Mai puțini kilometri parcurși, mai puține vagoane încărcate, mai puțini pasageri, viteză mai mică, mai... Așa a arătat anul trecut sectorul feroviar din România, care se află într-o continuă deteriorare atât a calității, cât și a activității propriu-zise.

Tren al CFRFoto: Hotnews

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), un singur indicator tehnico-economic de utilizare a parcului de vehicule în transportul feroviar a înregistrat o dinamică pozitivă comparativ cu anul 2017 ṣi anume:

  • Vagoane încărcate intrate din străinătate (mii vagoane): creṣtere cu 11,0%.

Evoluţii negative faţă de anul precedent au fost înregistrate la următorii indicatori:

  • Viteza medie comercială a trenurilor de marfă (km/h): scădere cu 12,0%;
  • Vagoane încărcate pe reţeaua C.F.R. (mii vagoane): scădere cu 8,9%;
  • Parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul mărfurilor (km/zi): scădere cu 7,7%;
  • Parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri (km/zi): scădere cu 7,6%;
  • Parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă (km/zi): scădere cu 7,1%;
  • Parcursul locomotivelor (mii km): scădere cu 5,1%;
  • Parcursul trenurilor – total (mii tren-km): scădere cu 4,7%;
  • Greutatea medie brută a vagoanelor de marfă (tone/tren): scădere cu 1,0%;
  • Viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h): scădere cu 0,6%.

Ce mărfuri s-au transportat:

În transportul feroviar, spune INS, ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (27,7%) ṣi cocs, produse rafinate din petrol (24,3%). În ceea ce priveşte parcursul mărfurilor, 27,4% din total este reprezentată de diviziunea cocs, produse rafinate din petrol şi 13,7% produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit.

În transportul feroviar, volumul mărfurilor transportate a înregistrat o scădere cu 1,2% faṭă de anul precedent. Au fost transportate 55,429 milioane tone mărfuri, din care 79,8% în transport naţional.

Parcursul tarifar al mărfurilor a marcat o scădere cu 5,1%.

Conform INS, numărul total de vagoare încărcate anul trecut pe rețeaua CFR a fost de peste 1,4 milioane, în scădere cu 8,9%, comparativ cu 2017. Numărul celor încărcate intrate din străinătate a fost de 182.000, în creștere cu 11%.

Încărcătura medie statică a vagoanelor de marfă a fost de 10,7 tone/osie, în scădere cu 7,7%. Greutatea medie brută a vagoanelor de marfă a scăzut cu 1%, la 1.345 tone/tren.

Parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă a fost de 58,5 km/zi, în scădere cu 7,1%.

Viteza medie de circulație a trenurilor de marfă a fost de 20,5 km/oră, în scădere cu 12%, în timp ce la cel de pasageri a fost de 49,1 km/oră, cu 0,6% mai mică.

Transportul feroviar de pasageri a înregistrat scăderi atât la numărul de pasageri transportaţi cât ṣi la parcursul acestora, cu 3,7% ṣi respectiv, cu 1,5%.