Polonia intenționează să-și revizuiască sistemul de pensii într-un mod care să pună capăt nesiguranței privind viitorul activelor gestionate de fondurile de pensii private și, în același timp, să ajute guvernul să evite creșterea deficitului bugetar, potrivit Bloomberg. Despre cum și-a distrus Polonia Plonul II de pensii și cum încearcă reconstrucția, HotNews.ro a scris anul trecut aici.

PoloniaFoto: freestockphotos.biz

Ce vor să facă, propriu-zis:

Guvernul propune transferul activelor în valoare de 162 miliarde de zloți (43 miliarde dolari) de la fondurile de pensii administrate privat în conturi de pensie individuale. În acest proces, Fondul de asigurări sociale de stat va taxa cu 15% transferul, o singură dată.

Anunțul a fost făcut de premierul Mateusz Morawiecki.

„Vrem să ajustăm sistemul de pensii și, în final, să privatizăm activele fondurilor. Reconstruim sistemul pentru pensionari și pentru economie ca întreg”, a spus Morawiecki.

Această schimbare va ajuta bugetul de stat. Va reduce riscul ca deficitul să depășească 3% din PIB, potrivit analiștilor Erste Group Bank și Bank Millennium, arată Bloomberg.

Transferul se va realiza, cel mai probabil, la începutul anului 2020. Schimbarea face parte din planul privind noul program de pensii oferit voluntar de angajator, inspirat după modelul american 401(k), programat a intra în vigoare la finalul acestui an.

Totul a început în 2010 când Guvernul polonez a decis să taie contribuțiile de la 7,3%, la 2,3%.

În 2014, însă, a început aplicarea unei reforme a sistemului de pensii ce a transformat Pilonul II. Practic, Guvernul a confiscat obligațiunile deținute de fonduri pentru a-și reduce datoria publică. Vorbim de 36 miliarde euro. Datoria publică a scăzut de la 57% din PIB la puțin sub 50%. De asemenea, populația nu a mai fost obligată să cotizeze la sistemul de pensii private. Contribuțiile au scăzut considerabil după ce a devenit voluntar și doar 2,5 milioane de membri au rămas din cei peste 16 milioane.

Vezi si:

Polonezii și-au dat seama că au greșit când au distrus Pilonul II de pensii. Acum încearcă să o ia de la zero