​​Criza refugiaților, migrația, atacurile teroriste din mai multe state europene, schimbările climatice, șomajul, bugetul Uniunii, energia, tendințele populiste sau influența Rusiei- sunt doar câteva teme care se regăsesc în dezbaterile electorale din UE. Ar mai fi economia și investițiile, democratizarea funcţionării UE, Europa cu mai multe viteze, securitate, politică externă, Brexit ș.a. Toate acestea se discută aprins în aceste zile de către candidații altor state la alegerile europarlamentare. Cu siguranță, asemenea dezbateri vor avea loc în perioada campaniei electorale și în țara noastră. Trebuie doar să mai așteptăm puțin.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • E nevoie de schimbarea modelului european?

Nu trebuie decât să luăm presa străină pentru a vedea cum au loc discuțiile candidaților la fotoliile de europarlamentar. De pildă, Frans Timmermans propune o modificare a modelului economic actual și solicită o politică fiscală viguroasă pentru companiile multinaționale. De asemenea, el propune un venit minim generalizat. Timmermans vrea să scape de imaginea de tehnocrat și nu intenționează să fie singurul responsabil pentru bilanțul Comisiei Juncker, unde el a fost numărul 2. El se erijează în adversarul populiștilor și al "societății urii" pe care aceştia o încurajează.

Guy Verhofstadt, un federalist convins și nerăbdător să asigure UE un loc în ordinea mondială a "imperiilor", pledează pentru "o adevărată Uniune". Pentru că, în realitate, aceasta nu există cu adevărat astăzi, afirmă el. "Avem la dispoziţie cinci ani pentru ca Europa să își schimbe natura", spune Verhofstadt.

Ska Keller, reprezentanta Verzilor din PE, se erijează în purtătoarea de cuvânt a "generaţiei climei" și a tinerilor. "Asigurarea viabilității planetei este o condiție prealabilă pentru continuarea discutării altor probleme", susţine ea. Ea este și un critic foarte vocal cu privire la migrație, fiind singura care a criticat acordul pentru oprirea fluxului de refugiaţi încheiat cu Turcia în 2016. Pe aceeași temă, Weber și Timmermans au pasat mingea şi au preferat să dea vina pe Slovacia și Ungaria pentru actuala stare de lucruri.

  • Care sunt prioritățile economice?

Weber vorbește despre necesitatea de a contracara datoriile și deficitele publice, în timp ce alți candidați denunță continuarea politicilor de austeritate, iar Guy Verhofstadt susține necesitatea unei piețe unice pentru piața digitală, de energie și capital. Dl Timmermans consideră esențială "a da o perspectivă" clasei de mijloc, cu durere, a spus el, pentru a vedea întregul proiect european.

Toți susțin democratizarea instituțiilor și transparența (inclusiv a deciziilor statelor membre în Consiliu).

Dezbaterea privind necesitatea de a permite țărilor care doresc să avanseze mai repede să o facă se învârte în cerc. Între "cercuri distincte", "drum unic cu viteze diferite", "cooperare structurată permanentă" și "o Uniune tot mai integrată" nu vedem ce opțiune ar apărea mâine.

În domeniul securităţii, proiectul unui "FBI european" - care ar fi într-adevăr o versiune îmbunătățită a Europol - ar putea face obiectul unui consens. "Dar atenţie, fără CIA!", punctează unii dintre candidați. În ceea ce privește vechiul proiect al unei armate europene, acesta este susținut de candidații conservatori și liberali, în timp ce rivalii ecologiști se întreabă dacă, într-adevăr, la asta visează europenii. La rândul său, dl Timmermans a solicitat evitarea unor "super-promisiuni" și se întreabă cum să se constituie o armată, în timp ce o politică externă comună pare imposibil de definit.

Toate aceste dezbateri sunt amplu reflectate de principalele ziare din Franța, Belgia, Germania, în care candidații se bat pentru a expune puncte de vedere bine argumentate (în funcție de politica partidelor din care provin). Cu siguranță, așa cum spuneam la începutul textului, sunt convins că dezbateri similare vor avea loc în perioada campaniei electorale și în țara noastră. Cu siguranță, imaginile devenite virale cu doamna premier mergând prin sate braț la braț cu episcopul locului, ca și dansurile unora din Opoziție care par a reaminti mișcările personajului Elaine Benes din serialul Seinfeld sau atacurile la persoană vizând numărul de căsătorii/divorțuri ale altor candidați sunt doar interstiții intelectuale care să ofere răgaz autorilor pentru găsirea unor consistente idei de dezbatere. Totul e să avem puțintică răbdare. Marile idei se nasc greu.

P.S. Cele 10 teme la care chiar aș fi curios să aflu opinia distinșilor candidați români sunt:

Migrația, provocările legate de atacurile teroriste din ultimii ani, ce facem cu schimbările astea climatice, cum adresăm problema șomajului în UE, cum rezolvăm problema transferurilor fiscale Nord-Sud, de ce nu am fost în stare să atragem capital străin ca urmare a Brexit (cum au făcut Franța, Belgia sau Germania), cum rezolvăm tendințele maxim-populiste care se traduc prin legi declarate ulterior neconstituționale de către CCR, dar care nu ne ajută din punct de vedere al credibilității legislației de afaceri, ce facem ca Europa să nu devină un continent cu mai multe viteze economice și-cel mai important- cum facem să rămânem în UE. După ce răspundem la toate acestea, de acord: să vină micii și să cânte muzica!