Raportul Comisiei e aberant. Nu s-a înțeles că ceea ce afișează băncile pe ecran sunt cotații ferme. Ai afișat o cotație, ești obligat să o execuți dacă există contrapartidă să o accepte. Aceste cotații nu sunt simple cifre afișate pe un ecran. Oricâte argumente s-ar fi adus, concluzia ar fi fost aceeași - Roborul a fost manipulat.
Reporter - Nu v-ați prezentat la Comisie....
N.C. - Experiența prin care am trecut atunci când am fost la dezbaterile pentru legea dării în plată a fost dezamăgitoare. Mi-a creat impresia că am fost chemat doar pentru a se bifa o etapă dintr-o procedură. Când spui ceea ce gândești și ceea ce e corect se reacționează într-un fel pe care eu nu-l înțeleg. Dacă nu spui ceea ce gândesc cei care te-au invitat, discuția va fi în mod automat condusă spre altceva, cu acuzații care nu au nici-o legătură cu subiectul. Nu se acceptă nici cele mai logice explicații sau reglementări deja existente. Îmi vine în minte reacția unui domn deputat când am spus că o astfel de lege (Legea dării în plată în forma ei inițială) poate genera o criză de sistem. "Noi hotărâm când e criză de sistem". Simplu. Ce puteam spune în plus Comisiei economice?. Dacă întreg Consiliul de administrație al BNR nu a putut să-l lumineze pe dl. Zamfir, credeți că reușeam eu?. Domnia sa ori nu are cunoștințele necesare să înțeleagă ori nu vrea să înțeleagă. Pare a repeta la nesfârșit cuvinte și fraze fără nici-o logică și dovadă.
Reporter - Și totuși ați dat telefoane în sistem în 2008...
N.C. - Dacă îmi aduc bine aminte am explicat acum ceva timp motivele. Am dat și voi continua să dau. E perfect legal. De asta sunt plătit. Să veghez că se respectă legea. Dacă azi o bancă ar afișa o cotație de 3,65 - 4,10 nu trebuie să aflu de ce vrea să se împrumute la o dobândă de 3,65 când poate lua de la BNR cu 3,50?. E asta presiune pe bănci sau manipulare?.
Reporter - Pe baza unor astfel de cotații se stabilește nivelul Roborului în funcție de care se platesc ratele la bănci.
N.C. - Piața funcționează după reguli precise. Regulamentul de fixing a fost și este publicat, inclusiv pe site-ul BNR. Robor a fost și este un indicator al pieței. Atunci când, printr-o ordonanță de urgență, dobanda la credite a fost legată de Robor nu s-a știut că acesta e stabilit pe baza cotațiilor?. Și atunci și acum regulamentul era public.
Când a fost corect și când s-a greșit?. Nu Banca Națională a României a hotărât legarea dobânzii de Robor. Din câte știu eu OUG/50/2010 a fost validată de Parlament. Când a greșit dl. Zamfir?. Când a validat OUG 50 sau acum când condamnă modul de calcul al Roborului?.
Reporter - Din câte știu, s-a propus sancționarea dvs.
N.C. - Am văzut. E încă o dovadă a necunoașterii legii. Ce bază legală are o asemenea propunere?. Și pentru ce fapte?. Sunt surprins că un raport al Consiliului Concurenței confirmat de autorități competente de la Bruxel e infirmat de o comisie care n-a văzut nici măcar cum arată un ecran dintr-un dealing. Devenim ridicoli.
Reporter - Și totuși domnule Cinteză de ce dobânzile sunt mari în România?
Și ultimele două propoziții din articol definesc la perfecție felul cum acționează mioriticii în toate domeniile.
Cum numarul puturosilor agresivi este mare in Romania, ei inseamna voturi multe, de aici si trompeta,
Sa intelegi ca profitul e rezultatul riscurilor asumate e greu intr-adevar, Dar e si mai greu cand nu vrei sa pricepi, cand crezi ca o o economie vai de mama ei ar trebui sa beneficieze de rate la fel de mici ca una puternica,
Intr-o economie de piata nu poti controla preturile, e valabil si pentru dobanzi si ratele creditelor.
Imi pare foarte rau, dar sa te imprumuti pe termene lungi la o proportie uriasa din venituri, cu riscuri combinate cum e cazul creditelor in valuta denota cel putin naivitate. Naivitatea se plateste,
Presupunand ca se foloseste altceva in loc de Robor, nimeni nu opreste bancile sa creasca de exemplu comisioanele.
Manipularea Robor s-ar fi justificat in cazuri de specula masiva (incidental), dar in nici un caz pentru a spori profitul din dobanzi.
rentabilitatea este intr-adevar mai mai mare fata de economiile vestice si este normal sa fie asa.
hai pune-te in pielea cuiva care sa zicem ca face afaceri in Africa. Congo, Nigeria, pe acolo. ti se pare normal sa obtina acelasi randament ca un business in Romania?
La nemti, unde inlatia e 0%, rata profitului e de 3%.
Plus ca, Romania se imprumuta la preturi mai mari decat Germania...si asta se reflecta tot in dobanzile mai mari de pe paia.