Trei din cinci analiștii financiari membri ai CFA România consideră piața imobiliară din principalele orașe ale țării ca fiind supra-evaluată și doar un sfert dintre ei cred că prețurile de pe segmentul imobiliar sunt cele corecte. Despre cursul viitor al euro/leu, media consensuală a analiștior CFA arată că euro poate atinge 4.79 lei în următoarele 6 luni, optimiștii văzând un curs al euro de 4.7 lei iar pesimiștii, 4.9 lei/euro. Estimările CFA sunt foarte riguroase, analiștii lor estimând în aprilie 2018 un nivel al euro de 4.75 lei, adică exact cât e euro în prezent.

Adrian Codirlasu, Vicepresedintele CFA RomaniaFoto: Hotnews

De asemenea, 3 analiști financiari din 5 cred că prețurile vor crește (doar unul din 10 crede că inflația va scădea). Cei mai pesimiști văd un maxim al inflației din iunie de 5%, în vreme ce optimiștii spun că prețurile nu vor crește într-un ritm mai mare de 3.2%.

În plus, 8 analiști din 10 consideră că într-un orizont de 6 luni condițiile de afaceri se vor înrăutăți, iar jumătate dintre ei cred că presiunile de pe piața muncii vor crește.

Vezi aici estimările complete ale membrilor CFA România.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în bază căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile ÎI și III ale examenului CFA.