Anastasiu: Un tânăr care iubește pleacă pentru mai mulți bani? Nu, nu pleacă. Când eşti îndrăgostit, rămâi

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 7 mai 2019, 14:14 Economie | Finanţe & Bănci


Dragos Anastasiu, Presedintele camerei de comert romano-germane
Foto: Hotnews
Principalii vinovaţi pentru lipsa forţei de muncă din România sunt oamenii de afaceri, nu statul, pentru că noi ne-am obişnuit să tot aşteptăm să ni se dea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germană (AHK România), potrivit Agerpres.

"Avem o problemă cu forţa de muncă, fără doar şi poate, dar nu suntem singurii. Germania are o problemă şi mai mare cu forţa de muncă. Eu cred că principalii vinovaţi pentru această chestiune sunt oamenii de afaceri, nu statul. (...) Un tânăr sau un om care iubeşte pleacă pentru că primeşte ceva mai mulţi bani în altă parte? Nu, nu pleacă! Când eşti îndrăgostit, rămâi. Acum vin şi îi întreb pe antreprenorii români: îi facem pe oamenii ăştia să-şi iubească meseria? Profesorii din România îi fac pe copii să-şi iubească şcoala, să-şi iubească învăţătura? Oraşele şi-au pus problema dacă oamenii iubesc oraşul?", a spus Anastasiu.

În general, spune el, iubirea de ţară există, unii şi-o manifestă prin mitinguri, alţii la biserică, alţii acasă.

"Noi, prin modul în care am înţeles să ne comportăm în general în ultimii 30 de ani, suntem prima generaţie de antreprenori a României. Noi am făcut oamenii să-şi iubească într-adevăr compania. Să-şi iubească meseria? Eu vă spun că nu. Noi nu am făcut lucru ăsta. Ne-am dus noi către şcoli active să facem sistem dual, către profesori? Nu. Stăm acasă şi aşteptăm să ni se dea forţă de muncă. Mentalitatea antreprenorului român, de regulă, este că eu ştiu totul, eu fac totul, eu sunt şi menajeră, şi contabil, iar tu să faci, tu să faci, tu să faci ! Acest lucru nu generează iubire şi atunci am o problemă destul de gravă cu mentalitatea noastră", a afirmat președintele AHK România.

El s-a arătat nemulțumit despre cum s-a decis majorarea salariului minim în sectorul construcțiilor, la eveniment fiind prezent și ministrul Muncii Marius Budăi.

"Din punctul meu de vedere, cu toată simpatia pentru problemele fiecărui domeniu în parte, soluţia nu poate să fie luată la nivel sectorial. Cred că este o greşeală care nu face altceva decât să spună că da, aţi făcut asta în construcţii şi de ce nu o faceţi şi în HoReCa? Mai mult decât atât, studiul ăla de impact pe care noi îl cerem de m-am plictisit de câte ori l-am cerut, s-a făcut la nivelul construcţiilor sau lansăm tot felul de chestiuni şi după aceea venim ca pompierii şi stingem focul, fie că se cheamă Ordonanţa 114, fie altceva? Asta se întâmplă, din păcate, şi pentru că dialogul nu este unul consistent şi studiile de impact nu există", a precizat Anastasiu.
 • Facem lucruri peste noapte, şi cine are vocea mai tare, face un Memorandum cu Guvernul şi se întâmplă ceva. Nu cred că asta este soluţia pentru România, sincer. Poate că o fi bună pentru un domeniu, nu spun nu... dar vin ceilalţi şi spun că e discriminare. Acum avem salariul minim A, salariul minim B şi salariul minim C. Întrebăm şi noi: o fi normal să se întâmple aşa? Mai degrabă, nu ar trebui să ne gândim la salariul minim diferenţiat pe regiuni? Noi venim şi creştem salariul minim, foarte frumos, dar sunt regiuni defavorizate.
 • Noi suntem într-o ţară în care facem pontaje, domnule ministru (ministrul Muncii, Marius Budăi, n.r.). Vă rog mult de tot, schimbaţi Codul Muncii şi adaptaţi-l zilelor noastre. Codul Muncii de azi are de-a face cu România socialistă. Eu trebuie să am condică, în 2019, şi trebuie să fac pontaje. Pe mine nu mă interesează dacă unul stă două ore la muncă sau 12 ore, la un moment dat... El trebuie să facă treabă. În schimb, eu trebuie să-l pontez pe omul ăla... e o nebunie !", a spus Anastasiu.

 • Vorbim, apoi, despre medicina muncii. Păi, la medicina muncii, din 3.000 de oameni care au fost pe la mine în ultimii cinci ani, nu a venit unu care să spună că are ceva. Am printre ei şoferi... Ca să faci medicina muncii pentru o secretară mi se pare o aberaţie pentru că are medic de familie... În schimb, mi se pare absolut normal pentru macaragii, şoferi. Deci, unu nu au venit cu probleme. Testele se iau pe şpagă!

 • Mai mult, şoferii mai fac medicina muncii şi la Ministerul Transporturilor, deci două etape şi unul n-are nimic ani de zile! Un alte exemplu este bucătarul pe care nu pot să-l angajez fără medicina muncii. Ca să-l programez durează 20 de zile. El are medicina muncii de la locul de muncă anterior, dar dacă vine la mine trebuie să-şi mai facă o dată medicina muncii şi tot aşa...

 • Trei sferturi din populaţia României are salariu minim. Dar despre venituri nu vorbim? Că sunt plătiţi "la negru"... Să ştiţi că în HoReCa e la fel, în transporturi la fel. Soluţia este să mărim la toţi, şi la Vaslui, salariul minim ca să scoatem buruienile dintre noi sau soluţia este să-şi facă treaba ITM-ul şi să-i prindă pe nenorociţi? Un câmp cu flori şi cu şapte buruieni trebuie ras tot că sunt şapte buruieni? Nu, trebuie să-i prindem pe ăia. Cred că statul român trebuie să facă în aşa fel în care să nu plece de la concepţia că toţi antreprenorii sunt hoţi. Atragerea forţei de muncă din străinătate rămâne, din păcate, unica şansă pe termen scurt, pentru că românii din străinătate rămân acolo pentru calitatea vieţii, nu pentru salarii.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27634 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Calitatea vieţii înseamnă şi salariu decent. (Marţi, 7 mai 2019, 14:35)

  Amad [utilizator]

  Decent nu mă refer la mii de euro, dar cand un casier dintr-un supermarket din RO primeşte 400-500 EUR iar altul din vest, al aceleiaşi companii, primeşte 2000 EUR, aici nu mai este vorba de productivitatea muncii.
  Valabil pt. toţi cei care au plecat. Pt. aceeaşi muncă aici eşti plătit cu 2 lei, dincolo de 2-3 ori mai mult.
  Calitatea vieţii înseamnă în primul rând bani cu care să ai grijă de sănătate, grijă de familie, grijă de hoby-urile tale.

  În rest un articol corect. Marea majoritate a celor care muncesc afară au plecat din medul privat. Cei de la STAT, oricum nu sunt obişnuiţi cu munca.
  • +3 (9 voturi)    
   discurs de afacerist de romania (Marţi, 7 mai 2019, 15:27)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   economia de piata functioneaza din dragoste.
   De tara, popor si partid. Uraaaa !
  • +6 (8 voturi)    
   Hahaha (Marţi, 7 mai 2019, 16:44)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   Vorbesti prostii...Si cat e chiria casierului de la Billa in Romania si cat e in Belgia? Si cat e tunsul la unul si cat la celalalt? Si cate e abonamentul sau un bilet de tren? Eu zic ca 400-500 Euro (daca e chiar asa) la casier e de bine...de obicei casierii astia sunt cel mai slabi platiti si sunt munci facute de liceeni sau tineri in cautare de viitor pentru o perioada scurta d etimp in alte tari. Nu ar enimeni 2000 euro salariu ca si casier la supermarket (poate inainte de taxe).
   • +3 (3 voturi)    
    Exact (Miercuri, 8 mai 2019, 10:31)

    Dan Oantea [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    Ce nu realizeaza multi dintre conationali care striga ca vor salarii de mii de euro "ca-n afara" e ca, o data ce salariile ajung ca-n afara, si preturile vor fi pe masura.
  • +2 (2 voturi)    
   In vise (Miercuri, 8 mai 2019, 10:15)

   Gojifruit [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   Un angajat din Billa in Viena primeste in jur de 1100 eur in mana. 51 eur costa abonamentul de metrou, 25 eur un tuns etc. Pe scurt, este mai greu sa traiesti ca angajat in supermarket in Viena decat in Bucuresti.
 • +7 (7 voturi)    
  Ei, hai... (Marţi, 7 mai 2019, 14:44)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Cred ca depinde de la ce nivel vorbim. Cand esti gat golash de Transilvania si iti ghioraie matzele dragostei pleci cat vei vedea cu ochii, mai ales daca e dragoste adevarata si daca esti suficient de integru la cap. Din drgoste pentru cea/cel caruia/eia vrei sa crezi ca puteti avea o viata mai frumoasa inainte si care sa nu te afecteze pe viitor. Astea sunt abureli iar plecatul din Romania nu este doar de raul banilor/antreprenorilor ci si din cauza lipsei de orizont...ok, stai si muncesti si faci si dregi. Dar deodata te vei lovi de chestii: administrative, spitalicesti, politice, relogioase, culturale etc. Chiar vrei sa dai asta copiilor tai?
 • +3 (3 voturi)    
  pai sectorial s-a facut (Marţi, 7 mai 2019, 15:21)

  cucuveaua mov [utilizator]

  dar nu cu constructiile a inceput diferentierea ci cu IT
 • +5 (7 voturi)    
  Imi pare rau, dar trebuie sa-l contrazic (Marţi, 7 mai 2019, 15:33)

  LiviuX [utilizator]

  Tocmai ca un tanar care iubeste pleaca pentru mai multi bani (evident daca nu-i are deja sau daca nu are parinti alde dragnea). Pentru ca un tanar care iubeste trebuie sa se gandeasca si la a asigura o viata demna viitoarei familii, copiilor. Asa ca...
 • +3 (7 voturi)    
  Viziunea lu' Atanasiu (Marţi, 7 mai 2019, 15:45)

  Tara_lu_Peste [utilizator]

  Ce sa iubeasca Atanasiule....sa va iubeasca pe voi, parvenitii si imbogatititi peste noapte, denumiti pompos "bussines man" sau "antrepenori" mai nou???
  Ce sa iubeasca Atanasiule....vacante exotice, curvele de lux, masinile sport, palatele ce le afisati ostentativ si ei se uita la "generosul" salariu de 2000 Ron dat de voi pentru 12 ore de munca???
  Ce sa iubeasca Atansiule....evaziunea fiscala facuta de voi, smecheriile, licitatiile cu dedicatie, lipsa de interes si compasiunea pentru angajat( specializare zero, munca maxima, profit maxim)???
  Si nu ne arunca prostii cu inteligenta, spirit antrepenorial, sacrifii facute, munca pe branci pana sa ajungeti la nivelul asta....ca totul este o prostie si o minciuna.
 • +5 (5 voturi)    
  Vorbe de duh dar vorbe in van (Marţi, 7 mai 2019, 21:43)

  haicasepoate [utilizator]

  In cazul meu am muncit ca un sclav pana la 29 de ani in bucuresti in retail cand eram in facultate si in IT restul de ani pana m-am hotarat ca nu se mai poate, mi-a ajuns de atata minciuna si neseriozitate ...

  Si am plecat cu tot capitalul meu de aprox 90 K euro in cont afara, forever.

  Aici in vestul europei este cu totul altceva, ai cu cine sa discuti, nu ca in romanica ... vai de neamu nostru ...
  nu regret ca am plecat si nu ma mai introrc
  • +1 (1 vot)    
   90K in cont (Miercuri, 8 mai 2019, 10:32)

   Dan Oantea [utilizator] i-a raspuns lui haicasepoate

   Pai daca ai strans 90K in cont pana la 29 de ani, nu cred ca ai dus-o asa de rau
   • +1 (1 vot)    
    Parerea mea (Miercuri, 8 mai 2019, 11:49)

    Moi1 [utilizator] i-a raspuns lui Dan Oantea

    Omu nu cred ca a plecat ca murea de foame. In Romania indiferent de cati bani ai la un moment dat de lovesti de aceleasi probleme ca si ala care e sarac lipit. Stai in acelasi trafic infect, calci in aceeasi rahati, respiri aceleasi noxe, te lovesti de aceeasi birocratie.
    Eu personal nu m-as mai intoarce pentru ca nu mai pot lucra cu tampiti. 9 ani de munca in Bucuresti si inca am cosmaruri de cata barfa, nesimtitre si incompetenta pot fi capabili oamenii, chiar si cu studii si pretentii. A trebuit sa plec la 3000 km de casa ca sa imi pot face meseria!
   • +2 (2 voturi)    
    motivele sunt (Miercuri, 8 mai 2019, 13:03)

    haicasepoate [utilizator] i-a raspuns lui Dan Oantea

    banii nu sunt o problema daca esti destept,

    Eu am plecat pentru discomfortul care exista in romania, mentalitatea este toxica superficiala si ipocrita cred eu

    Am plecat pentru ca nimic nu s-a schimbat in clasa politica, gandirea noastra ca natie, am ramas la aceleasi obiceiuri impamantenite si mostenite de secole (capul plecat sabia nu il taie, si fa-te frate cu dracu pana treci puntea) spaga coruptie si multe altele

    Daca stai intr-o societate bolnava risti sa te imbolnavesti si tu din punct de vedere mental si nu mai evoluezi deloc din punct de vedere personal

    Gandul este ca un microb, se ia foarte usor ...
 • +1 (1 vot)    
  Superba comparatie! (Miercuri, 8 mai 2019, 8:56)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Chiar pe vremea comunismului, cand raportul intre salariul maxim si cel minim era mult mai mic decat acum, aveai posibilitatea sa te muti la alta intreprindere, daca tu considerai ca te plateste mai bine.

  Cum vine asta, cu dragostea cu de-a sila fata de tara?
 • 0 (0 voturi)    
  O fi si iubirea, dar... (Miercuri, 8 mai 2019, 14:58)

  provest [utilizator]

  Pot sa-ti spun si eu 2 vorbe, d-le Atanasiu, despre chestiile mizerabile la care va pretati voi, patronii?
  Mi-a trecut iubirea si abengatia treptat si sigur, pe masura ce le-am realizat:
  1. Majoritate patronilor sunteti de o incompetenta crasa. Dincolo de curajul de a incepe un business, sunteti aproape toti o apa si un paman la capitolul educatie financiara. De apucatori sociapate si tupeu, nu mai vorbim.
  2. Unde traiesc eu, in Neamt, e si mai jale: pe langa plafonarea intelectuala a patronilor locali, se mai practica si cartelizarea: se stabilesc strategii de ne-preluare a salariatilor care vor un post mai bine platit, de pilda. Asa incat, un salariat competent care pleaca de la unul dintre astia are realmente 3 optiuni: business prorpiu, angajat la stat sau emigrarea.
  3. Cea mai importanta trasatura cautata la salariat e "fidelitatea". Adica sa te lasi exploatat fara limite, eventual sa te si inrudesti cu diversi de prin firma, pentru a-ti dovedi loialitatea. Dragnea, gen. Gnaditul si actionatul dupa capul propriu sunt de-a dreptul periculoase.
  Etc.
  Asa ca, ca dragoste, Atanasiule? Aia dureaza maxim 3 ani, dupa cum au constatat unii. Iar ca angajat la privat si mai putin.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by