Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de referinta la nivelul de 4%, conform asteptarilor analistilor, in ciuda presiunilor privind reducerea costurilor creditarii in scopul evitarii incetinirii avansului economic al zonei euro, potrivit Reuters. Toti cei 83 de analisti intervievati de Reuters saptamana trecuta preconizau mentinerea ratei dobanzii.

BCE este hotarata sa impiedice continuarea pe termen mediu a accentuarii actuale a presiunilor inflationiste, a aratat Jean-Claude Trichet, presedintele institutiei cu sediul la Frankfurt.

Cu toate acestea, Trichet a acceptat ca turbulentele de pe pietele financiare ar putea afecta cresterea economica a zonei euro. "In contextul in care pe pietele financiare continua sa reapara riscuri, exista o nesiguranta accentuata cu privire la impactul acestora asupra economiei", a mentionat seful BCE.

Elementele fundamentale ale economiei sunt solide, dar exista totusi o serie de riscuri, a mai aratat Trichet.

Analistii sunt de parere ca BCE ar putea sa urmeze exemplul FED, Bank of England si Bank of Canada si sa reduca dobanda in acest an.

Luna trecuta, Jean-Claude Trichet a declarat ca membrii consiliului de politica monetara au discutat despre o posibila majorare a dobanzii pentru a lupta impotriva inflatiei din zona euro, care a urcat la un nivel record in ianuarie.