Alpha Bank Romania anunță realizarea cu succes a primei emisiuni de obligațiuni ipotecare, în valoare de 200 milioane euro, o premieră pentru sectorul bancar din România. Acesta reprezintă un moment de referință atât pentru Alpha Bank Romania, cât și pentru piața românească de capital. Obligațiunile emise pe o perioadă de 5 ani, cu dobândă variabilă sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate și au obtinut ratingul (P)Baa2 din partea Moody’s. Atât investitorii instituționali locali, cât și cei internaționali precum IFC și BERD au manifestat un interes deosebit pentru această tranzacție.

Sergiu Oprescu, presedinte Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor si CEO Alpha BankFoto: Hotnews

Obligațiunile ipotecare sunt valori mobiliare ce pot fi tranzacționate pe bursă, fiind emise de bănci pe baza portofoliului de creanțe ipotecare. Mai exact, băncile pot emite aceste obligațiuni în limita unui procent din valoarea portofoliului propriu.

Spre deosebire de emisiunile de obligațiuni corporative, care sunt garantate doar de capacitatea emitentului de a restitui banii împrumutați plus dobânda, în cazul obligațiunilor ipotecare, sursa plății o reprezintă ratele creditelor pe care o banca le încasează de la debitori.

  • Spre exemplu, dacă o bancă are un portofoliu de credite ipotecare cu o dobânda medie de 6% și emite obligatiuni ipotecare cu un cupon anual de 4%, va avea un câștig de 2% aplicat la valoarea portofoliului cu care garantează. Pentru a putea fi considerat drept garanție, un portofoliu de creanțe va fi evaluat, atribuindu-i-se un rating de credit de către o agenție de rating.

Lansarea în peisajul financiar din România a obligațiunilor ipotecare poate aduce beneficii esențiale pentru economie, printre care amintim:

• Îmbunătățirea procesului de gestionare a activelor și pasivelor, în sensul unei corelări mai bune a scadențelor dintre împrumuturile acordate și sursele de finanțare atrase;

• Scăderea costurilor de finanțare pentru creditele ipotecare;

• Creșterea gradului de intermediere financiară, prin atragerea de economisire externă;

• Dezvoltarea pieței locale de capital.

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa. Prin această emisiune, România va intra în rândul țărilor care au atât o legislație modernă, cât și o piață activă a obligațiunilor ipotecare.

Legea privind emisiunile de obligațiuni ipotecare a intrat în vigoare în luna martie 2016. însă perspectivele optimiste privind lansarea obligațiunilor ipotecare odată cu apariția legii au fost afectate de adoptarea legii dării în plată.

Emisiunile de obligaţiuni garantate cu creanţe imobiliare contribuie la extinderea maturităţii pasivelor, permiţând băncilor echilibrarea adecvată a portofoliului de active cu maturităţi lungi și oferă stabilitate surselor de finanţare, deci implicit duc la creșterea predictibilităţii profilelor de maturitate.

Sergiu Oprescu, Președintele Executiv Alpha Bank Romania a declarat:

“La aproape 18 ani de la lansarea primului împrumut pentru achiziția de locuințe, Alpha Bank Romania deschide un nou capitol pe piața bancară locală cu acest nou instrument de finanțare, demonstrând încă o dată capacitățile sale de pionierat".

Obligațiunile vor fi listate atât pe Bursa de Valori din Luxemburg, cât și pe Bursa de Valori București. "Obligațiunile ipotecare sunt instrumente moderne de finanțare care vor contribui la dezvoltarea instituțiilor financiare din România și a pieței de capital” a declarat Sergiu Oprescu.

Tranzacția a fost intermediata de banca de investiții Barclays Bank PLC în calitate de Lead Manager și Alpha Finance România în calitate de Co-Manager.