Potrivit Raportului asupra inflaţiei, în cazul grupei de fructe şi legume, care explică o treime din deficitul comercial generat de mărfurile alimentare, este surprinzătoare contribuţia dominantă a produselor cu tradiţie pe plan local, precum mere, struguri, tomate, cartofi.
Printre sursele importante ale deficitului comercial asociat legumelor și fructelor se regăsesc și roșiile, unde România deţine 9,1% din suprafaţa cultivată şi doar 2,4% din totalul producţiei.
În ceea ce priveşte categoriile ”carne şi produse din carne”, respectiv ”lapte şi produse lactate” (cu contribuţii la deficitul total de 13% şi respectiv 11%), se remarcă, pe lângă reducerea continuă a efectivelor de animale, gradul excesiv de fragmentare a fermelor zootehnice. Situaţia se răsfrânge asupra capacităţii investiţionale a fermierilor, deci a randamentelor obţinute, producţia sectorială fiind, în plus, afectată de spaţii insuficiente de colectare, depozitare şi transport. ”Astfel, incapacitatea de a livra către verigile superioare ale lanţului de producţie marfă în conformitate cu cerinţele de ordin cantitativ şi calitativ ale acestora caracterizează nu doar segmentul vegetal, ci şi domeniul zootehnic”, mai arată Raportul BNR.
Creşterea bovinelor este cea mai expusă fenomenului fragmentării, exploataţiile agricole individuale concentrând 90% din efective în cazul vacilor pentru lapte, astfel încât fermierii reuşesc să furnizeze procesatorilor doar un sfert din producţia locală de lapte, procent mult inferior mediei europene (circa 90%). Prin urmare, chiar dacă materia primă utilizată în procesare este preponderent de provenienţă locală, companiile industriale de profil au nevoie de importuri de completare (care reprezintă circa jumătate din achiziţiile din exterior de lapte şi produse lactate), situaţie care persistă de altfel de ani buni.
Din perspectiva partenerilor comerciali, o proporţie semnificativă a deficitului României pe segmentul alimentar revine relaţiilor cu Ungaria şi Polonia, ţări care, de altfel, au printre cele mai favorabile poziţii externe din Uniunea Europeană pe acest segment de activitate.
BNR pierde deja lunar bani grei din rezerva valutara ca sa sustinem cursul. Ca daca ii da drumul la cat vrea piata, bagam un milion de oameni in faliment personal.
Guvernarea mai toxica de cat asta nu am mai avut de mult. Dupa ei, potopul.
Cu alte cuvinte, degeaba cumperi mere romanesti, daca profitul pe ele nu e reinvestit in RO si se duce tot in FR sau DE.
Si aici nu e vina alora din afara ci e vina guvernarilor impasibile ale romaniei care s-au multumit sa incaseze TVA gros dar nu le-a pasat de exportul de capital sau macar de pus ordine in piata (ajutand fermierii sa faca asociatii, de exemplu sau depozite, prin care putea controla pretul).
Nemtii si francezii au gasit o piata libera neumpluta de nimeni (supermarket-urile) si nu ii poti blama ca vor sa faca bani si noi am face daca ne-ar duce capul. Asa.. spunem hai romanesti, astia pun stickere si incasaza profitul.
PSD cica e socialist.. sa faca ceva socialist si ei.