Orașele din România care și-au dublat sau chiar triplat suprafața în ultimii 10 ani. Chiar și așa, calitatea condițiilor de locuit ne plasează printre ultimii în Europa

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 2 mai 2019, 12:25 Economie | Finanţe & Bănci


Locuintele noastre sunt printre cele mai aglomerate din UE
Foto: sxc.hu
​În ultimii 10 ani, municipiul București a adăugat la teritoriul său o suprafață mai mare decât suprafața Timișoarei. Extinderea necontrolată urbană excesivă a fost înregistrată în mai multe orașe (Întorsura Buzăului și-a mărit de peste 4 ori suprafața în intervalul 1993-2017, la fel ca și Șomcuta Mare, Vișeul de Sus și-a triplat-o, iar Măgurele a urcat de la puțin peste 900 de hectare la peste 4.000 ha. Acest lucru a avut loc ca urmare a proximității față de centrele urbane mari și a proceselor de sub-urbanizare. În municipiile mari precum București și Cluj-Napoca, expansiunea a fost spectaculoasă. În 1992, Bucureștiul ocupa 20.251 ha. Astăzi, ocupă peste 24.100 de hectare. Din păcate, cu toată expansiunea, calitatea condițiilor de locuit ne plasează printre ultimii în Europa.

 • Rata de supraaglomerare a României a fost de 52,3%, cea mai mare dintre țările UE-28, depășind de trei ori media de 16,9%. România e urmată de Polonia (44,2%) și Bulgaria (43,3%). Rata de suprapopulare în rândul populației expuse riscului de sărăcie din România a fost de 63,7%, depășită de Ungaria cu 71,0%, arată un raport al Ministerului Dezvoltării.
 • Ce anume generează această supraaglomerare? În primul rând dificultăţile tinerilor de a trăi în locuinţa proprie, datorită lipsei opţiunilor locative, împreună cu dependenţa lor economică de membrii mai vârstnici ai familiei, arată documentul citat. În consecinţă, peste jumătate dintre populaţia ţării locuieşte în case supraaglomerate, România fiind ţara europeană cu cel mai ridicat procent al supraaglomerării, de trei ori mai mare decât media UE-27. (Se consideră că o persoană locuiește într-o gospodărie supraaglomerată în cazul în care gospodăria nu dispune de un număr minim de camere egal cu: - o cameră pentru familie; - o cameră pentru fiecare cuplu – o cameră pentru fiecare persoană singură în vârstă de peste 18 ani – o cameră pentru două persoane de același sex, cu vârsta între 12 și 17 ani; - cameră (camere) pentru fiecare persoană de sex opus cu vârsta între 12 și 17 ani; - o cameră pentru două persoane cu vârsta sub 12 ani)
 • Supraaglomerarea masivă solicită excesiv instalaţiile blocului care nu sunt concepute din punct de vedere tehnic pentru a deservi un număr atât de mare de utilizatori, astfel încât apar alte necazuri. Întrucât majoritatea instalaţiilor sunt vechi şi defecte, subsolurile acestor blocuri sunt de obicei inundate şi murdare. Acoperişul şi pereţii sunt deterioraţi şi cu igrasie, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătatea celor care locuiesc în clădire. Unele dintre aceste zone cu locuinţe sociale riscă să devină – sau au devenit deja - „insule” de sărăcie şi şomaj (denumite „ghetouri”, pe plan local).
 • Alături de indicatorul supraaglomerării, suprafața locuinței poate oferi o imagine asupra calității locuirii, în ceea ce privește existența unui spațiu util suficient la nivelul locuințelor, se mai arată în raport. Suprafața medie a unei locuințe în UE 28 a fost de 102,3m.p.. Suprafața medie utilă a unei locuințe variază de la 46,9 m.p. în România, la 156,4m.p. în Cipru.
 • Lipsa spațiului de locuit este acută pentru gospodăriile din categoria celor cu venituri mici și este atribuită în general familiilor mai numeroase, fiind asociată cu accesul deficitar la locuințele publice subvenționate, mai arată raportul citat.
 • În perioada regimului comunist, deciziile privind amplasarea construcțiilor de locuințe au fost luate de către organele de conducere centrale. Noile locuinţe erau, de obicei, construite în jurul unui centru istoric existent (dacă un astfel de centru exista efectiv), în inele concentrice cu densități mai mari înregistrate odată cu deplasarea spre marginea orașului, așa cum este ilustrat în harta municipiului ClujNapoca. Acest model de dezvoltare este contrar dinamicii pieței observate în cele mai multe orașe din lume și este, de asemenea, contrar dinamicii pieței din România de astăzi. De exemplu, cea mai mare cerere de locuințe din Cluj-Napoca este pentru zonele din jurul centrului orașului, în timp ce cea mai mică cerere este în suburbii - adică exact opusul a ceea ce este oferit pe piață.
 • La nivel național există un număr de 8.9 milioane locuințe convenționale. Cele mai mari sunt cele din județele Ilfov, Timiș, Satu Mare și Constanța iar cele mai mici (în medie, desigur) sunt în Brăila, Călărași și Vaslui, Teleorman și Mehedinți.
 • Fondul de locuințe urbane este caracterizat prin dominanța apartamentelor cu două camere. Absența oricărei creșteri observabile a numărului de camere la cvintilele superioare de venit poate sugera că familiile care și-ar putea permite să trăiască în locuințe mai mari sunt limitate de locuințele și produsele financiare pentru locuințe disponibile pe piață.
 • Numărul mediu de camere pe locuință din România este de 2-3, mult sub numărul mediu de camere pe locuință din alte țări europene. Numărul mediu de persoane pe camera de locuit este mai mare în orașe decât în mediul rural în toate decilele de venit. Aceste valori sunt semnificativ mai mari pentru gospodăriile cu venituri reduse. Nivelul relativ constant al numărului mediu de persoane pe cameră de locuit pentru decilele cu venituri medii spre ridicate indică lipsa opțiunilor de locuit indiferent de venitul sau dimensiunea gospodăriei.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25977 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 mai 2019, 12:55)

  [anonim]

  • 0 (14 voturi)    
   Si cine face testele alea de IQ. (Joi, 2 mai 2019, 13:49)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca daca le fac PSD doar ai lor or trece ;)
   • -6 (14 voturi)    
    Locuințele din Romania sunt peste cele din Canada! (Joi, 2 mai 2019, 15:02)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Ca sa va convingeți vizitați situl acesta:

    http://www.emigrarecanada.altervista.org/index.htm

    Condițiile de locuit în Romania sunt clar superioare celor din Canada. In concluzie, este poveste ca am fi printre ultimii la acest capitol.
    • +2 (6 voturi)    
     Inca nu ai obosit trolland pe tema asta? (Joi, 2 mai 2019, 16:13)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Ia d'aici, sa fii arici: https://www.bing.com/images/search?q=homes+is+Canada&FORM=HDRSC2
     • -5 (7 voturi)    
      Acelea sunt case de 1.5 milioane dolari (Joi, 2 mai 2019, 17:05)

      simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

      Majoritatea vilelor din imaginile pe care le prezinți sunt case scumpe de 1 - 1.5 milioane dolari făcute din lemn și placate cu cărămidă sau imitație de piatra. Sunt locuite de chinezi, evrei, arabi bogați care se ocupa cu închirierea unor case mizerabile emigranților. Câștigă net câte 50-100 mii dolari pe luna din ajutoarele sociale pe care statul le plătește locuitorilor Canadei (ca ne exista nimic de lucru) iar aceștia dau 80% din social proprietarului care bagă banii în buzunar și își face vile de lux.
      • +6 (8 voturi)    
       99% is din lemn (Joi, 2 mai 2019, 19:44)

       Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

       Lemn, placaj si vata izolatoare termic in mijloc. Chinejii is doar 5% din populatia Canadei, 75% is albi europeni. Si casele is foarte bune, confortul termic, lipsa igrasiei si finisajele interioare is net superioare bujlrlor de beton din Romania.
      • +7 (7 voturi)    
       Si btw, majoritatea is 3-4 milioane (Joi, 2 mai 2019, 20:00)

       Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

       Din alea din search. Oricum median price e pe la 400-500 de mii. A mea e de juma de milion, veche de 50 de ani, pe la 90% din potential. Cartier relativ vechi cu parcuri cat juma de Bucuresti, piste de biciclete, terenuri de sport, doar de tennis is vreo 30-40 pe un radius de 3 km, free.
       Ps: nush unde ai auzit tu de ajutoarele alea aiuristice de zeci de mii de dolari. Nu poti trai din welfare aici, nu prea primesti welfare daca ai casa, viata e scumpa, ajungi homeless daca nu muncesti.
       Bati campii cu gratie!!!
       • -1 (5 voturi)    
        Daca ai casa trăiești din chirii! (Vineri, 3 mai 2019, 2:59)

        simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

        Daca posezi o casa închiriezi camere și trăiești din chirii, te descurci și fără welfare.
        Pe de alta parte, când închei de plătit ratele la casa aia de 500 mii dolari? Înainte sau după 2150 era noastră?
   • +11 (13 voturi)    
    Articol ilustrat cu o favela din Rio de Janeiro (Joi, 2 mai 2019, 15:19)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Eu ma întreb ce oraș din Romania este intre munți și cu marea în fata la câțiva kilometri ca în articolul vostru ilustrat cu o poza sub care scrie "Locuintele noastre sunt printre cele mai aglomerate din UE" dar care dacă o cauți pe net cu Google Search Images vezi ca de fapt înfățișează favela Rocinha din Rio de Janeiro, Brazilia.
    • +1 (3 voturi)    
     ma rog... (Vineri, 3 mai 2019, 1:04)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Diferenta nu e prea mare >:

     Oricum, articolul se refera la UE (ca reper) si cum se incadreaza Romania in aceasta ş=
  • -4 (16 voturi)    
   Coasta Amalfitana, Coasta Croatiei, Cannes.. (Joi, 2 mai 2019, 14:15)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui

   Ele nu sunt aglomerate, doar la noi este aglomeratie? Nu stiu unde se fac clasamentele astea, dar parca sunt facute toate din birouri de comanda.
   • +5 (7 voturi)    
    Draga Miky60 (Joi, 2 mai 2019, 17:56)

    ostrogotul [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Coasta Amalfi este aglomerata, este drept, dar este patrimoiu UNESCO. Acolo nu ai voie sa darami ca sa faci loc. Este istorie. Sa vezi ce aglomerata este Florenta in zona centrala. Totusi nu isi pune nimeni problema sa "faca loc" in piata Signoriei. Este monument istoric. Imi pare rau, dar comparatia ta este rau intentionata. Incerci sa o faci pe patriotul, aratand "mizeria" din Amalfi, sau coasta de azur? Mi-as dori sa fie Constanta la fel ca Amalfi sau Positano, sau Cannes...
 • +5 (17 voturi)    
  Stire de mentinut pretul la locuinte supraevaluat (Joi, 2 mai 2019, 12:57)

  Lok [utilizator]

  Au mai fost cateva la fel de putin credibile.
 • +12 (14 voturi)    
  mda (Joi, 2 mai 2019, 12:59)

  sentenced [utilizator]

  Ati preluat trendul PSD cu poze din alte tari la stiri care fac referire la Romania, e.g. favelele braziliene?
 • +5 (5 voturi)    
  vai (Joi, 2 mai 2019, 14:38)

  ContHotnews [utilizator]

  si asta in ciuda faptului ca statul roman a deportat forta de munca si creiere masiv catre europa de vest.

  nimic mai placut decat sa muncesti si sa vezi ca nu se rezolva nici problemele personale, nici problemele societatii.
 • -6 (10 voturi)    
  In Romania nu se cer suburbiile pentru ca (Joi, 2 mai 2019, 14:48)

  Habermas [utilizator]

  nu exista centre de business reale. Au avut comunistii grija sa nu existe, iar unde au existat le-au distrus - fie razand tot, fie distrugand adificii simbol - de exemplu Jokey Cluj din Iasi, o cladire monumentala si una din emblemele orasului (langa Fundatia Regala, careia comunistii i-au schimbat numele evident, in Biblioteca Centrala Universitara), si in raport cu care a fost aleasa arhitectura neoclasica a Fundatiei (la fel ca Jokey Club) a fost distrus prin ordin de la Bucuresti.

  Evident, aici nu a fost ura comunistilor fata de o cladire simbol al capitalismului de succes, ci si ura Bucurestenilor fata de simbolul superioritatii economice istorice (la acea data) a Iasiului fata de Bucuresti.
 • +1 (9 voturi)    
  Problema aglomerării - prostia crasă românească (Joi, 2 mai 2019, 15:04)

  Ed___ [utilizator]

  Problema aglomerării este dată de prostia crasă românească !!
  Şi de sărăcie.


  1. Multe familii preferă încă "apartament CU DOUĂ CAMERE" care înseamnă de fapt Apartament CU UN SINGUR DORMITOR !!!!

  Şi părinţii dorm în dormitor şi copii în sufragerie sau invers, ceea ce este o mare prostie.

  În lumea civilizată, se numără dormitoarele şi niciodată sufrageria - vatra familiei - nu este considerată dormitor.

  Că este mai ieftină întreţinerea (căldura)... zic unii dar îşi chinuie toată viaţa deaiurea pe un cost foarte mic.


  2. Suprafeţele de locuit sunt ridicole (de mici)
  Normele spun că un dormitor trebuie să aibă azi minim 12 mp, dar să fie spaţios minim trebuie vreo 16 mp
  Dar sunt apartmente noi super mici şi îngrămădite, care sunt o bătaie de joc.

  3. Oamenii nici nu îşi dau seama de asta...
  Unii niciodată, alţii când apucă să trăiască întrun apartament NORMAL de 4 camere şi 100-120 mp

  Atunci înţeleg de fapt ce înseamnă o locuinţă normală.
  • -1 (7 voturi)    
   ai uitat (Joi, 2 mai 2019, 15:39)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Ai uitat factorul VENITURI MICI vs. PRETURI DE UE, adica saracia generala, ca de aia stau tinerii cu parintii, ca la o leafa de sub 2000 lei net (cum au 70% din romani) nu poti nici visa macar la o garsoniera.
  • -1 (9 voturi)    
   Tu ai auzit de "3 și 1/2"=apartament cu 2 camere? (Joi, 2 mai 2019, 15:46)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Citez:
   "În lumea civilizată, se numără dormitoarele şi niciodată sufrageria - vatra familiei - nu este considerată dormitor."

   Tu ai trăit vreodată în lumea aia civilizata de care vorbești? Sa vezi ce anunțuri sunt pe internet, în Canada:

   - Vând sau închiriez un "Trei și jumătate". -

   Ai zice ca este apartament cu trei camere din care una sufrageria iar acel 1/2 vreo bucătărie sau baie ceva. In realitate este vorba de doua camere.

   3 and 1/2 = kitchen, living room, bedroom, bathroom (adica: sufragerie, dormitor, bucătărie (pe care de obicei o ai în sufragerie) și baie).
   • +4 (8 voturi)    
    Hai ca esti prost deja (Joi, 2 mai 2019, 16:17)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    INTOTDEAUNA, nr camerelor = nr dormitoarelor in Canada. Nush ce 1/2 ai vazut tu, posibil sa insemne den/loft.
    • +4 (4 voturi)    
     E o chestie tipică Montrealului (Joi, 2 mai 2019, 20:41)

     jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     Nu cred că se mai practică în altă parte în Canada. 3 e numărul de camere (inclusiv bucătăria) și 1/2 e baia. Dacă simplex trăiește în Montreal și nu știe încă asta, e problema lui.

     Oriunde în restul Canadei ai numărul de dormitoare + living, den, bucătărie etc.
     • +3 (7 voturi)    
      Whatever, Chebec nu-s canadieni oricum (Joi, 2 mai 2019, 21:36)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

      Niste frantzuji ratati si imbacsiti. Simplex e troll, de ani de zile posteaza acelasi link cu niste coaje de case de prin ghetto-uri uitate de lume.
      Ps: simplex = dumitrica de acum cativa ani, e acelasi troll.
      • +1 (1 vot)    
       Asa e la Quebec (Vineri, 3 mai 2019, 1:21)

       John_english [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

       french style.

       :))
 • +7 (17 voturi)    
  bucurestiul.... (Joi, 2 mai 2019, 15:50)

  Itsoc [utilizator]

  am calatorit prin lumea larga, din orientul mijlociu pana in vest si pana in asia, pot spune ca orasul meu natal, bucuresti este printre cele mai calamitate si dezastruoase orase pe care le-am vazut.
  mai ales pentru calitatea vietii.
  nu-l voi compara cu orasele vestice, oricare din ele, caci nu are sens, e de departe ultimul din europa insa daca-l compar cu Teheran, cu Johannesburg, cu Casablanca, e net inferior. L-as putea poate asemui cu Alger ul desi ca arhitectura, desi neintretinuta, capitala Algeriei face susu pe Bucuresti.
  Cum mereu am considerat ca interiorul societatii, sufletul unei societati se reflecta in aspectul exterior, nu e greu de ghicit ce zace in sufletul unui bucurestean care se bucura de plasma de 2 m din apratament si de spoturile de lumina din bucatarie in timp ce in scara blocului miroase a gunoi si mancare, gandacii de bucatarie fac ravagii, in fata blocului si pe trotuare rahatul de caine troneaza, blocul este de un cenusiu deprimant, praf in aer, lipsa spatii verzi, trafic de cosmar, zgomot permanent, nesimtire pretutindeni, lipsa locuri de parcare, lipsa transport in comun, lipsa apa calda si vecini nesimtiti peste tot.
  plecarea din bucuresti a insemnat cel mai mare succes al vietii mele, cand ma gandesc ca pentru unii veniti de pe nu stiu unde, ajungerea in bucuresti inseamna cel mai mare succes al vietii lor, ma intreb cat de jos putem ajunge ca societate....
  • -10 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 mai 2019, 16:07)

   [anonim] i-a raspuns lui Itsoc

   • +5 (7 voturi)    
    te pot asigura ca-s bine acum (Joi, 2 mai 2019, 16:59)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui

    - spatii verzi din greu
    - sosele curatate zi de zi
    - centura orasului preia tot traficul greu
    - transportul in comun e dezvoltat
    - la fel si pistele de bicicleta

    noi sa fim sanatosi si fericiti acolo unde ne simtim noi cel mai bine, in fond nici porcul nu pare deranjat de cocina in care traieste.
    • -2 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 mai 2019, 12:19)

     [anonim] i-a raspuns lui Itsoc

  • +6 (6 voturi)    
   te plangi? (Joi, 2 mai 2019, 16:45)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Te plangi de cei acum? Pai hai de vezi noile "rezidentiale". Majoritatea vechilor cartiere comuniste, par niste oaze de verdeata (asta daca n-au spatii prea mari ca atunci Burebista i-a improprietarit pe "investitori" si jalea-i si mai mare).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by