Alegerile reprezentanților țărilor membre pentru Parlamentul European, programate a avea loc în data de 26 mai 2019 au o importanță majoră, în primul rând în ceea ce privește viitorul economic al Europei, se arată într-un mesaj transmis vineri de conducerea Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Florin Pogonaru, AOARFoto: AGERPRES

”Urmărim cu interes dezbaterile care au loc în țările membre UE și dorim să lansăm public câteva teme economice de interes național și european. Dezbaterea publică ar trebui să vizeze, în primul rând, viitorul economic al UE, de care va depinde bunăstarea tuturor cetățenilor europeni”, se arată în mesajul AOAR.

Mediul de afaceri este interesat să afle opiniile candidaților români implicați în alegerile pentru Parlamentul European în legătură cu următoarele teme de interes general:

1. Ar fi mai degrabă recomandabil ca UE să sprijine prioritar “campioni economici naționali” sau să orienteze eforturile conjugate spre dezvoltarea de produse pan-europene, după modelul Airbus?

2. Conceptul Schengen, care a facilitat o lungă perioadă de timp mobilitatea persoanelor la nivelul UE prin eliminarea controalelor la frontierele interne, va fi generalizat între toate statele membre sau va fi utilizat ca instrument de susținere a procesului de izolare, motivat fie de criterii noi (“statul de drept”) sau urmare a intensificării fenomenului de migrație.

3. Libera circulație, în special a lucrătorilor, va fi menținută ca principiu fundamental sau, din diverse motive, se va continua politica de restricționare a mobilității forței de muncă (modificarea statutului lucrătorilor detașați); care este probabilitatea ca directiva (mobilitate II) care discriminează transportatorii români față de colegii lor din UE să fie adoptată? 4. UE a decis că statele membre sunt libere să stimuleze atragerea investițiilor chineze aferente conceptului de refacere a “drumului mătăsii”. Care va fi poziția parlamentarilor români față de participarea firmelor chineze la realizarea sistemului de comunicații 5G? Dar față de achiziția de către companiile din China a unor companii de natură strategică?

5. Viitorul buget 2021-2027 va fi sensibil diferit de cele anterioare: mai redus (urmare a procesului BREXIT) și bazat pe principiul eliminării grant-urilor, în favoarea utilizării de instrumente financiare. Care va fi poziția parlamentarilor români față de sumele ce vor fi alocate țării noastre, luând în considerare necesitățile îndeplinirii unor obligații de aliniere a activității diferitelor sectoare la standardele UE (mediu, infrastructură, s.a.).

AOAR apreciază că activitatea grupului de parlamentari români în viitorul Parlament European trebuie să fie una de promovare, susținere si apărare a intereselor mediului de afaceri din Romania, în scopul integrării cât mai avansate a tuturor economiilor statelor membre. AOAR crede că, fără o consolidare economică la nivel UE, prin utilizarea cât mai eficientă, echilibrată și responsabilă a resurselor naturale, resurselor de forță de muncă si a capacitaților creative din fiecare țară membră, în colaborare cu celelalte state membre UE, nu va exista un viitor cert pentru proiectul european