Isărescu: E nevoie de o schimbare în politicile de stimulare a investițiilor. Investițiile în infrastructură ar trebui să reprezinte o atenție majoră pentru decidenții politici

de DP     HotNews.ro
Joi, 11 aprilie 2019, 6:42 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale
Foto: BNR
​”Suntem în al nouălea an de creștere economică consecutivă. Există însă câteva componente ale creșterii recente care ar fi putut fi mai favorabile. De exemplu, contribuția investițiilor a fost mai mică decât ar fi trebuit, cheltuielile de consum fiind principalul motor al dinamicii PIB-ului în ultimii ani. Deși fără îndoială bunăstarea a crescut considerabil, pentru ca aceste câștiguri să dureze e nevoie de o schimbare în politicile de stimulare a investițiilor, astfel încât creșterea economică viitoare să nu ducă la o lărgire a dezechilibrelor macroeconomice”, a spus guvernatorul BNR într-un discurs susținut la Banca Națională a Austriei.

Potrivit lui Isărescu, lecțiile crizei constau în evitarea concentrării pe termen scurt a politicilor economice și în preîntâmpinarea acumulărilor de dezechilibre macroeconomice.

”Singura cale de urmat este cea a unui mix de politici macroeconomice coerente și reforme structurale care să stimuleze potențialul de creștere al economiei, să asigure o creștere durabilă și să permită economiei să beneficieze de statutul de membru al UE”, mai crede Guvernatorul.

”În România, investițiile în infrastructură ar trebui să reprezinte o atenție majoră pentru decidenții politici, deoarece ar contribui cel mai mult la reducerea disparităților regionale”, mai spune Isărescu.

În ceea ce privește politica macroeconomică, fără îndoială că politica monetară anticiclică favorizează o convergență lină. Acesta a fost întotdeauna unul dintre principiile directoare pentru calibrarea poziției politicii monetare a Băncii Naționale a României.

Trebuie să continuăm pe acest drum, al convergenței ținând cont de faptul că realizările trecute în materie de convergență, oricât de mari, nu garantează succesul în viitor (capcana venitului mediu reprezintă un pericol real).

La puțin timp după aderarea la UE, în România a existat o creștere a optimismului, care a dus la o accelerare a creșterii economice și la un boom în domeniul creditelor și în cel imobiliar. În pofida eforturilor depuse de Banca Națională a României, care a menținut o politică prudentă, dezechilibrele macroeconomice s-au lărgit: cel de cont curent a atins punctul culminant în 2007 și a rămas la două cifre și în anul următor. Din păcate, politica fiscală a turnat mai mult gaz pe foc, trecând la o poziție extrem de expansionistă după aderarea la UE.

Astfel, când criza financiară mondială a lovit România în toamna lui 2008, țara își consumase deja toate gloanțele și s-a aflat în poziția de a avea cel de-al doilea dezechilibru structural al administrației publice (în jur de 9% din PIB) după Grecia. Nu a existat altă posibilitate decât să se lanseze un proces de consolidare fiscală dureroasă, unul dintre cele mai mari și mai puțin graduale din UE, iar pierderea de producție a fost compensată abia la sfârșitul anului 2014.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2068 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  în scurt (Joi, 11 aprilie 2019, 7:47)

  nahir [utilizator]

  timp, ce a zis Isărescu va fi copy-paste de hamster, schimbate 2 sau 3 virgule și afirmată ca ideea lui, în campania electorală (începând de acum până în toamna viitoare la alegerile parlamentare). Sau, nu ar fi exclus să-l acuze întâi de plagiat pe Isărescu, ei, pesedacii, fiind proprietarii intelectuali (ce glumă bună) ai ideei/ideilor respective.
 • 0 (8 voturi)    
  De ce dati stiri vechi? (Joi, 11 aprilie 2019, 7:53)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Ce ne intereseza ce spune FOSTUL guvernator al BNR?

  de ce nu ziceti ce spune tovul Valcov, actualul guvernator al BNR, care va implementa politicile lui Dracnea referitoare la credite, ROBOR si dobanzi?
 • -3 (9 voturi)    
  Coerent, coercitiv si desigur avangardist (Joi, 11 aprilie 2019, 9:43)

  Fides [utilizator]

  Desigur daca ne raportam la secolul 20, cand a si aparut curentul. Teorie multa, 0 efecte de 30 ani.
  Nu cred ca mai pupa un nou mandat.
 • 0 (0 voturi)    
  no, acum si io... (Joi, 11 aprilie 2019, 15:39)

  ..13 [utilizator]

  Mugur Isarescu a fost Keynote speaker - carevasazica asta spune foarte multe despre respectul pe care l-a castigat in lumea bancara europeana...

  In discurs a zis molcom, moderat, ceea ce am vrea mai multi: sa avem infrastructura aia mai buna care vine numa si numa daca avem investitii si mai usor cu consumul.

  Si nu a plans Mugur Isarescu dar totusi a spus raspicat:
  "please try to imagine how difficult it was to take the reins of an institution that had operated in the context of centralised state planning of the entire economic activity.....key departments to the functioning of a modern central bank, such as monetary policy, economic research, banking supervision and regulation, had to be built from scratch."

  si a folosit cuvinte extrem de tari pentru un bancher such as beyond any doubt, we must, we have to maintain

  it is beyond any doubt that countercyclical monetary policy favors smooth convergence. This has always been one of the guiding principles for calibrating the stance of the National Bank of Romania’s monetary policy, as well as for developing and employing our policy tools.

  We must continue on the road ahead keeping in mind that past achievements in terms of convergence, however large, do not guarantee future success (the middle-income trap is a real danger). For a sustainable economic convergence, we have to maintain a long-term perspective and implement coherent policies and reforms. Moreover, having ambitious but, at the same time, realistic anchors (such as the EU accession was for Romania before 2007) does help, as it gives purpose and direction to policymakers and society as a whole.

  What we need in order to move forward on the convergence path towards euro adoption is, first of all, to understand there is no substitute for a coherent economic policy mix, which should remain so even in electoral years. Secondly, it is important that Europe remains united"

  Tare rau de tot discursul si este o trecere in revista cam la ceea ce s-a petrecut in RO
 • 0 (0 voturi)    
  Prioritățile PSD-ului... (Duminică, 14 aprilie 2019, 9:08)

  Sorin Constantin [anonim]

  Guvernatorul BNR, una dintre ,,nucile tari" pentru daddy Dragnea și ai lui, așa cum un alt guvernator BNR a fost și acela un prag de netrecut pentru fostul corupt, nimerit pe aici și făcut rege, la Carol I mă refer.
  Infrastructura, care de vreo 7 ani a rămas în nelucrare, pentru că banii s-au dus pe reîntregirea salariilor bugetarilor și pe majorări repetate ale salariilor acestora, pe măriri de scheme de personal, pe dat zile libere nici o dată recuperate...
  Căile ferate din România, probabil printre cele mai nesigure din Europa, față cum au rămas de pe vremea odiosului dictator acum se reduc an de an, de curînd am făcut un drum de la București la Comarnic, cu CFR, dacă pe vremuri trenul trecea ca un ,,șarpe lung" am călătorit într-un tren compus din locomotivă și 3 vagoane...
  Politica PSD de discriminare pozitivă a angajaților statului a distrus infrastructura.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by