Mai mulți europarlamentari PSD au cerut Comisiei Europene să înceapă o investigație privind o eventuală manipulare a ROBOR, se arată într-un document obținut de HotNews.ro. Solicitarea europarlamentarilor nu a avut, însă, succes, fiind refuzată de Comisia Europeană din lipsă de dovezi clare, potrivit unei scrisori transmise de comisarul european Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Margrethe VestagerFoto: Comisia Europeana

"În primul rând, documentele pe care le-ați anexat la scrisoarea dvs. au o vechime de peste zece ani, datând de la începutul crizei financiare, și nu arată, la prima vedere, dovezi suficient de clare cu privire la încălcări pentru a justifica o investigație în materie", a transmis comisarul european către 10 europarlamentari români: Dan Nica, Răzvan Popa, Victor Boștinaru, Andi Cristea, Doru-Claudian Frunzulică, Maria Grapini, Claudia Țapardel, Maria Gabriela Zoană, Emilian Pavel și Claudiu Ciprian Tănăsescu.

Acesta este un răspuns la o solicitare făcută în luna februarie de europarlamentarii români.

"În al doilea rând, având în vedere perioada de timp care a trecut, nu ar mai fi posibil ca Comisia să impună sancțiuni financiare", mai precizează comisarul european.

Acesta mai spune că în România, Consiliul Concurenței a efectuat deja o investigație în această privință, care a fost închisă în 2013. Consiliul Concurenței a consultat Comisia Europeană cu privire la închiderea cazului, se mai precizează în scrisoare.

Margrethe Vestager mai arată că o investigație recentă a Comisiei pe EURIBOR nu s-a referit la creditele ipotecare, ci la încercările de a manipula rata dobânzii de referință legată de euro, în anumite perioade de timp, cu efecte asupra piețelor instrumentelor derivate în întreaga Uniune Europeană. Nu a existat niciun indiciu că împrumuturile pe termen lung și ipotecile au fost afectate de comportamentul anticoncurențial al băncilor implicate, mai arată comisarul european.

Reamintim că de la începutul anului au avut loc mai multe audieri în cadrul comisiei economice din Senat, în cadrul unei așa-zise anchete cu privire la o eventuală manipulare ROBOR. Cel mai vehement senator care tot invocă manipularea ROBOR este Daniel Zamfir (ALDE), șeful comisiei.

Audierile în Comisia economică a Senatului au fost făcute în contextul unor documente prezentate de Daniel Zamfir, pe 20 ianuarie, cu date despre ROBOR şi cu declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Senatorul ALDE a vorbit despre un raport al unei investigaţii a Consiliului Concurenței începute în 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie. EL a cerut Băncii Naţionale să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Pe 21 februarie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost audiat, alături de întregul Consiliu de Administraţie al BNR, în Comisiile economică şi buget ale Senatului. Acesta a afirmat, în şedinţa forurilor de specialitate, că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbancară însemnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. Isărescu a adăugat că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%.

Citește și Zamfir, scrisoare pentru Isărescu pentru transparentizarea modului de calcul al ROBOR. Suciu, BNR: Domnul senator ni s-a adresat greșit nouă