Banca Centrală Europeană a subliniat din nou miercuri "riscurile" care pot duce la degradarea conjuncturii economice în zona euro, în vreme ce indicatorii actuali "rămân" fiabili, a arătat preşedintele instituţiei, Mario Draghi, potrivit La Libre, citat de Rador.

Sediul BCEFoto: BCE

"Incertitudini geopolitice", "ameninţare protecţionistă" şi "slăbiciune pe pieţele emergente" continuă să ameninţe economia europeană, a detaliat dl Draghi într-o conferinţă de presă, menţinând prin această formulă codificată pronosticul său pesimist pentru lunile următoare.

Mario Draghi a subliniat de altfel că ultimii indicatori economici "rămân fiabili, în special în sectorul industriei prelucrătoare, ceea ce se datorează în principal încetinirii cererii externe".

"Impactul acestor factori este mai durabil", a explicat dl Draghi, care vede "creşterea încetinită continuând în acest an".

El a insistat totuşi, ca şi la reuniunile precedente, asupra "condiţiilor favorabile de finanţare", scăderea şomajului şi creşterea salariilor care continuă să susţină economia europeană.

"Probabilitatea unei recesiuni rămâne scăzută", a spus dl Draghi.

Printre riscurile protecţioniste, dl Draghi a subliniat în special ameniţările Washingtonului de introducere a unor taxe suplimentare pe importuri care "afectează încrederea" actorilor economici.

"Faptul că aceste ameninţări sunt făcute des este unul din motivele" pentru care economia europeană şi mondială sunt "mai slabe", a arătat dl Draghi.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit din nou în scădere prognoza de creştere mondială pe 2019, la 3,3%, luând act de încetinirea mai mare decât se prevedea a ţărilor avansate, în special din zona euro (+1,3%), trasă în jos de Germania şi Italia.

FMI ca şi BCE se aşteaptă totuşi să vadă zona euro recăpătând vigoare anul viitor, mizând pe 1,5% şi respectiv 1,6% în 2020.

Chiar dacă cifrele europene nu sunt foarte bune, confirmând în special scăderea comenzilor industriale în Germania, doi indicatori economici au surprins pozitiv în ultimele zile: pe de o parte creşterea puternică a serviciilor în China şi de cealalată situaţia bună a pieţei locurilor de muncă în Statele Unite.