Sindicatul Național Vamal Unirea solicită instituțiilor abilitate să verifice activitatea firmelor deținute direct sau indirect de vameșii din cadrul Biroului Vamal de Interior Ilfov, prin intermediul cărora se desfășoară operațiunile de import legume fructe, potrivit Mediafax. Sindicatul Național Vamal Unirea precizează într-un comunicat că majoritatea importurilor de legume fructe în România se realizează prin Biroul Vamal de Interior Ilfov.

SNV Unirea a solicitat organelor abilitate anchetarea principalelor firme prin care se derulează operațiunile de import la Biroul Vamal Ilfov, respectiv: Macht Management Company SRL și RCS Comisionar, controlate de Dumitru Mihai, fratele fostului șef al direcției regionale vamale București, angajat în vamă de către fostul șef ANAF, Gelu Stefan Diaconu; SC Sorceti Expediții și Transporturi, EBC Transport SRL - controlate de Anton Theodor, fost șef de vamă și cel mai bun prieten al lui Gelu Ștefan Diaconu; MIS 58 IMPEX - administrată de soția lui Adrian Vișan, angajat in cadrul Biroului Vamal Ilfov.

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) și inspectorii Direcției Generale a Vămilor (DGV) demarează la nivel național acțiunea ”Demetra” în cadrul căreia verifică integral circuitele de comercializare a legumelor și fructelor. Inspectorii antifraudă vor controla achizițiile intracomunitare și importurile, transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei și rețelele de vânzare en-gros și en-detail ale acestor produse.

Președintele PSD Liviu Dragnea a avertizat, miercuri, ANSVSA, Protecția Consumatorului, Oficiul Antifraudă și Autoritatea Națională a Vămilor că dacă nu implementează un sistem care să oprească importurile de legume și fructe "de contrabandă", actualii angajați instituționali vor fi înlocuiți.