Acționarii Nissan au votat luni eliminarea lui Carlos Ghosn din boardul companiei, înlăturând în mod oficial pe omul care a salvat și a condus constructorul japonez în ultimele două decenii, scrie Financial Times. Într-o întâlnire care a durat circa trei ore și s-a desfășurat la un hotel din Tokyo și la care au participat mai mult de 4.000 de acționari, Hiroto Saikawa, directorul general al Nissan, și-a cerut scuze pentru ceea ce el a numit "un comportament fără precedent al unui executiv".

Carlos GhosnFoto: Nissan

Voturile privind îndepărtarea domnului Ghosn și instalarea noului președinte al Renault, Jean-Dominique Senard, în consiliul de administrație al grupului japonez au trecut fără incidente.

Dl Ghosn fusese deja demis din funcția de președinte ca urmare a arestării din 19 noiembrie, dar a fost necesar un vot al acționarilor pentru a-l scoate oficial din companie.

Acționarii au renunțat luni cu furiela adresa conducerii Nissan și și-au exprimat nemulțumirea că domnul Saikawa și ceilalți directori au ignorat presupusele greșeli ale lui Ghosn timp de aproape un deceniu. Un investitor a cerut ca întregul consiliu să demisioneze, în timp ce alții l-au acuzat pe dl Saikawa de "lașitate" pentru faptul că nu a vorbit public mai devreme despre comportamentul lui Ghosn.

"Nu spunem că nu avem nicio responsabilitate. Luăm problema foarte în serios ", a spus domnul Saikawa. "Dar a fost foarte dificil să descoperi conduita greșită odată ce lucrurile au devenit un fel de cutie neagră".

"Nu suntem convinși că domnul Saikawa nu știa nimic despre abaterile lui Ghosn", a declarat Tomoyuki Kankura, un acționar în vârstă de 57 de ani.

Dl Saikawa a reiterat că va rămâne în funcție până când criza va fi rezolvată iar relațiile Nissan cu Renault se vor stabiliza.

La rândul său, domnul Senard, care va deveni vicepreședinte al Nissan, se confruntă cu sarcina dificilă de recuperare a încrederii și de stabilire a structurii complicate a capitalului din cadrul alianței care include și Mitsubishi Motors.

AGA a avut loc la câteva zile după ce procurorii din Tokyo l-au reținut pe dl Ghosn pentru a patra oară, la doar o lună după ce a fost eliberat după cele 108 de zile de închisoare.

Dl Ghosn a declarat că este nevinovat și că toate "acuzațiile neîntemeiate" vin pe fondul eforturilor Nissan de a se opune fuziunii cu Renault.

La AGA, reprezentanții Nissan au declarat că ancheta internă a găsit dovezi că domnul Ghosn a folosit bunuri ale companiei în scop personal și a reiterat că intenționează să-l dea în judecată pentru daune.

Greg Kelly, care a fost acuzat de conspirație alături de dl Ghosn, a fost, de asemenea, eliminat luni din consiliul de administrație al Nissan. Dl Kelly a negat și el acuzațiile aduse.