​”Mai mult de jumătate din companiile din România sunt în impas și, deși s-ar găsi investitori care să investească în ele, nu întotdeauna se găsesc soluțiile comune. Cei mai dificil negociem cu românii din generația mea, cei care la Revoluție erau adolescenți. Ei sunt cei mai încăpățânați”, spune Rudi Vizental, CEO-ul unei platforme care investește în firmele cu dificultăți și le re-aduce pe linia de plutire. Am discutat cu peste 150 de antreprenori, spune Vizental. Cu unii ne-am înțeles, cu alții nu. Unii voiau practic să ne vândă compania, iar noi eram interesați să investim, nu să cumpărăm companii.

Rudi Vizental, CEO ROCAFoto: Hotnews

Întrebat cum ajunge la aceste companii, CEO-ul ROCA ne-a mărturisit că de regulă vin firmele la el și nu invers. ”De pildă, în cazul companiei S-Karp, producător de pantofi din Brașov, acesta ne-a contactat la finalul unei conferințe. Avea un singur magazin stradal în Brașov și afaceri de sub 200.000 de euro, majoritatea din lohn. El ne-a explicat că lohnul nu mai are viitor și ne-a rugat să-i ajutăm. Acum au 8 magazine și afaceri de un milion de euro. Sperăm ca aceste cifr să se dubleze în următorul an”, spune Vizental, care a fost un timp președintele unei sucursale bancare a unei bănci de top.

Compania pe care o conduce investește în firme cu dificultăți, procentul cu care ROCA intră în capitalul social al unei companii din portofoliu fiind de minimum 60%, însă există posibilitatea de a seta de la început un mecanism de răscumpărare a acţiunilor de către antreprenor.

Primul lucru în restructurarea unei companii este restructurarea echipei, mai spune Vizental. ”Abia după ce am pus fiecare om la locul potrivit se poate vedea evoluția firmei”, adaugă acesta.

”Am plasat 4.6 milioane, care ne-au adus un randament de 340%. Am învățat și noi foarte foarte multe lucruri din întâlnirile cu antreprenorii. Am înțeles despre mentalitatea culturală și problemă. Principala barieră culturală cu care se confruntă antreprenorii este dificultatea de a se asocia, de a face pasul de la companii antreprenoriale la corporații. Este o decizie foarte mult cântărită, supusă unui proces complex de analiză emoțională”, mai spune CEO-ul ROCA.

În acest moment, platforma ROCA are în portofoliu trei companii românești, S-KARP, Frigotehnica și Tremot, în care deține pachetul majoritar, urmând ca până la sfârșitul lui 2019, să atragă în platformă cel puțin cinci noi companii, dintre care trei sunt deja în diverse faze de pre-tranzacție.

În prezent, acționariatul ROCA numără nume importante din antreprenorialul local și internațional care au decis să se alăture misiunii acestui proiect. Astăzi, acționarii platformei ROCA sunt Andrei Cionca, președinte CITR Group și asociații săi prin divizia de investiții CIT Resources, Astra Rail Management GMBH, frații Pavăl, prin PIF Industrial, Dan Șucu fondatorul Mobexert, BT investments, compania de investiții a Băncii Transilvania, Theodora Popa, vice-președinta grupului Transavia și a Theodora Golf Club, Adolf Bâclea, fondatorul companiei Cosena, Cristian Ludovic Pop, fondatorul lanțului de magazine pet shop Animax, Next Capital Solutions S.R.L., companie de servicii financiare destinate IMM-urilor și membră a grupului EOS și Vetimex Capital S.R.L., companie deținută de familia Korponay, fondatorii distribuitorului de produse veterinare Maravet SA.