IRCC este „un fel de marmeladă dintr-un amestec necunoscut de fructe”, un indice care nu are nicio legătură cu piața, a declarat, miercuri, Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ABR), în cadrul Forumului Pieței Financiare, citat de Mediafax. „Este foarte greu de explicat despre ROBOR și IRCC. IRCC este o medie a mai multor ROBOR-uri, o medie a mai multor cotații interbancare la mai multe termene. Să mă iertaţi că folosesc o metaforă, ROBOR era ceva corelat cu creditarea pe termen mediu de 11 ani, dacă faci o medie la toată creditarea românească, pe niște termene cât de cât mai lungi”, a afirmat Dănescu.

Florin DanescuFoto: Agerpres

Astăzi avem un indice calculat pe baza unor tranzacții peste noapte, care este cumva trimis cu șase luni în urmă față de termenul când este aplicat; un fel de marmeladă, nu ştim din ce fructe, vedem doar un rezultat final, care nu are vreo legătură cu piaţa, a mai spus Dănescu.

Prin intermediul promisiunilor realizate de către autorități în privința reducerilor la nivelul dobânzilor bancare și implicit a ratelor, românilor cu credite li s-au creat numeroase așteptări „care pot fi mai mult sau mai puțin îndeplinite”, a mai precizat președintele ABR. „Până la urmă, promisiunea a fost făcută, fiind o surpriză și pentru noi, apropo de dialog, că dobânzile vor scădea. A fost o promisiune că vor scădea cheltuielile, în privința dobânzilor. Ba chiar au fost afirmații că se vor reduce la jumătate. Și noi am aflat, la fel ca orice cetățean, din presă lucrul acesta. S-au creat așteptări, s-a pus o presiune, s-a recunoscut că nu s-a dialogat cum ar fi trebuit, dar așteptările au rămas în picioare”, a adăugat acesta.

Abordând problematica creditelor de tipul Prima Casă și aplicabilitatea IRCC asupra acestora, Dănescu a menționat că interpretările juriștilor din bănci susțin neaplicarea noului indice în cazul acestui program, „nu se aplică la Prima Casă, aceasta este interpretarea juridică, făcută cu specialiști”, deoarece în legea care prevede creditul Prima Casă este vorba despre indicele ROBOR.