Comisia Europeană a dat amenzi în valoare de 1,07 miliarde de euro, prin două decizii de reglementare prin tranzacții, băncilor Barclays, RBS, Citigroup, JPMorgan și MUFG pentru “participarea lor la o înțelegere pe piața operațiunilor de schimb în numerar”, anunță ea joi printr-un comunicat. Banca UBS nu primește nicio amendă, deoarece a dezvăluit Comisiei existența înțelegerilor, iar aceasta a deschis o anchetă din septembrie 2013, potrivit Le Vif, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste înțelegeri pe piața operațiunilor de schimb în numerar priveau 11 valute, anume euro, lira sterlină, yenul japonez, francul elvețian, dolarii american, canadian, neo-zeelandez și australian ca și coroanele daneză, suedeză și norvegiană.

Ancheta Comisiei a dezvăluit că anumiți traderi care făceau operațiuni de schimb în numerar cu aceste valute pentru băncile în cauză făceau schimb de informații sensibile și de planuri de operațiuni și că li se întâmpla să-și coordoneze strategiile în materie de negoț pe diferite forumuri de discuții profesionale online”, arată Comisia Europeană.

Acord tacit

“Schimburile de informații, care rezultau dintr-un acord tacit între traderii participanți, le permiteau acestora să ia decizii pe piață în cunoștință de cauză privind oportunitatea de a vinde sau cumpăra valutele pe care le dețineau în portofoliile lor și momentul în care să facă asemenea operațiuni”.

Majoritatea traderilor activi pe forumurile de discuții se cunoșteau personal. Pentru a fixa nivelul amenzilor, Comisia a ținut cont în special de valoarea vânzărilor realizate în Spațiul Economic European (EEE) prin intermediul membrilor din înțelegerea pentru produsele respective, de gradul de gravitate al infracțiunii, de întinderea sa geografică și de durată.

“Orice persoană sau întreprindere lezată de practici anticoncurențiale ca cele descrise în acest caz poate sesiza justiția din statele membre pentru a cere daune”, amintește Comisia.