Băncile trebuie să-şi revizuiască atitudinea faţă de clienţi şi să-şi întărească prezenţa din mediul online, întrucât concurenţa se va înteţi foarte mult în perioada următoare, odată cu intrarea pe această piaţă a unor firme-gigant, care vor produce adevărate cutremure, a declarat, miercuri, Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), relatează Agerpres.

Eugen RadulescuFoto: Arhiva personala

"Avem o competiţie nebancară în creştere. Planurile de afaceri ale instituţiilor financiare trebuie să ţină seama de acest lucru. Trebuie să se îmbunătăţească eficienţa costurilor, pentru că există presiuni mari asupra profitabilităţii. Strategiile trebuie să fie revăzute nu numai în privinţa produselor şi a serviciilor, ci şi a interacţiunii cu clienţii, cu un accent deosebit pentru mediul online, unde paşii există, dar parcă ar fi loc de mult mai mult decât atât", a arătat Rădulescu, în cadrul Forumului Pieţei Financiare.

Potrivit acestuia, concurenţa nu va veni doar din interiorul sistemului financiar, ci şi din afara acestuia, din partea noilor companii fintech şi din partea altor companii care nu au avut legătură până acum cu activitatea de acest gen.

"Nu vreau să dau nume aici, pentru că nu vreau să le fac propagandă gratuită, dar avem firme-gigant la nivel mondial, care se pregătesc să intre pe piaţa serviciilor bancare şi, din informaţiile pe care le am, vor intra cu produse care vor constitui cutremure adevărate. Sistemul financiar trebuie să se pregătească pentru asta", a avertizat el.