Indicatorii macroeconomici de înaltă frecvență sugerează că economia locală a continuat să fie susținută de comerțul cu amănuntul și de către servicii, se arată într-un raport semnat de economistul șef al BCR, Horia Braun. De asemenea, sectorul construcțiilor a urcat semnificativ în primul trimestru, un rol esențial fiind jucat de segmentul rezidențial. Producția industrială a crescut marginal în trimestrul I pe baza unei cereri externe mai slabe. În ceea ce privește cheltuielile, consumul privat pare să fi rămas principalul motor datorită creșterilor puternice ale salariilor nete.

Horia Braun, BCRFoto: Piata Financiara

”Prognoza noastră a fost de 0,7% q / q și 4,4% an / an, în timp ce consensul pieței (Reuters) a fost mai puțin optimist, la 3,9% y / y. Structura PIB pentru trimestrul 1 nu a fost publicată de INS, mai multe detalii urmând să fie făcute publice pe 6 iunie.

În opinia noastră, consumul gospodăriilor va rămâne principalul motor. Investițiile se pot relua ușor, datorită intrărilor mai mari ale fondurilor europene, în timp ce cererea externă ar putea deveni mai puțin puternică, pe fondul unei încetiniri a economiei zonei euro”, se mai arată în raportul notat.