BNR a publicat joi noul indice care înlocuiește ROBOR. Nivelul lui: 2.36%

de DP     HotNews.ro
Joi, 2 mai 2019, 11:14 Economie | Finanţe & Bănci


CA al BNR
Foto: BNR
Noul indice care va fi utilizat de bancheri la formarea dobânzii la creditele în lei cu dobândă variabilă este de 2.36%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală. Indicele ROBOR la 3 luni a fost tot joi de 3.32%. Noua variabilă, denumită tehnic Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va înlocui celebrul deja ROBOR, despre care senatorul ALDE Daniel Zamfir a sugerat că ar fi fost manipulat.

Metodologia de calcul și politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial (denumit indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC). Noul indice va înlocui ROBOR în formula de calcul a dobânzii percepute de bănci la noile împrumuturi, cu mențiunea că în cazul creditelor deja contractate, dobânda va fluctua în funcție de cotațiile ROBOR.

Reamintim că modificarea vine după ce senatorul ALDE Daniel Zamfir a acuzat reprezentanții sistemului bancar de manipulare a ROBOR, deși o investigație a Consiliului Concurenței nu a confirmat acest lucru. Foarte vocal împotriva păstrării indicelui ROBOR în calculul dobânzii la credite a fost și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cel care a girat apariția Ordonanței de Urgență care a dus la apariția IRCC.

”Noua formulă de calcul se va aplica doar creditelor noi. Pentru creditele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanțare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinanțare la aceeași bancă sau la alte bănci, bazat pe noua formulă de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, clar omul va decide să se refinanțeze. Dacă va fi de la altă bancă, clar va fi concurență între bănci pentru a oferi românilor o finanțare mai ieftină", a spus Teodorovici, întrebat de jurnaliști despre înlocuirea ROBOR .

Dealtfel, ideea modificării modului de calcul a dobânzilor la împrumuturi pare să vină de ka Darius Vâlcov, cel care își propunea ca prin noul mecanism, ratele să se înjumătățească, lucru greu de crezut însă.
„Până la sfârşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât şi prin programele pe care le avem demarate. Deci, dacă vorbim de taxa pe lăcomie, vom ajunge la acest nivel, peste media Uniunii Europene, dar la jumătate faţă de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă”, a spus Darius Vâlcov.

Reamintim în context că ministrul Teodorovici l-a convocat la începutul acestui an pe Guvernatorul BNR la Ministerul Finanțelor, declarând că acesta va trebui să-i răspundă la niște întrebări, alături de șeful comunității bancare. „Am să-i fac o invitaţie domnului guvernator să vină la Ministerul de Finanţe, alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, şi împreună vor trebui să îmi răspundă la nişte întrebări, să ascult dacă mai au şi alte doleanţe, dar să şi pun întrebări la care vreau să am şi câteva răspunsuri. Cred că este momentul ca domnul guvernator să vină şi la Finanţe şi să discutăm deschi. (...) Aud că sunt presiuni agresive din partea Băncii Naţionale către bănci pentru a nu se scădea ROBOR-ul. ROBOR-ul ţine strict de Banca Centrală”, a declarat Eugen Teodorovici.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se va calcula ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Acești indici se publică pe website-ul BNR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15502 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  ... (Joi, 2 mai 2019, 11:26)

  Hexadanus [utilizator]

  Ce tare. Cei mai multi au credit Prima casa, care nu permite refinantarea.
  • +5 (17 voturi)    
   depinde (Joi, 2 mai 2019, 11:47)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   Daca ramane si robor, nu se schimba nimic in cazul lor deci nu au pierdut ceva. Oricum bancherii si multi tzutzeri de pe aici au zis ca IRCC este o tampenie, care nu va fi mai mic si robor e foooarte corecta. :D

   Oricum, desi era clar ca nu o sa fie nicio injumatatire la rate, 1pp este destul de mult. Ma asteptam la un 0.5pp.

   Sunt si eu curios de implementare practica si norme. Parca vad ca o sa inceapa campanii masive de refinantari. Inca se joaca...
   • -9 (15 voturi)    
    nu e chiar asa de mult (Joi, 2 mai 2019, 12:08)

    danco [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    1 pp e putin, sa nu uitam ca dobanda se compune din acest robor plus ceva, iar acel ceva e de obicei 6 % should be percent sau mai mult, asa ca de fapt e o scadere de la 9 la 8, deci cam 10%
    • +9 (11 voturi)    
     1 pp este ENORM! (Joi, 2 mai 2019, 12:48)

     Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui danco

     ENORM
     • -2 (8 voturi)    
      c'mon (Joi, 2 mai 2019, 13:06)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

      Cati crezi ca fac diferenta intre pp si procent? ;)
      • +5 (5 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 mai 2019, 14:38)

       [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

       • +1 (3 voturi)    
        :))) (Joi, 2 mai 2019, 14:53)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

        Mie imi explici? :D
       • +4 (4 voturi)    
        Grosier, dar relativ corect (Joi, 2 mai 2019, 15:36)

        Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui

        Practic, la 100 unitati in 30 ani platesti:
        3% dobanda = 46.5 unitati
        2% dobanda = 31 unitati
        Rezulta: -15.5 unitati care reprezinta:
        -33% dobanda
        -16% din valoarea creditului
        -11% din total (capital + dobanda) platite

        PS: N-am explicat pentru Nevermind :)))
       • 0 (2 voturi)    
        de ce imparti la 2 (Joi, 2 mai 2019, 16:22)

        risk_mdm [utilizator] i-a raspuns lui

        de ce imparti la 2
        • 0 (4 voturi)    
         ! (Vineri, 3 mai 2019, 8:41)

         chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui risk_mdm

         Posibila explicatie:
         Dobanda se aplica la sold.
         Cum acesta scade lunar, la finalul unui an calendaristic, daca insumezi dobanda platita , vei constata ca aceasta reprezinta un pic peste 1/2 din dobanda anuala. (evident am presupus ca ratele se achita lunar si nu exista alte intelegeri contractuale cum ar fi rata fixa, etc )
        • 0 (0 voturi)    
         daaaaaa.... (Vineri, 3 mai 2019, 17:02)

         ..13 [utilizator] i-a raspuns lui risk_mdm

         Daca faci calculele lui vezi ca omul a folosit odata 3% si apoi 2%.

         Bre, nu este recomandabil sa lungesti durata creditului dar daca nu te duce buzunarul trebe sa lungesti durerea ca sa mai poti si manca, imbraca eventual merge la un spectacol.

         Oarecum aberant sa faci calculele pentru 30 de ani pentru ca problema fiecaruia care a luat un credit este sa isi plateasca ratele scadente si nu sa numere cati bani a dat pana la sfarsit pentru toata afacerea...

         Iti poti permite sa cumperi ceva fara credit - just go for it! -

         si daca NU atunci ai grija cum alegi durata creditului pentru ca dobanda nu prea cred ca o poti influenta ca si simplu client - dar durata creditului este alegerea TA in functie de posibilitatile tale!!!!
       • +3 (7 voturi)    
        stati calmi (Joi, 2 mai 2019, 18:11)

        Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui

        Nu se micsoreaza nicio rata. E o gluma a guvernului. Bancile vor mari marja asa cum este si normal pentru ca referinta este diferita (repricing-ul se face la 6 luni/ 1 an, tranzactiile respective nu sunt la 6 luni/1 an deci riscul de dobanda nu este acoperit si trebuie inclus in marja). Este si legal si logic. Nu iau apararea bancilor, in Romania chiar se intampla multe abuzuri. Din pacate, pentru stoparea acestor abuzuri nu este nevoie de declaratii sforaitoare ci de competenta care lipseste cu desavarsire in guvernul Romaniei.
      • +2 (2 voturi)    
       Cam (Joi, 2 mai 2019, 15:27)

       Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       toti din cei pe care contez sa inteleaga... chiar daca sunt mult mai putini decat "larga majoritate"
     • 0 (2 voturi)    
      1 pp fata de ce? (Joi, 2 mai 2019, 21:45)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

      DAE dupa noua formula este IRCC (variabila) + dobanda fixa a creditului. ce te face sa crezi ca bancile iti vor oferi aceeasi dobanda la credit pe care au oferit-o si cand era folosit ROBOR-ul?
      • +3 (3 voturi)    
       simplu (Joi, 2 mai 2019, 23:09)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Fata de ceea ce se presupunea ca este calculat corect si transparent, AKA robor. Ar cam fi trebuit sa fie mai apropiate, tranzactiile cotate teoretic si cele facute efectiv. Ca e interesant sa spui ca dai cu 3% dobanda, cat sa se calculeze robor, dar dadeai efectiv cu 2% in aceeasi zi ;)
       • +1 (1 vot)    
        Oare? (Vineri, 3 mai 2019, 6:48)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

        1. Compari indicii pentru tranzacții și cotații din aceeași perioadă?....

        2. Ce se întâmplă cu indicele nou in perioade cu lichiditate scăzută sau cere mică? O singura tranzacție poate schimba semnificativ dobânzile. LIBOR și EURIBOR funcționează pe cotații.
        • -2 (2 voturi)    
         dap (Vineri, 3 mai 2019, 11:52)

         Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

         1. La tranzactiile efective nu am cautat si am plecat de la ircc. Cotatiile sunt pe site la bnr, toate perioadele si toate maturitatile.

         2. Am mai intrebat pe cineva mai jos daca pretul unei masini este mrsp sau cel la care se si vinde masina. O singura tranzactie nu ar afecta pentru ca se face medie trimestriala. Hai sa nu comparam libor/euribor cu robor. Pana si libor a fost manipulata, iar ca sa manipulezi euribor deja este cam greu, mai ales dupa antecedentul cu libor. Robor e mai la indemana, ca pe aici e un satuc cu paznici miserupisti sau nevolnici. Vezi "investigatia" anterioara cand vreo 2 banci le-au dat cu flit si nu le-au dat date :D
         • 0 (0 voturi)    
          msrp.. (Sâmbătă, 4 mai 2019, 7:25)

          pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

          "Dar halatul, cat e halatul"?..
          Pretul masinii este rezultatul negocierii intre doi indivizi unici. Pretul de referinta este calculat la costuri + marja. Desigur, poti sa te duci si tu la negociere la alt dealer si sa spui ca gigel a primit o super oferta cu 6 luni in urma, deci vrei si tu la fel... dar nu inseamna ca o vei primi!

          In plus, ROBOR este pentru prezent si viitor. are sens sa-l folosesti la credite pe care le vei plati in viitor. IRCC este o medie de tranzactii din trecut. are valoare istorica si cam atat.. Daca BNR schimba dobanda de referinta, bancile comerciale vor "juca" pana in 3 luni pe noua dobanda in timp ce clientii vor plati ca si cum nu s-a intamplat nimic.

          Dobanda viitoare include un factor de risc. Contrar opiniei unora mai putin avizati, bancile nu joaca la risc banii deponentilor. Asa ca bancile comerciale isi vor ajusta marjele proprii pentru a compensa noul risc indus de neadecvarea dobanzii platite la realitatile de moment.

          Am vazut investigatia Consiliului Concurentei. Nimic suspect.
          Nu am vazut "investigatia" anterioara. Cine investiga? Un idiot util de la un partid?.. Cine i-a dat cu flit? Eximbank sau CEC?..
    • +10 (10 voturi)    
     vorbesti prostii (Joi, 2 mai 2019, 13:06)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui danco

     in businessul bancar 1 punct procentual este ff mult. Practic rata dupa care se calculeaza dobanzile la credite (adica referinta) scade de la 3.32% la 2.36%....e o scadere cu 28.9% amice, ceea ce e f mult.
   • 0 (22 voturi)    
    Un pic de mai bine (Joi, 2 mai 2019, 14:33)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Injurat de bancheri si #rezisti, Zamfir a facut totusi "un pic mai bine" pentru romani.
    Daca fiecare urlator mononeuronal de piata , #rezist, ar face o milionime din picul de mai bine facut de asta, Romania ar duce-o mult mai bine.

    PS: E a patra oara cand incerc sa pun postarea asta. Realitatea ustura, este?
    • 0 (10 voturi)    
     cred ca trebuie sa te mai familiarizezi (Joi, 2 mai 2019, 14:45)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     cu functiile acestui site. Mie nu mi s-au banat niciodata comentarii...nu cred ca are cineva ceva cu tine.
     • +4 (8 voturi)    
      :D (Joi, 2 mai 2019, 15:26)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Incearca sa comentezi la politica externa sau la anumite teme predilecte HN, gen corectitudine politica si discriminare pozitiva,
      • -1 (3 voturi)    
       uite ma faci ambitios si (Joi, 2 mai 2019, 17:34)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       voi posta si acolo.
      • -2 (2 voturi)    
       hehe (Joi, 2 mai 2019, 22:05)

       transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Deci astea sunt subiectele pe care intoxicati la porunca lui Putin? Good to know #davaiceas
       • +2 (2 voturi)    
        hihi (Joi, 2 mai 2019, 23:02)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

        Dap, n-o sa-ti spun EA daca esti EL, oricat crezi ca ti-ai schimbat sexul peste noapte. Sue me :D
    • -3 (7 voturi)    
     zamfir? (Joi, 2 mai 2019, 14:57)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Sa ma scuteasca. Din partea mea, sa plateasca el toate creditele celor ce si-au luat o plasma mai mare si dupa aia zbierau ca i-a tepuit banca.

     Masura asta este insa OK. Eu mai intai ma uit la cat de buna este o lege/propunere, initiatorul fiind pe plan secund. La asta cu robor, am impresia ca in spate se afla cuplul teodorovici/valcov, nu zamfir.
     • +1 (5 voturi)    
      Pe Zamfir il doare la bascheti (Joi, 2 mai 2019, 17:36)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      de romaniii, clientii tepuiti ai bancilor. El doar face galagie, latra si el cum poate, in functie de ce ordine primeste. Daca maine Dragnea schimba placa, sa vezi si pe Zamfir ce se imprieteneste cu bancile.
    • -1 (5 voturi)    
     heey (Joi, 2 mai 2019, 18:13)

     Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Domnul respectiv nu a facut nimic. Asa cum scriam mai sus va creste marja. Se pare ca guvernul puncteaza la impresia artistica, pacat ca nu si in realitate. Daca nu ma credeti, verificati ratele noi la credite si comparati-le cu cele vechi. Veti vedea ca sunt la fel. Nu, nu e din cauza ca bancile sunt hraparete (desi sunt) ci din cauza ca guvernul este incompetent.
     • -1 (3 voturi)    
      hmm (Joi, 2 mai 2019, 22:14)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

      Care dintre guverne zici ca este incompetent in cazul robor? Ca avem PDL, USL, CIOLOS, PSD, in perioada 2010 (oug 50) - pana in prezent.

      Dap, marja e posibil sa creasca pentru ca vor fi produse "noi", indiferent de ce visuri umede au unii. Sa vedem cat functioneaza concurenta. Oricum, pe refinantari o sa fie batalie crancena vara asta.
      • -1 (3 voturi)    
       cum? (Joi, 2 mai 2019, 23:18)

       Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Cum care guvern? Pot sa vorbesc de guvernul actual si fara sa ma duc 10 ani in spate? Imi dati voie? Aici e vorba de guvernul actual. E o tehnica de manipulare care vad ca ia amploare acum. Nu mai poti sa zici nimic de guvernul Dancila ca sar unii sa zica de Boc. Deci, Boc a fost prim ministru acum 10 ani. Din ultimii 10 ani, PSD-ul a fost a putere 8. Pe subiectul pe care discutam acum (daca ne dati voie sa ne concentram la un subiect si sa nu discutam de nationalizarea valutei facuta de Stolojan in 1992), guvernul a fost perfect diletant. Asta nu e o parere, e un fapt. Verificati in cateva saptamani si vedeti ca nu a scazut nicio rata. Sunt povesti.
       • -1 (3 voturi)    
        fix (Vineri, 3 mai 2019, 1:47)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

        In momentul in care discutam de robor, pai discutam de la introducere, in 2010. Dupa cum vezi, nu am exclus pe nimeni. Cine ar fi vrut sa faca ceva ok, putea. Fie din prima, fie ulterior, chiar daca era portocaliu, rosu, galben sau trangender

        Pana una alta, asta cu indicele asta este o chestie mai ok si mai corecta fata de robor. Ce se va intampla mai incolo, este de vazut. Macar exista posibilitatea de schimbare. Personal, mi-e fix egal, ca am in euro si, momentan, euribor imi convine unde este.

        PS: putem vorbi si de draga stolo, alt mare tehnocrat care se pupa pe bot cu iliescu pe scena.
        • +1 (3 voturi)    
         doar ca idee (Vineri, 3 mai 2019, 12:10)

         Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

         Robor e un indice logic. Cum e si euribor. E un indice care se bazeaza pe o curba. Noua creatie a guvernului e o struto camila care amesteca tranzactii la 6 luni cu tranzactii overnight. In 2010, tot ca idee, a fost o mare victorie pentru clientii bancilor. Nu stiu ce varsta ai, eu am avut credit si inainte de 2010. Atunci se baza pe referinta interna a bancii. Si, intr-adevar, se abuza teribil. Rata la creditul meu vechi crestea chiar in timp ce ratele la creditele noi scadeau. Faptul ca s-a introdus un indice exterior a redus din puterea de pricing a bancii. Uita-te la ratele la credite, ulterior chiar au scazut in linie cu piata in timp ce pana atunci fusesera deconectate de la piata. Robor si Robid exista de mult timp, nu din 2010. Succes, pari un om onest, gasesti pe site-ul bnr baza de date cu ratele la credite, verifica in cateva luni ratele la creditele noi (poti sa separi creditele noi acolo) si vezi ca nu e nicio scadere. Stiu ca toti il detestati, si sunt si motive dar singurul care a facut ceva pentru clienti in aceasta privinta a fost Boc.
  • -3 (5 voturi)    
   dupa 5 ani (Joi, 2 mai 2019, 12:09)

   AndreeaMate [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   dupa 5 ani poti refinanta. dar pb e ca...nu poti refinanta la fel de avantajos si atunci ramai cu robor-ul ala nasol si mare....
   • +6 (8 voturi)    
    NU (Joi, 2 mai 2019, 12:49)

    Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui AndreeaMate

    se poate refinanta Prima Casa tot cu Prima Casa! ATENTIE!!!
    • -1 (5 voturi)    
     nu conteaza... (Joi, 2 mai 2019, 14:35)

     Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

     ... Principalul avantaj PC este la acordare, avans de doar 5%, in rest daca IRCC va fi cu 1pp mai mic, atunci va fi mai convenabil refinantare ipotecara cu IRCC decat PC cu ROBOR.
     • +3 (5 voturi)    
      nu e chiar asa (Joi, 2 mai 2019, 14:59)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

      PC are marja mai mica in general, fata de un ipotecar normal.
      • -4 (4 voturi)    
       ba e chiar asa (Joi, 2 mai 2019, 21:22)

       Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       nu conteaza, pentru ca un ipotecar cu ircc iese mai bine decat un pc cu robor
       • +1 (3 voturi)    
        serios? (Joi, 2 mai 2019, 22:09)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

        Or fi dat astia lege sa nu modifice bancile marja la NOILE produse? Inca se joaca...
     • +1 (3 voturi)    
      conteaza (Joi, 2 mai 2019, 21:49)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

      daca ai luat credit 95% din valoarea casei si dupa 5 ani (in care ai platit mai mult dobanzi decat principal) incerci o refinantare fara Prima Casa, vei putea garanta noul credit doar cu 75-80% din valoarea locuintei. este posibil ca acel 80% sa nu acopere principalul ramas din creditul vechi..
 • +6 (12 voturi)    
  ce nu pricep (Joi, 2 mai 2019, 11:41)

  danco [utilizator]

  e de ce se foloseste trimestrul 4 2018 pentru dobanda din trimestrul 2 2019? Nu e cam mare diferenta? In orice caz, acum pare ca e o scadere, dar peste trei luni se vor folosi dobanzile din 2019, care sunt mult mai mari.
 • -8 (22 voturi)    
  Genial. Taxam ROBOR? Il scoatem. (Joi, 2 mai 2019, 11:50)

  Lok [utilizator]

  De ce inlocuim ROBORu daca nu putea fi manipulat si era doar un indice al pietei de imprumut? Nimic suspect aici, BNR isi pastreaza virginitatea intacta.
  • +3 (15 voturi)    
   cine te-a pacalit.. (Joi, 2 mai 2019, 12:10)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   ... ca nu putea fi manipulat? Mugurel cel Sfant, care-i mana-n mana cu bancherii?
 • +4 (10 voturi)    
  Orice se poate manipula (Joi, 2 mai 2019, 12:02)

  BEDE [utilizator]

  Cică ROBOR a fost manipulat. O fost au n-o fost?
  Și noul IRCC nu poate fi manipulat? Eu cred că da. Depinde cine îl poate manipula și cât de greu este de manipulat...
  Și cu noul IRCC, chair dacă ar fi mult mai bun decât ROBOR, ce le împiedică pe bănci ca, la creditele noi să adauge o marjă mai convenabilă? Cred că nimic. Sau, dacă minunatul guvern impune ratele dobânzilor în mod populist, atunci s-a dus de râpă tot sistemul bancar și ajungem ca în vremea comunistă: cu o singură bancă și aceea de stat.
  • 0 (12 voturi)    
   iti zic io.. (Joi, 2 mai 2019, 12:46)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   ... Asa e mai ok, sa-si adauge o cota care le convine, dar sa stim si noi clar de la inceput cat vor.. nu sa faca jocurile intre ei pe la spate.
   • -1 (5 voturi)    
    nu o sa stii nimic (Joi, 2 mai 2019, 21:54)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    IIRC va fi ruleta.. daca intr-un an inflatia e 5% si anul urmator scade la zero, tu vei plati in continuare rate calculate la marja umflata de inflatie. riscul ramane la consumator si banca te va taxa un pic mai mult prin marja proprie pentru ca #ciumarosie a cerut aceasta intarziere de 6 luni in ajustarea indicelui la realitatile pietei monetare.
    la fel era si ROBOR ruleta, pentru ca inflatia poate fi influentata decisiv (negativ) de un guvern de imbecili.
    • 0 (0 voturi)    
     sa planga cei care au dat OUG (Vineri, 3 mai 2019, 17:08)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     dar nu cred...

     Practic este un element retardart - intarziat - ceea ce nu este bine intr-o lume dinamica, aflata intr-o permanenta desfacere si refacere...

     Parerea mea.
  • +6 (8 voturi)    
   mai greu (Joi, 2 mai 2019, 13:05)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Simplist:
   ROBOR = medie cotatii banci, in care cotatiile sunt teoretice, bancile spunand la cat ar da lei
   IRCC = medie tranzactii efective

   Nu se impune o rata a dobanzii, cat se schimba un mod de calcul dintr-unul teoretic intr-unul practic, pentru un indice. Dobanda este formata si din marja bancii, la care unii vor umbla si altii nu. Asta ramane de vazut.
   • +2 (10 voturi)    
    asa e! (Joi, 2 mai 2019, 14:09)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    corect este IRCC, care este un indice practic, nu unul fictiv si banuit ca e manipulat precum ROBOR.
   • +1 (3 voturi)    
    Pai atunci (Joi, 2 mai 2019, 19:08)

    JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Nu era mai simplu sa schimbe formula de calcul pt ROBOR=IRCC? In felul asta nu mai trebuia refinantare.
    • -1 (5 voturi)    
     mult mai simplu.. (Joi, 2 mai 2019, 21:56)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

     nu era mai simplu sa schimbe formula de calcul ROBOR=IRCC=0(zero)? ba chiar mai bine, sa schimbe formula si sa spuna ca de maine toate creditele sunt zero si nimeni nu mai are nici o datorie! URAAA! #ciumarosie a terminat proiectul de tara.. Romania este definitiv pe butuci..
  • +1 (11 voturi)    
   se zice ca ROBOR ar fi putut fi manipulat (Joi, 2 mai 2019, 13:08)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   sub forma unei intelegeri intre dealerii din banci. BNR nu a avut ncio implicatie.
   • -2 (14 voturi)    
    daaaaa.... (Joi, 2 mai 2019, 14:16)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Mugurel nici nu stia de astea, asa eee... sau ne crezi prosti?
    • +2 (8 voturi)    
     da, va credem prosti (Joi, 2 mai 2019, 20:13)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Si probabil sunteti.
    • +3 (7 voturi)    
     da (Joi, 2 mai 2019, 21:59)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     BNR nu participa la cotatiile ROBOR, dar doua din bancile care participa la aceasta presupusa "manipulare" a ROBOR (care nu a fost niciodata dovedita) sunt controlate integral de Ministerul de Finante - CEC Bank si EximBank.

     comentariul tau confirma o zicala veche - "prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul".
 • +7 (19 voturi)    
  Dobanda = pretul banilor (Joi, 2 mai 2019, 12:04)

  TrueBlue [utilizator]

  Tovarasi, Dobanda va avea doua componente, una fixa si alta variabila IRCC). Suma lor este cea care conteaza. Degeaba va amageste tov. Zamfir, dobanda este un pret si de aceea, ca orice pret, se stabileste pe piata si nu in parlament.
  • 0 (10 voturi)    
   NU ZAU ? (Joi, 2 mai 2019, 13:38)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui TrueBlue

   Serios ? De ce nu a fost calculat Roborul de la inceput, cum este calculat IRCC-ul ? Cam de pe aici a inceput manipularea ? Si cand in mod intentionat "piata" e bolnava de lacomie paranoida, nu poate fi vindecata de nimeni ? Manipularea Roborului nu a fost o ipoteza ci o certitudine si sa ne fereasca bunul Dumnezeu sa nu inceapa BNR-ul, bancile, c.a.r.-urile si i.f.n.-urile sa manipuleze si IRCC-ul.
   • 0 (10 voturi)    
    pai... (Joi, 2 mai 2019, 14:11)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

    ... IRCC-ul trebuia sa fie de la bun inceput. Dar asa s-a inteles Mugurel, sa faca jocul bancilor. si a ales ROBOR, ca e un indice teoretic si poate fi manipulat cum vor bancherii...
    • -1 (5 voturi)    
     Dobanda este pretul banilor stabilit pe piata (Joi, 2 mai 2019, 15:57)

     TrueBlue [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     ROBOR (care reprezinta o cotatie/o oferta pentru viitor) exista si se calcula inainte sa fie introdus de parlament, prin lege, ca reper pentru partea de dobanda variabila la credit. Acest IRCC este altceva si anume o dobanda practicata in trecut - acum circa 5 luni. Acum este mai mic dar se aplica la creditele noi. Stie cineva cat va fi partea fixa a dobanzii? In mod cert va veni si ziua in care IRCC va fi mai mare decat ROBOR. Dar repet, trebuie luat in considerare toata dobanda nu numai partea variabila a ei.
     • +2 (4 voturi)    
      te contrazici (Joi, 2 mai 2019, 20:43)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui TrueBlue

      Ai zis pret bani stabilit de piata. Stii cat a fost media ROBOR in trim IV 2018?

      https://www.bnr.ro/StatisticsReportHTML.aspx?icid=801&table=642&column=3573&startDate=01-09-2018&stopDate=31-12-2018

      3.16

      Explica-mi si mie acum cum e cu pretul banilor, cand teoretic a fost 3.16 si in realitate, pe tranzactii efective si nu pe "vorbe", a fost 2.36. Pretul unei masini este cel MRSP sau cel de achizitie?
      • 0 (4 voturi)    
       off (Joi, 2 mai 2019, 23:48)

       Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Bine, vad ca toata lumea o tine la fel, poate nu sunt postaci toti, or fi si oameni care chiar nu inteleg, care spera, etc. Nu iau apararea, bancilor, chiar nu, doar spun ca prin astfel de masuri nu se rezolva nimic.
       Bun, lucrurile stau asa. Cand banca da un credit ipotecar, sa zicem, cu rata variabila, exista un anumit interval de repricing. Sa zicem, la 6 luni. Asta inseamna ca la fiecare 6 luni rata se va modifica. Acum, in mod normal, mai ales pentru activitatea comerciala, o banca ar trebui sa isi poata inchide pozitia in piata. Ce inseamna asta? Daca i-am dat unui client un credit eu trebuie sa am finantare pentru acel credit. Deci, in mod normal, partea comerciala a bancii, trebuie sa atraga finantare la 6 luni. Similar, pe partea de depozite, ele se plaseaza. Sigur ca nu se intampla exact asa dar, la bancile normale, exact asa se fac dealuri interne prin care Trezoreria finanteaza restul bancii. Ramane un mismatch (care contine mai multe lucruri dar pe cazul in speta contine risc de dobanda) pe care il administreaza trezoreria. Bun, deci, avea o logica. Banca dadea credit la 6 luni si trebuia sa se finanteze la 6 luni. La IRCC sau cum se numeste nu mai tine nimeni cont de nicio maturitate. Practic se iau tranzactiile facute oricum (majoritatea overnight) si se face media dobanzilor. De aici apare diferenta care entuziasmeaza atat de multa lume. In unele zile nu se fac tranzactii la 6 luni. Se fac doar overnight. Faceti media roborului overnight din trimestrul 4 sau cand era si veti avea ceva apropiat sau sub IRCC. Evident ca, exceptie facand unele situatii destul de rare, o curba normala va cere un premiu de lichiditate. O banca va mari fie marja fie comisioanele pentru a se proteja. Daca dobanzile in piata cresc spectaculos banca este legata de acel IRCC care prezinta o situatie trecuta si care nu poate inchide nicio pozitie nici macar teoretic. Eu nu mai lucrez in Romania dar, daca as fi in vreun ALCO in tara as cere o crestere mai mare decat dif rob-ircc.
       • +3 (3 voturi)    
        of-of (Vineri, 3 mai 2019, 2:13)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

        Pe O/N media a fost de 2.45 si pe T/N a fost de 2.50, pe aceeasi perioada.

        Booonnn... Sa lucram cu material client: ai spus ca banca trebuie sa-si inchida pozitia, 6M in exemplul tau. Inchiderea aia se face prin tranzactie efectiva sau doar pe vorbe "cotate"? :D
        Stiu la ce te referi, dar poti intelege si diferenta intre tranzactii efective si cele "cotate". Ar trebui sa fie minimala (0.0xpp), iar la sumele in joc 0.1pp deja e mult.

        Insa, plecand de la ce ai spus, ar fi mers un IRCC in oglinda la ROBOR (3M si 6M, cele mai folosite in creditare), calculat ca medie a tranzactiilor efective din trimestru pentru acele maturitati. Fair enough?
        • +1 (1 vot)    
         oarecum (Vineri, 3 mai 2019, 12:24)

         Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

         Ce spui tu la final a fost o idee chiar luata in considerare (si care, ca idee, intr-o forma cumva diferita dar pastrand esenta este luata in considerare la nivel european). Din pacate, 6M si 1Y la noi sunt foarte nelichide altfel ar fi fost solutia cea mai buna.
         Inchiderea de care vorbesc, am si spus, se face prin dealuri interne (de exemplu intre divizia de retail si trezorerie). Pe urma e treaba Trezoreriei ce apetenta pentru risc are. Aici nu e o regula, daca se inchide efectiv sau nu depinde de la banca la banca. Dar daca isi asuma un risc prea mare banca poate sa piarda. De exemplu, unele banci romanesti se finantau overnight inainte de criza :D Au patit-o rau cand s-au trezit peste noapte cu dobanzi de 30%. Si alea erau tranzactii reale. Eu nu contest ca bancile fac abuzuri, eu contest solutiile gasite de guvernantii nostri care nu inteleg nimic din sistemul financiar. Parerea mea este ca pe termen mediu si lung ratele vor fi mai mari la creditele cu IRCC decat la cele cu ROBOR. Este posibil sa fie altfel o perioada scurta in urma unor presiuni politice dar asta nu va dura. Existau si alte solutii dar ar fi presupus niste politicieni inteligenti.
         • 0 (0 voturi)    
          :) (Vineri, 3 mai 2019, 16:45)

          Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

          Una peste alta nu este o chestie proasta, chiar daca se putea si mai bine. Cauta pe net investigatia referitoare la manarirea ROBOR si cum 2 banci au dat cu flit si nu au vrut sa raspunda ;) Macar acum sunt pusi un pic la munca, domnii bancheri :D

          Intotdeauna apreciez ideile ok, chiar si de la psd. Orlando oricum nu are legatura cu "filosofia" psd si omu' e de dreapta clar. Florin Georgescu si Voinea sunt periculosi dpdv-ul asta.

          Eu cred ca IRCC va porni o sarabanda de oferte si refinantari. Marjele sunt de studiat acum, ca unii se imbata cu apa rece si viseaza dobanzi la jumate. Dupa cum mai spuneam, inca "se joaca". Oricum, este o chestie buna macar teoretic.
          • 0 (0 voturi)    
           agree to disagree (Marţi, 7 mai 2019, 19:13)

           Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

           Am vazut doar acum ultima replica. In fine, cum spuneam, nu am o problema cu controlarea bancilor, recunosc ca au prea multe privilegii si le putem lua la rand. Dar, de aici mai departe, nu mai suntem de acord. Orlando mi se pare un incompetent (si m-am ingrozit cand i-am citit cv-ul). De asemenea, mi se pare logic ca aceasta masura va duce la cresterea ratelor. Daca vrei sa controlezi bancile iti trebuie competenta si munca multa. Chestia asta abramburita va face foarte mult rau clientilor bancilor. In fine, e parerea mea si, in final, ne vom lamuri in cateva luni.
      • -2 (2 voturi)    
       Explicatie (Vineri, 3 mai 2019, 8:43)

       TrueBlue [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Explic: dobanda este pretul banilor si nu ROBOR-ul. ROBOR este o cotatie (oferta) iar IRCC este media dobanzilor interbancare (deci, pretul banilor din ziua res[pectiva). Nici pretul unei masini nu este in fiecare zi acelasi plus ca in general pretul de tranzactie difera de pretul cerut initial (e mai mic, dupa negociere, discount, etc.).
 • 0 (8 voturi)    
  deci pana la urma (Joi, 2 mai 2019, 12:06)

  rochiri [utilizator]

  scade ca se calculeaza in trecut...dupa o sa creasca la aceasi valoare..
  Robor scade doar daca creditare scade + sa scada si inflatia....cerinta mare de credite + inflatie mare ...robor mare..
  Restul doar politica...
  • +2 (2 voturi)    
   vechile credite se calculeaza (Joi, 2 mai 2019, 13:09)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

   tot in functie de ROBOR. Doar la cele acordate incepand cu ziua de azi se aplica noua dobanda.
   • +2 (8 voturi)    
    pai... (Joi, 2 mai 2019, 14:11)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    faci refinantare si pac, esti pe IRCC.
    • +3 (5 voturi)    
     depinde cine iti da refinantare (Joi, 2 mai 2019, 14:46)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     ...
     • +1 (7 voturi)    
      are balta peste... (Joi, 2 mai 2019, 14:55)

      Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      ... numai sa nu se faca Mugurel ca nu-i vede daca se inteleg intre ei sa nu dea refinantari....
     • +1 (7 voturi)    
      :D (Joi, 2 mai 2019, 15:01)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Exista si concurenta, spaima unora care au crezut ca blazonul le permite orice ;)

      Bine, presupunand ca te incadrezi la noile limite si ai in continuare veniturile necesare.
 • +1 (9 voturi)    
  HOPA (Joi, 2 mai 2019, 12:47)

  Brutus2 [utilizator]

  Mai jos regasiti raspunsul reprezentantilor CEC Bank (care se aplica tuturor bancilor fiind dispozitiile legale care se aplica programului Prima Casa):

  "Avand in vedere ca in conformitate cu prevederile legale in domeniu privind creditele Prima Casa, garantia pentru astfel de credite o constituie ipoteca legala in favoarea statului roman, respectiv ipoteca de rang I in favoarea Finantatorului (proportional cu procentul de garantare) asupra imobilului care face obiectul creditului Prima Casa, imobil liber de orice sarcini, MFP nu poate elibera un acord pentru instituire de sarcini suplimentare (ipoteca de rang subsecvent) asupra imobilului in cauza, acord fara de care notarul nu perfecteaza contractul de ipoteca si nici nu se fac formalitatile de inscriere in CF a ipotecii in favoarea Bancii. In consecinta, nu se poate acorda un credit de refinantare garantat cu ipoteca imobiliara de rang subsecvent asupra imobilului constituit in garantie pentu un credit Prima Casa.

  Mai mult, nu se poate refinanta un credit Prima Casa tot printr-un credit Prima Casa, deoarece la cel de-al doilea credit ar fi necesara instituirea unei ipoteci de rang II, iar conditia este cea de instituire ipoteca legala in favoarea statului roman si ipoteca de rang I in favoarea Finantatorului, iar destinatia unui credit Prima Casa este de achizitie locuinta sau construire, nu cea de refinantare a unor credite aflate in derulare."

  Asadar, cei care au deja credit Prima Casa in derulare vor pofti cu jind la noua cotatie de referinta si atat. Nu pot face nimic! E perfect sa stii ca ai luat teapa si ca nu poti face nimic! Multumim dlui Isarescu pentru grija aratata marjelor bancilor! De bun simt acum ar fi sa se schimbe indicele in toate contractele in derulare... dar nu se poate ca de aia avem piata libera si reguli! Daca o fac prin text de lege iese scandal, ca vedeti voi, pachetul majoritar de actiuni in sectorul bancar este "strainez" si astia fac buba cand pierd bani. Daca nu, nu fac nimic!
  • +2 (2 voturi)    
   noua dobanda ii avantajeaza doar pe cei (Joi, 2 mai 2019, 13:10)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

   cu credite noi (incepand de azi). Cei cu credite vechi raman la ROBOR
  • +2 (8 voturi)    
   SI DACA FAC "BUBA" ... (Joi, 2 mai 2019, 13:56)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

   ... e "buba" lor. Dar, noua romanilor cate "buboaie" ne-au facut sectorul bancar "strainez". Si daca se gandeste obiectiv si cinstit, bancile au profituri uriase in Romania, deci, sa se unga cu "unguentul" profitului si le trece "buba". Ca "buba" lor e nimic, pe langa "cangrena" clientilor bancari din Romania. Si pentru Prima Casa, BNR-istii si parlamentarii sa se intalneasca si sa stabileasca solutia ca IRCC-ul sa se aplice, neconditionat si pentru programul Prima Casa aflat in derulare, chiar daca bancile fac "buba", se mai ung o data cu "unguentul" profitului si le trece. Si daca nu le trece "buba", asta e ! "Ghinion !", vorba unui presedinte de tara si profesor de fizica care si-a facut 6 case din meditatii.
   • 0 (2 voturi)    
    In afara de... (Joi, 2 mai 2019, 15:04)

    Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

    o singura chestiune, careia nu-i vad rostul si legatura cu subiectul (aia cu presedintele de tara), ai dreptate! Observ cu destula amaraciune faptul ca nu am nuantat ironia din mesajul meu anterior, asa ca:
    Dragi colegi de suferinta, "cangrenati" ai sistemului bancar profitor, JUR ca-mi doresc sa scada marjele "vindecatoare" ale bancilor!
    Totodata, ma dezic de populismul cretin prin care se arata cu degetul persoana care vrea sa faca profit!
    Cu alte cuvinte, mai pe scurt, mi-as dori sa scada marja bancii prin inlocuirea ROBOR cu IRCC, poate chiar si direct interesat (sunt posesor preafericit de credit PC), dar NU PREA SE POATE!

    Colegului meu Jidan: Cam de pe unde se imprumuta niste tranti si niste nenea de la guvern ca sa plateasca pomeni (pensii si salarii marite nejustificat)? De la banci "STRAINEZE"! Ca din tara au cam papat tot ce era de papat. Si aia rai, daca fac buba, au o reactie din asta, urata... se spune ca ar ridica un deget cu cele mai lungi falange catre Veorica daca ar mai cere niste euro. Eu n-am zis ca nu e bine sa scada dobanda, doar ca nu cred sincer ca va scadea! BNR a aratat cum romanii au luat-o la mumu cu ROBOR. Cam de 1pp mai mult decat trebuia. Si in continuare tot cam asa va fi.
  • +4 (6 voturi)    
   Pai... (Joi, 2 mai 2019, 14:13)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

   s-ar putea sa iesi mai bine cu un credit ipotecar cu IRCC decat prima casa cu ROBOR. Oricum marele avantaj PC era la acordare, ca avea avansul mic. deci... prevad ca toata lumea va trece pe ipotecar cu IRCC.
  • -1 (1 vot)    
   de bun simt (Joi, 2 mai 2019, 16:03)

   TrueBlue [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

   Ceea ce crezi tu ca ar fi de bun simt este de fapt doar ceea ce ti-ar conveni tie dar eu te-as intreba ce s-ar intampla daca cineva ar interveni discretionar intr-un contract valabil incheiat legal si ar modifica cifrele in sensul invers?
 • -1 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 mai 2019, 13:20)

  [anonim]

  • 0 (10 voturi)    
   eh... (Joi, 2 mai 2019, 14:14)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

   ... canta si ei dupa cum le e interesul. asa sunt toti, stai fara grija, inclusiv noi.
  • +1 (5 voturi)    
   Daca (Joi, 2 mai 2019, 14:39)

   Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui

   UBER face asa si este acceptata pentru ca taximetristii "legali" se p*sa pe clienti! Ce zici de asta? Daca bancile se p*sa pe clienti, trebuie scuturate! Reactia pe HN este direct proportionala cu fluxul de urina.... asa e pe HN
   • +1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 mai 2019, 15:29)

    [anonim] i-a raspuns lui Brutus2

    • -1 (5 voturi)    
     poti sa dai un exemplu cu legea incalcata (Joi, 2 mai 2019, 20:18)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

     de "straini"?
     Las-o p-aia cu Uber-ul fiindca soferii Uber sunt fiscalizati 100% in timp ce taximetrisi sunt cam la 10%.
 • -4 (12 voturi)    
  SI CE FACEM (Joi, 2 mai 2019, 13:27)

  jidanul [utilizator]

  Si ce facem cu cei carora le-a fost si le este distrusa viata, sanatatea si siguranta financiara si sociala de catre Robor, BNR si banci, c.a.r.-uri si i.f.n.-uri ? Pentru acesti romani ce se face ? Spre exemplu li s-ar putea sterge penalitatile si dobanzile, ca sa fie recapacitati financiar si sa-si achite creditele si "darea in plata" sa se aplice neconditionat pentru proprietatile executate silit si valorificate sau orice alta masura care sa-i ajute in mod real sa fie rezolvata situatia a 10%, adica, a 2 milioane de romani, care au intrat in incapacitate de plata si au fost executati silit si creditele au fost vandute firmelor de recuperare a creantelor. Pentru acesti oameni, pentru acesti romani nu se face nimic ?
  • +4 (10 voturi)    
   selectie naturala (Joi, 2 mai 2019, 14:02)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Cand nu te intereseaza ce semnezi si nu te consulti cu nimeni, ti-o meriti. Cand nu respecti ce ai semnat, ti-o meriti cu varf si indesat.

   Cum se miorlaiau aia cu CHF ca nu au stiut ca exista risc valutar. Ce sa spun...

   Ai mentionat si ifn-urile. Care-i problema? Au costuri MARI, dar la VEDERE. Si rapiditatea sau analiza laxa au un cost.
   • -5 (9 voturi)    
    POVESTEA ASTA ... (Joi, 2 mai 2019, 14:42)

    jidanul [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    ... pe care o spui tu am mai auzit-o si este o ineptie. In jungla se aplica selectia naturala pentru ca animalele isi traiesc viata bazandu-se pe instincte. Oamenii, cei ce sunt OAMENI, le-a dat bunul Dumnezeu gandire. Si cum s-a facut in alte tari unde conducatorii Bancilor Nationale din acele tarii, au gandit si au hotarat sa interzica acordarea de credite in CHF si au stabilit reguli clare si dure pentru banci ca sa nu existe abuzuri impotriva clientilor bancari din acele tari. Intr-o tara cat de cat dezvoltata, cetatenii acelei tari se bazeaza pe institutiile tarii care trebuie sa-i protejeze dar, la noi o institutie a Statului Roman, BNR-ul, condusa de "Manole", nu-si apara in mod concret cetatenii. BNR-istii isi apara salariile "nesimtite" si "interesele" venite de la banci. In legatura cu IFN-urile, ai sa fi surprins, dar in Romania, exista si ifn-uri (foarte putine), unde conditiile de creditare sunt cu mult mai bune decat la banci si care au si ele costuri mari si la vedere si rapide dar,isi RESPECTA clientii, adica sunt oameni si gandesc.
    • +3 (5 voturi)    
     serios? (Joi, 2 mai 2019, 15:12)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

     Eu sunt contra interdictiilor impuse doar pentru ca exista prosti infatuati care se pot frige.

     Zi-mi si mie, cu subiect si predicat, unde este "abuzul" daca o banca da un credit in CHF avand costurile la vedere (libor+marja+eventuale comisioane). De unde mama dracu' a da in CHF este un ABUZ, doar pentru ca unii "nu stiu" ca este o moneda STRAINA la care cursul poate fluctua?!? Si altora le-a sarit euro cu 30%, dar vad ca doar astia cu CHF se miorlaie, desi au avut super dobanzi la cat era LIBOR atunci.

     Abuzuri erau alea cu "comision risc valutar" la credit in devize, cand oricum plateai in moneda respectiva si iti asumai cursul. Sau aia cu dobanda stabilita intern de catre banca, in loc de robor, caz in care BNR a fost mana-n mana cu bancile. Bine, si acolo era scris clar si puteai lua de la alta banca, daca iti dadeai silinta sa citesti cateva pagini.

     La ifn-uri, vezi ca iar o sa se miorlaie unii de abuzuri, desi scrie clar in contract ce si cum. Am vazut contracte cu dobanda fff buna, pana intarziai o rata :D
  • +3 (9 voturi)    
   pai, incepe cu asta... (Joi, 2 mai 2019, 14:15)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   ..te poti angaja si incepe sa-ti platesti din datorie.
  • +3 (5 voturi)    
   Iar ai dreptate.. (Joi, 2 mai 2019, 15:14)

   Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   doar ca din nou doar partial. "Manole" asta al tau si al meu tine al naibii de mult cu bancile. Prea mult! Suspect de mult, daca imi permiti glumita. Aici se opreste dreptatea ta!
   Cand a luat cineva un credit i-a convenit? E greu sa dai banii inapoi? Nasol bro'! Banca nu e Crucea Rosie sau PSD (ce curios, tot CR ar zice unii, adica Ciuma Rosie) sa dea de pomana! Si nici popa! Vrea banii inapoi, cu ceva dobanda. Ca e mare? Este. Ca ar trebui mai atent si corect reglementata, de catre BNR? ASA ESTE.
   Dar ca unii iau credit si nu-l dau inapoi, aici nu e bine deloc! Parerea mea
 • -3 (13 voturi)    
  Las asta aici: IRCC, dislexic CIRC (Joi, 2 mai 2019, 14:09)

  Fides [utilizator]

  Sesizeza cineva faptul ca BNR, care avea menirea sa se ocupe de paine, tinde acum sa se remarce prin circ? Vezi ce inseamna sa-l detronezi pe Mircea Sandu? Oare ce facem cand pleaca Manole?
 • 0 (4 voturi)    
  as spune ca este o mare porcarie (Joi, 2 mai 2019, 17:56)

  ..13 [utilizator]

  Nu este un castig substantial pentru client dar o pierdere semnificativa pentru banci DA.

  Si bancile si asa nu prea merg spre bine deci trebuiau acum sa le ingroape si pe astea???

  Niste unii uitati pe acolo, prin parliament ...
  Asta este parerea mea!
 • -1 (5 voturi)    
  daaaà (Joi, 2 mai 2019, 21:29)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  o duc prost rau bancile din romania.... de aia au profit record pentru europa...
  • -3 (3 voturi)    
   Cat e profitul? (Vineri, 3 mai 2019, 1:25)

   John_english [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   da si tu niște exemple ca de vorbe e sătulă lumea.
   • +1 (3 voturi)    
    Pai (Vineri, 3 mai 2019, 8:58)

    Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui John_english

    ia uite aici....
    BCR in 2017 profit 150 mil. EUR
    ERSTE Group in 2017 profit 1.31 mld EURO
    Calcul simplu 11.45% din total grup...
    Niste saraci....
    • -1 (3 voturi)    
     Hmm... (Vineri, 3 mai 2019, 11:41)

     John_english [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

     150 mil euro profit / an pentru cea mai mare banca din RO mi se pare minuscul. unde mai pui ca plătesc taxe, dividende si dau salarii la 12.000 de angajați.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 mai 2019, 14:47)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by