Romanii mai au o cale de a ataca taxa de prima inmatriculare si, in ultima instanta, de a-si recupera banii prin inaintarea unei petitii la Parlamentul European. Parlamentul poate admite o astfel de petitie, intrucat face parte din tematica europeana, comunitara, si procedura cere ca petitia sa fie inaintata Comisiei Europene. CE ar avea un nou semnal din partea populatiei Romaniei asupra neregulilor privind aceasta taxa.

Taxa de prima inmatriculare - pentru care Comisia Europeana a inceput procedura de infringement impotriva Romaniei - se inscrie clar in tematica europena, prin urmare o petitie pe aceasta tema are mari sanse sa fie considerata admisibila si sa fie inaintata Comisiei Europene. In aceste conditii, in care oricum Bruxelles-ul a cerut statului roman modificarea acesteia, o astfel de initiativa a cetatenilor, cei afectati de existenta acestei taxe, ar putea fi un element de presiune si de convergenta, a declarat pentru Hotnews.ro Nicolae Vlad Popa, eurodeputat membru al Comisiei de Petitii din PE.

La randul sau, eurodeputatul socialist Victor Bostinaru prezinta, pe site-ul www.petitiipe.ro modalitatea in care poate fi depusa o astfel de petitie, procedura pe care o urmeaza si formularea unui document de acest fel. El aduce drept argument precedentul din Ungaria si Polonia, cand petitiile cetatenilor au fost convergente cu actiunile Comisiei Europene.

“Îi invit pe premier şi pe ministrul finanţelor să se gândească serios la posibilitatea restituirii banilor încasaţi ca taxă de primă înmatriculare, pentru că altă cale legală nu există”, a declarat Boştinaru, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.