OTP Asset Management estimează o creștere economică de 3,5% pentru 2019, inflație de 3,4%, datorie publică de 35,4% din PIB, curs mediu de 4,75 lei/euro, iar la finalul anului de 4,78 lei/euro, reiese dintr-un raport prezentat joi de reprezentanții administratorului de fonduri de investiții.

Imagine din timpul evenimentuluiFoto: Hotnews

"​În ceea ce privește imaginea de ansamblu, amintim că, în 2018, rata inflației a depășit ținta BNR (2,5% +/- 1%), ajungând până la 5,4%, însă a intrat din nou în banda de toleranță la sfârșit de an, datorită unor efecte de bază și scăderii prețurilor la petrol. Cu o presiune inflaționistă în scădere, BNR a adoptat o abordare expectativă "wait-and-see", după ce a implementat o serie de măsuri de înăsprire în perioada H2 2017 - H1 2018", se arată în document.

  • Considerăm că Banca Națională a României are mai multe motive să mențină ratele de referință neschimbate în perioada următoare. În primul rând, mediul extern s-a schimbat. Cu încetinirea creșterii economice în mai multe economii cheie din lume, evoluției nefavorabile pe piețe financiare, presiuni inflaționiste modeste și riscul unei alte închideri a guvernului federal, FED a semnalat că ciclul de înăsprire ar putea să se termine mai repede decât era de așteptat.
  • În plus, reuniunea din ianuarie a BCE a adoptat un ton mai precaut, menționând riscuri mai ridicate pentru perspectivele de creștere ale Zonei euro. În același timp, în regiunea ECE, Banca Centrală a Poloniei a sugerat că poate menține rata dobânzii neschimbată în 2019 și, eventual, chiar până în 2020. În Republica Cehă, presiunile inflației de bază justifică majorări, dar incertitudinile din economia Zonei euro ar putea face banca națională mai precauta decât s-a crezut anterior. În Ungaria, se așteaptă ca banca centrală să lanseze o normalizare a ratei dobânzii, datorită revenirii inflației de bază.

"Cu toate acestea, normalizarea ar porni de la o politica foarte expansionista și poate fi amânată sau chiar oprită în orice moment, în funcției de condițiile externe. Ne amintim că Banca Centrală a României a reiterat frecvent ca acordă o atenție deosebită celorlalte bănci centrale și că măsurile sale nu pot fi retrase din contextul regional", menționează sursa citată.

În același timp, spune administratorul de fonduri, este de așteptat ca inflația anuală să încheie anul la limita superioară a benzii de toleranță a BNR.

"Între timp, ratele dobânzilor interbancare se situează deja peste pragul de 3%, ce practic, se traduce în rate reale neutre. În plus, condițiile de creditare mai stricte introduse începând cu 1 ianuarie și, mai important, preocupările legate de noua taxă bancară vor descuraja creșterea creditelor. Formula actuală pentru calcularea taxei poate, de asemenea, să declanșeze anumite temeri în ceea ce privește stabilitatea financiara, dacă ROBOR va crește brusc", se arată în raport.

În concluzie, spune OTP Asset Management, considerăm că contextele interne și globale nu fac apel la banca centrala să crească rapid rata dobânzii de politică monetară.

"Nivelul actual al ratelor de referință, împreună cu gestionarea prudentă a lichidităților, ar putea fi suficiente în 2019. Cu toate acestea, pe termen mediu ar putea fi necesară o creștere modestă a ratei dobânzii pentru a menține inflația bine ancorată de țintă. Există o mulțime de riscuri în jurul perspectivei. Creșterea rapidă a salariilor (pentru 2019, ne așteptăm la o creștere de peste 10% a salariilor medii nete) va continua să alimenteze costurile unitare cu forța de muncă, dar i consumul gospodăriilor. Politicile fiscale pro-ciclice și neortodoxe, precum și deficitul de cont curent relativ ridicat și în creștere semnalează acumularea de vulnerabilități. Prin urmare, BNR trebuie să fie deosebit de vigilentă", conform surse citate.