Intenția românilor de a face îmbunătățiri în locuințele pe care le dețin crește de la an la an, arată rezultatele unui studiu IRSOP, dat publicității marți. Unul din trei români doresc să pornească un asfel de proiect în următorii 5 ani în timp ce 32% intenționează să facă acest lucru în următoarele 12 luni, se mai arată în studiu.

Lucian AnghelFoto: Agerpres

Vezi aici prezentarea făcută marți.

Printre principalele cauze care conduc la această stare de fapt se număra:

• Învechirea imobilelor

• Rata scăzută de îmbunătățiri curente

• Proporția mică de locuințe noi ce nu reușește să contracareze trendul de învechire a locuințelor existențe.

În ceea ce privește suma necesară pe care românii vor să o investească pentru îmbunătățirea calității locuirii această se ridica la 4.800 EUR în următoarele 12 luni. În anul 2017, românii au cheltuit în medie pentru îmbunătățirea confortului locativ circa 2.600 EUR.

Principala sursă de finanțare pentru efectuarea lucrărilor de îmbunătățire locativa o reprezintă economiile deja realizate. Apoi urmează că sursă de finanțare importantă veniturile curente. Se observă o scădere a intenției de a recurge la credit pentru rezolvarea problemelor locative. Astfel se poate concluzionă că dacă românii economisesc mai mult vor avea încredere mai mare să se lanseze într-un proiect de renovare a locuinței în care stă familia lor. Prin urmare educația financiară este importantă și în ceea ce privește îmbunătățirea confortului locativ.

O soluție pentru rezolvarea proiectelor locative o reprezintă noul sistem de economisire-creditare. Atractivitatea sistemului de economisire creditare este data de dobândă fixă la credite, combinația economisire-creditare și prima de stat.

Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului. Normele metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019.

Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului a fost publicată pe 19 iulie 2018 în Monitorul Oficial.

Acest program guvernamental având la bază nouă lege vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-și îmbunătățească standardul de viață în domeniul locativ:

• Orice cetățean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii și persoanele de peste 65 ani);

• Prima de stat rămâne la același nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;

• Justificarea doar a primei de stat și a dobânzii aferente va fi obligatorie.

Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor fi în vigoare, în conformitate cu nouă lege, după ce Bancă Națională a României va aprobă noile caracteristici.

Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuințe vor trebuie să trateze primele de la stat pe baza vechii legislații.