drept stat membru al Uniunii Europene (UE). „Presupun că de această dată sintagma «măsuri agresive» a fost de natură să genereze interpretări. Dar, când mă gândesc la interesul economic al României, da, înțeleg să fiu și agresiv. Ca oricare altcineva pentru țara sa. Dar, în niciun caz nu poate fi vorba de o îngrădire a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor”, a scris Eugen Teodorovici, sâmbătă seara, pe Facebook.

HotNews.roFoto: Hotnews

În plus, ministrul Finanțelor a mărturisit că îl întristează faptul că, „făcând dovada unei competențe profesionale limitate, cei care sunt incapabili să înțeleagă discuțiile în contextul lor, rămân tributari unor formulări conjuncturale și nu înțeleg să preia și să mediatizeze și alte subiecte care au fost discutate și care au legătura cu cel al migrației”. Printre aceste subiecte este cel al „competitivității Europei în fața concurenței crescânde” care vine din partea Chinei și a Statelor Unite.

„Iar aici, am accentuat pe necesitatea unității în abordare, la nivel european, pentru a putea fi capabili noi, Europa unită, să facem față, în primul rând economic, concurenței venită de peste ocean sau din zona Asiei”, a subliniat Teodovici.

Ministrul Finanțelor a făcut aceste precizări, în condițiile în care, sâmbătă, în conferința de presă de la finalul reuniunii informale a ECOFIN, a ținut să explice pe larg situaţia mobilităţii selective, în cadrul UE și de ce a fost acesta unul din subiectele principale discutate în cadrul reuniunii.

„Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluţie, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situaţia actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivităţii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influenţate de această mobilitate intra-europeană. Deci, trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie şi să ţinem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectaţi noi toţi. Libera circulaţie a forţei de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile ţărilor de origine şi ţărilor-gazdă şi în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce priveşte câştigurile celor rămaşi în ţara de origine. Totuşi, mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, de exemplu, atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluţii comune la nivel european şi implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a mai spus Teodorovici, în conferința de presă.

Cu toate acestea, ministrul român al Finanțelor a menționat, în cadrul aceleiași conferințe, că nu au fost discutate măsuri concrete, acesta fiind doar începutul discuțiilor, iar pentru a fi găsite soluții reale trebuie implicați miniștrii Muncii din statele membre ale UE.

„Unii politicieni găsesc chiar într-un eveniment european, serios și decent care, dacă nu prea atractiv pentru iubitorii de știri senzaționale și scandal, o bună ocazie să mai arunce cu ceva noroi ... și nu mă refer la mine acum, ci mă refer la noroiul pe care-l aruncă, a nu știu câta oara, asupra credibilității și imaginii României”, a mai scris Teodorovici, pe Facebook. Astfel, ministrul Finanțelor s-a referit la faptul că imediat după încheierea reuniunii Consiliului miniștrilor de finanțe ai țărilor din statele Uniunii Europene (ECOFIN), organizată pentru prima dată la București, în contextul Președinție Consiliului Uniunii Europene (UE), au apărut critici la adresa declarațiilor sale „cu privire la un fenomen social cu cauze și mai ales cu efecte economice importante”.

„Nu întâmplător am ales să includem pe agenda ECOFIN problematica migrației forței de muncă în interiorul Uniunii Europene, din țările din Estul și Sud-Estul Europei către țările mai dezvoltate”, a mai scris Teodorovici.

În plus, ministrul Finanțelor a menționat că pentru toți cei care ar fi binevoit să citească cu atenție știrea respectivă, ar fi fost evidentă diferența dintre ceea ce a spus și ce s-a scris.

„Am fost tentat să răspund acestor acuze, dar am considerat că subiectul merită o abordare profesionistă și nicidecum una hazardată, specifică tabloidelor de scandal. Am convingerea că toți cei care au înțeles să abordeze serios acest subiect, în cadrul reuniunii ECOFIN, au avut aceleași argumente economice, sociale și nu în ultimul rând, naționale, ca și mine. Toți cei care au participat la dezbaterile purtate pe marginea acestui subiect, au înțeles care sunt riscurile potențiale ale acestui fenomen al migrației și în special ale «migrației creierelor»”, a subliniat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a completat că toți cei care au participat la dezbateri au înțeles importanța și gravitatea subiectului, având în vedere că nu numai România se confruntă cu migrația forței de muncă.

„Ceea ce am spus și anterior, spun și acum: nu voi fi niciodată adeptul îngrădirii libertății dreptului de a munci oriunde în Europa, a libertății de mișcare sau oricăror alte drepturi ale cetățenilor români. Migrația forței de muncă este însă un subiect care generează discuții și polemici aprinse prin prisma faptului că duce la efecte economice pozitive în țările care primesc forța de muncă și negative în țările care o pierd”, a mai scris Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a menționat că, din acest punct de vedere, toți cei care au participat la dezbaterea acestui subiect, au fost de acord că trebuie găsite soluții pentru ca țările furnizoare de forță de muncă să poată contracara efectul economic negativ generat de migrarea forței de muncă, fără însă a îngrădi în niciun fel niciunul dintre drepturile garantate tuturor cetățenilor europeni – „nicidecum, subliniez, al libertății de a munci oriunde în Europa”.

„Închei prin a afirma foarte clar, în speranța că niciodată de acum în colo nu vor mai exista încercări de scoatere din context a afirmațiilor mele, că nu sunt dușman declarat al îngrădirii de orice fel a oricăror drepturi ale românilor sau ale europenilor. Toți cei interesați de problematica migrației forței de muncă în interiorul Uniunii Europene, pot consulta cele două studii solicitate de Președinția României și pregătite de Bruegel si CEPS”, a concluzionat Teodorovici.

Studiul Bruegel analizează prioritățile noului ciclu instituțional al UE, iar cel CEPS are ca temă mobilitatea forței de muncă în spațiul intracomunitar, ambele fiind disponibile pe site-urile celor două organizații și fiind realizate la cererea Președinției Române.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a organizat, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a ECOFIN, iar la eveniment au participat peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniștrii de Finanțe din statele membre ale Uniunii Europene (UE), Guvernatorii băncilor centrale, comisarii europeni și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE.