România figurează pe poziția 49 din 110 state luate în calcul de spaniolii de la Elcano Royal Institute, care măsoară anual un index și publică un raport pe baza rezultatelor. În ediția pe 2018, România își conservă poziția (ocupă același loc din 2010), dar clasamentul statelor de la vârful ierarhiei se schimbă. Indexul se calculează complex, ține cont de prezența economică a țării, de cea militară, de fluxurile migratorii, dar și de indicatori privind turismul, dezvoltarea economiei și de multe alte criterii. Raportul poate fi citit aici.

SUA conduce in randul tarilor care conteazaFoto: sxc.hu

În ediția din 2015, primele 3 locuri erau ocupate de SUA, Marea Britanie, Germania și China. În cea mai recentă ediție, China urcă pe locul al doilea, iar distanța dintre ea și restul statelor crește.

E drept, SUA e la mare distanță de următoarea clasată, americanii fiind lideri la aproape toate criteriile.

China: e greu de crezut că va deveni curând prima putere a lumii, dar e de așteptat ca ea să-și consolideze locul secund și să se distanțeze de următoarele clasate, notează autorii raportului. Politica externă agresivă în materie de investiții în străinătate, puterea militară, exporturile puternice impun statul chinez în fața multor competitori. Deși are zone în care se află mult sub SUA (securitatea energetică, tehnologică, afaceri externe), sunt analiști care estimează că în jurul anilor 2030 ar putea deveni lider mondial.

Marea Britanie: Regatul Unit a fost mult timp o superputere mondială, controlând demult prin coloniile sale, aproape un sfert din suprafața terestră a planetei. Plasată în rândul primelor șapte economii ale lumii după mărimea Produsului Intern Brut, Marea Britanie continuă să exercite o influentă prin poziția sa de lider al Commonwealth. Marea Britanie este, de asemenea, al șaselea stat după mărimea cheltuielilor militare.

Germania: este cunoscută pentru economia puternică (a patra din lume), dar și prin domeniul tehnologic și inovație. Statul german are, de asemenea, o prezentă militară puternică, fiind, alături de China, cei mai mari exportatori mondiali.

Franța: Națiune cu un standard mediu al vieții, implicată puternic în probleme internaționale. Deși, Franța se află pe un locul destul de modest în domeniul securitătii energetice, poziția sa în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU îi imbunătăteste poziția în diplomatiia mondială.

Rusia: Cea mai mare tară din lume ca mărime, Rusia ocupă locul al doilea în lume în privința capacității militare. Resursele sale vaste de energie, îi permit să exercite o consistență influență internațională. Implicarea ei în tentativele de fraude electorale și fake news-uri fac din Rusia o națiune de luat în calcul, că îți place sau nu.

Japonia: economie puternică Japonia ocupă locul al patrulea la nivel mondial, ajutată de industria auto, precum și de sectoru tehnologiei înalte. Japonia aloca al cincilea buget că mărime cheltuielilor militare și de apărare, în ciudă poziției sale neutre cu privire la declarațiile de război. Deși este un stat mic că suprafața, ea are a 11-a cea mai numeroasă populație la nivel mondial.

Olanda: Al doilea cel mai mare exportator mondial de produse alimentare și agricole, după Statele Unite. Țara are o economie puternică și este a șasea-cea mai mare economie din Uniunea Europeană. O economie bazată puternic pe forțele libere ale pietei.

Canada: O națiune în general neutră, Canada este a două cea mai mare tară din lume, după Rusia. Are legături comerciale și culturale strânse cu Statele Unite. Bogătia de resurse naturale și de standardele ridicate ale vieții îi conferă o poziție puternică și în privință influenței globale. Canada are al 11-lea PIB că mărime din lume.

Italia: o putere regională importantă, Italia a jucat un rol major în afacerile europene și mondiale diplomatice, culturale și militare. Italia este a treia cea mai mare economie din zona euro.