Am mai spus și noi, au recunoscut și PSD-istii: OUG 114 a distrus zilierii. Un deputat social-democrat spunea chiar: am omorât zilierii. După OUG 19/2019, care a avut modificări importante pe OUG 114/2018, astăzi - joi, în ședința de Guvern s-a adoptat Ordonanța zilierilor, prin care se repară greșeala de anul trecut. Hotnews.ro a mai scris despre acest proiect aici. La început, inițiator a fost Ministerul Tineretului și Sportului, iar apoi Ministerul Muncii.

GuvernulFoto: Guvern

Ce spune acest nou document (click pentru a deschide):

  • propune ca prestarea activităţilor în domeniul agriculturii să se poată face pe o durată de 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, având în vedere faptul că în acest domeniu se desfășoară activități specifice sezoniere.
  • Proiectul de act normativ vizează includerea următoarelor activități/domenii de activitate, în cuprinsul categoriilor de activități în care se poate presta muncă cu caracter necalificat, ocazional , respectiv:

- activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor - grupa 823;

- publicitate - grupa 731;

- activităţi de interpretare artistică - spectacole - clasa 9001, activităţi-suport pentru interpretarea artistică - spectacole - clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole - clasa 9004;

- creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale - clasa 0149;

- activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;

- restaurante - clasa 5610;

- baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor - clasa 5630,

- activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale - clasa 9140

- activități de întreținere peisagistică - plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini, cu excepția facilității de locuit particulare - clasa 8130

Impactul bugetar va fi unul pozitiv, conform notei de fundamentare, de 26,9 milioane lei, în 2019. Inspecția Muncii are aprobată în bugetul pe anul 2019 suma de 750.000 lei pentru achiziționarea sistemului informatic aferent Registrului electronic de evidență a zilierilor.

Pe lângă zilieri, se mai introduce o prevedere cu privire la salariatele care urmează o procedură de fertilizare ,,in vitro”. Acestea vor beneficia de un concediu de odihnă suplimentar, plătit, de trei zile astfel:

  • 1 zi la data efectuării puncției ovariene
  • 2 zile începând cu data efectuării embriotransferului.