Deficit mai mare și investiții mai mici, în primul trimestru

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 2 mai 2019, 14:30 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
România a înregistrat un deficit bugetar de 0,54% din PIB, în primul trimestru din acest an, în creștere cu 0,07 puncte procentuale comparativ cu perioada similară din 2018, reiese din datele publicate, joi, de Ministerul Finanțelor Publice. Astfel, a ajuns la 5,47 miliarde lei, fiind mai mare cu peste 1 miliard de lei, în termeni nominali. De remarcat sunt investițiile, care au scăzut cu 823 milioane lei, la 3,2 miliarde lei. Pe înțelesul tuturor, statul a cheltuit mai mult decât a încasat, așa că restul consumului s-a realizat pe datorie, adică cei 5,47 miliarde lei.

Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat, sunt în sumă de 74,7 miliarde lei, reprezentând 7,3% din PIB, comparativ cu 7% din PIB în anul 2018. Procentual, veniturile au fost cu 12,5% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri comparativ cu primul trimestru al anului precedent în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+21,9%), accize (+16,8%), TVA (+14,8).

Confom Ministerului, încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 14,8% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 15,3 miliarde lei.

Încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 8%.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 16% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 3,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 80,2 miliarde lei, cu 13,2% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 25,7% mai mari față de cele realizate în primele trei luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 18% față de primele trei luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu dobânzile cu 15,5%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 15%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,9 miliarde lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1103 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  FIRESC. Tu dai pomeni fără a avea de unde. (Joi, 2 mai 2019, 16:58)

  prec [utilizator]

  Trebuia întîi să crească economia și mai apoi să mărești salariile la bugetari. Salariile asistaților de bugetari, media lor, nu trebuie să fie, sub nici-o formă, mai mare decît a celor ce muncesc, produc și plătesc acele taxe și impozite care alimentează bugetul.
  Ori pesedeaua nu a respectat aceste legități economice de bază și uite-așa s-a făcut deficitul cît Casa Scânteii.
 • 0 (0 voturi)    
  bai baiete este naspa rau de tot... (Vineri, 3 mai 2019, 15:40)

  ..13 [utilizator]

  Deficitul a crescut cu 1 mld. iar investitiile au scazut cam tot cu atat...

  Si ca tot dansul sa fie complet se inregistreaza si o crestere spectaculoasa a salariilor bugetarilor - peste 25% numai intr-un an!!!!!

  Adicalea se consuma la greu fara sa existe vreo preocupare pentru ceea ce va veni maine - este imposibil de sustinut o astfel de economie pe termen mediu. nu am scris termen lung!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by