DOCUMENT În ultima săptămână de campanie, Guvernul vrea să rezolve problema WC-urilor din „fundul curții”

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 21 mai 2019, 12:49 Economie | Finanţe & Bănci


Wc la tara
Foto: USER UPLOADED
Executivul intenționează să acorde un ajutor nerambursabil de 20.000 lei pentru amenajarea de toalete în Nord-Est-ul țării, conform unui proiect de ordonanță de urgență, publicat pe site-ul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP). Potrivit documentului, se mai acordă o garanţie în nume şi cont stat de maximum 40.000 lei din valoarea creditului contractat de beneficiar, excluzând dobânzile şi comisioanele aferente, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului.


Garanţia se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii sau Fondului Român de Contragarantare.

Sumele acordate ca ajutor nerambursabil vor fi suportate din bugetul de stat, respectiv din bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Beneficiarii Programului sunt persoane fizice, deţinătoare ale unei gospodării care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate.

Practic, beneficiarii trebuie să deţină dreptul de proprietate/închiriere/locaţiune, după caz, pentru gospodăria în care se implementeaza proiectul de modernizare. În cazul mai multor persoane fizice deţinătoare, o singură persoană din gospodărie va face cerere, respectiv persoana împuternicită să îi reprezinte

În cadrul acestui Program, se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale beneficiarului, inclusiv a familiei acestuia:
 • achiziția de servicii pentru realizarea de lucrări/construcții pentru eficienţa energetică în gospodărie, respectiv lucrări de izolare termică şi energetică prin anvelopare şi tâmplărie termoizolantă;
 • achiziţia de tehnologii si echipamente pentru realizarea economiei de energie, iluminat eficient, precum şi de centrale termice;
 • achiziţia de sisteme solare în vederea asigurării locuinţei cu apă caldă menajeră;
 • achiziția de servicii pentru realizarea de lucrări/construcții în vederea amenajării de grupuri sanitare în interiorul locuinţei;
 • achiziția de servicii pentru realizarea de lucrări/construcții în vederea conectării gospodăriilor la reţeaua de apă, canalizare şi gaze;
 • achiziţia de materiale de construcţii pentru lucrările/construcţiile prevăzute la acest articol;
 • achiziția de servicii pentru elaborarea documentațiilor pentru obţinerea avizelor/acordurilor/autorizaţiilor, după caz, inclusiv taxele aferente obținerii acestor documente.

Beneficiarii vor putea accesa un credit pentru cheltuielile eligibile care depăşesc suma de 20.000 lei la una din băncile acceptate în Program.

Ministerul Finanţelor Publice va publica pe site-ul instituţiei băncile partenere, care au fost acceptate să acorde credite în cadrul acestui program guvernamental.

Pentru creditul din acest Program, prin excepţii de la procedurile bancare de acordare a creditelor nu este necesară prezentarea de codebitori.

Conform notei de fundamentare, în prezent produsul intern brut pe locuitor în regiunea Nord-Est este de 27.000 lei faţă de media naţională de 44.000 lei, iar un număr însemnat de gospodării nu au condiţii de locuire decente. În regiunea Nord-Est din numărul total de locuinţe convenţionale, din mediul rural, de 830.000, circa 80% nu au baie în locuinţă, 87% nu au instalaţie de canalizare în interior şi 78% nu au sisteme de încălzire centrală.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9626 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  veceuri fara AC (Marţi, 21 mai 2019, 13:04)

  U_swamp [utilizator]

  .... absolut, coana Barbilico, fara autorizatie de constructie, mai ales fara racord la canalizare sau fosa septica, adica cu rahatul direct in apa freatica, asa cum se c...u stramosii matale patrioti...
  • -10 (12 voturi)    
   .... si totusi .... (Marţi, 21 mai 2019, 16:22)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui U_swamp

   Totusi in tari dezvoltate occidentale toaletele "traditionale" (vezi foto) sunt apreciate / laudate pentru ca sunt conforme cu abordarea ecologica / sustenabila. Un WC "modern", asa cum spune si numele (water-closed) polueaza multa apa care a devenit o resursa problematica. Se poate deci spune ca civilizatia nu se mai masoara in numarul de toalete in curte (din acest punct de vedere suntem chiar avansati - depinde de unde privesti).
   • +5 (9 voturi)    
    Stai jos (Marţi, 21 mai 2019, 16:35)

    Dorelutu [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    Ai vazut tu in Occident toalete in curte?
    • +1 (1 vot)    
     Eu am vazut! Intr-un western american (Miercuri, 22 mai 2019, 9:18)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Dorelutu

     Se intampla pe la 1800, inca in perioada colonizarii de teritorii noi.
   • +12 (14 voturi)    
    amice esti ....cum zice caragiale (Marţi, 21 mai 2019, 16:50)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    toaletele normale nu polueaza multa apa. apa reziduala e tratata, filtrata inainte sa fie deversata.

    cand pe de alta parte faci o groapa in pamant p care o umplii cu.... promisiuni electrorale groapa aia cu mizerie polueaza panza freatica si ghici ce? Bei apa cu gust de pomana electorala....

    Intelegi?
    • -3 (3 voturi)    
     ... nazisti contemporani ? ...... (Marţi, 21 mai 2019, 20:12)

     cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

     Ce pasiuni isca toaletele in Romania ! Postarea mea se referea la evaluarea gradului de civilizatie prin numarul de toalete in curte - evaluare subiectiva / inexacta si chiar periculoasa. De ce ? Pentru ca acum multi ani (dar nu prea multi, vreo 90 ) au fost niste baieti care evaluau gradul de civilizatie al unui popor prin cantitatea de sapun consumata. Se numeau NAZISTI.
     • +2 (4 voturi)    
      pai asa (Marţi, 21 mai 2019, 20:45)

      Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

      de ce sa ne facem probleme ce se intampla cu wc din fundul curtii.le goliti voi. nici nu va mai plateste psd
     • +1 (1 vot)    
      stiu stiu.... (Miercuri, 22 mai 2019, 14:56)

      un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

      aia din Vest sunt nazisti.
      aia din tara care nu sunt cu PSD sunt sorosisti...
      toti care nu sunt cu voi sunt dusmani ai poporului....

      intrebare: tu cand vii de la WC-ul din fundul curtii, te speli pe dinti?
  • +12 (12 voturi)    
   Bine tintit (Marţi, 21 mai 2019, 16:30)

   Dorelutu [utilizator] i-a raspuns lui U_swamp

   In multe sate nu exista nici alimentare cu apa si nici canalizare. Iar solutia catastrofala adoptata de multi este urmatoarea: se sapa un put pentru apa iar cu ajutorul unui hidrofor apa este impinsa in bucatarie, baie, Wc. Evacuarea se face intr-o alta groapa numita fosa (sapata nu la mare distanta de putul de apa) care de cele mai multe ori nu este etansata astfel ca devarsarile se scurg in panza freatica ce alimenteaza putul de apa potabila. Partea buna e ca se recicleaza 100% ... ;)
   Aceasta este solutia propusa de guvern? In loc sa construiasca infrastructura esentiala arunca banii pe geam. Pomana electorala.
 • +3 (3 voturi)    
  Rezolvarea WC-urilor din fundul curții (Marţi, 21 mai 2019, 13:40)

  Cheie primara [utilizator]

  se face în special prin POIM, axa prioritară 3, Obiectiv specific 3.2. A se vedea:
  http://www.fonduri-ue.ro/poim-2014
  • +3 (3 voturi)    
   Mda (Marţi, 21 mai 2019, 19:33)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Cheie primara

   Eh important e sa rezolve totul acum in mai putin de o saptamana ca e timp. In 30 de ani, complicat ca nu e timp si naaa, e greu...

   Sa se tot voteze PSD si pe hartie o sa avem mai multe decat SUA, China, Germania, Franta si cele mai bogate tari din lume la un loc.

   Pe hartie si cu teoria suntem buni. Practica ne omoara.
   • -1 (1 vot)    
    Intr-o saptamana, macar poti sa le astupi pe toate (Miercuri, 22 mai 2019, 9:20)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Ai nevoie de cateva basculante cu pamant si scapi de problema
 • +4 (4 voturi)    
  Dacă respectă legea se rezolvă. (Marţi, 21 mai 2019, 15:01)

  asavreau [utilizator]

  Racordul până la limita proprietății aparține domeniului public.Este normal să fire făcut de către primăriile locale,urmând ca oamenii să-și suporte cheltuielile din curtea lui.Apă,canal,gaze,en.electrică,racordurile trebuie făcute de primăria locală pe cheltuiala lor.La limita de proprietate se fac cămine/cofrete de racord dotate cu echipamente de măsură.Nu trebuie să se laude Dăncilă că face.Să respecte legea și românii vor fi mulțumiți.
  • +3 (3 voturi)    
   Da, dar Draknea a dat liber la sacrificarea (Marţi, 21 mai 2019, 20:44)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   investițiilor pentru a-și da angajații primăriilor salarii uriașe.
   Dă-le dreaq de investiții, populimea poate să crape, bugetarii s-o ducă bine.
 • +12 (12 voturi)    
  Cum vor face? (Marţi, 21 mai 2019, 15:44)

  FlaviuBota1 [anonim]

  Soluția este simplă. Le vor muta din fundul curții mai în față!
 • +7 (7 voturi)    
  am crezut ca le duc la guvern (Marţi, 21 mai 2019, 16:13)

  averageJoe [utilizator]

  ca sa fie si "de jure"
 • +9 (9 voturi)    
  Ca si cu asfaltarile, s-au asfaltat sate intregi (Marţi, 21 mai 2019, 16:20)

  clint [utilizator]

  din sud care sunt pe punctul de a se autodizolva, zero economie si care in cativa ani vor fi istorie si cu asfaltul prin de gropi.

  Totul din cauza populismului si lipsei de viziune. Cu banii aia si ceva creier, ridicai cateva centre regionale, 3-4 pe judet cu scoli serioase, spitale si apoi lucruile mergeau de la sine, mai venea un investitor, ceva ca in vestul tarii.

  Dac cu cine, sudistii sunt batuti in cap.
  • +5 (5 voturi)    
   Și prost făcute.De mântuială. (Marţi, 21 mai 2019, 16:50)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Peste un strat subțire de balast,uneori direct pe pământ sa turnat asfalt.Nu ține din primăvară până în toamnă.În plus la toate drumurile din România nu există un program anual de întreținere și de aici multitudinea de probleme.Gropi,șanțuri de scurgere a apei înfundate/colmatate,lipsă semnalizări,într-un cuvânt,accident/Îi pasă Guvernului Dăncilă de viața românilor?Eu spun că nu.
  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 21 mai 2019, 17:15)

   complet_ret [anonim] i-a raspuns lui clint

   • +1 (1 vot)    
    Bugetarii au înclinat balanța în restul țării. (Marţi, 21 mai 2019, 20:46)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui complet_ret

    Asistații lipiți de banul public au votat, cu ambele mâini, ciuma pesedoasă.
 • +6 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 21 mai 2019, 16:48)

  Elfu [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  din titlu e usor de unteles (Marţi, 21 mai 2019, 16:53)

  un oarecare [utilizator]

  Din titlu e usor de inteles. PSD incearca sa le ia voturile celor cu WC in curte. Adica oamenilor sarmani dependenti de ajutoare sociale. oamenii saraci, usor de cumparat in campanie electroala.

  Pana acum parca i-au scos din noroaie nu? Acum ii scot si din r*hat.

  Conceptul de rusine si bun simt nu exista la PSD
 • +2 (2 voturi)    
  Praf in ochi cu rost de poamana (Marţi, 21 mai 2019, 17:40)

  vali_s [utilizator]

  1. Cei cu WC in curte in marea lor majoritate nu stiu sa scrie/citeasca daramite sa completeze un formular, sa semneze un contract o receptie .... deci 50% se duc la smecherasii care o sa faca hartiile
  2. Ce te faci daca il loc sa-si mute WC-ul o sa-si anvelopeze casa? Parca mai bine ard mai putine lumne/gaz decat sa mut WC-ul ....
  3. Acesti banu ajung direct la membrii de partid, cine o safaca un control dupa o sa poata observa cu usurinta. In consecinta nu sarmanii care au nevoie o sa beneficieze de ei, o sa fie sifonati din stanga ...(mai putin din drepata) si unii o sa-si mai ia o masina SH dupa afacerea asta.
  • 0 (2 voturi)    
   Cei cu WC in curte isi faceau (Marţi, 21 mai 2019, 20:53)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui vali_s

   baie daca voiau. Nu este atat de greu. Problema e ca ei nu vad nici o problema sa aiba WC-ul in curte, baia in casa fiind un moft. Cu alte cuvinte, nu vad nici o problema sa traiasca fix ca parintii lor, care si ei la randul lor au ignorat masiv orice urma a progresului. De aia avem carute, caciuli de oaie, etc.
   Tot din categoria mofturi, pasta de dinti, dus zilnic, etc.
   • 0 (2 voturi)    
    Este chiar vorba si de cultura/traditie (Miercuri, 22 mai 2019, 9:27)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui clint

    WC-ul in casa ii pare omului de la tara ca o murdarie, un fel de pangarire. Apropierea latrinei de bucatarie este mai greu de acceptat.
    Deci, munca de convingere nu-i chiar misiune usoara si se loveste si de prejudecati si neincredere.
    Multi inca au senzatia ca o casa la curte trebuie sa aiba grup sanitar separat.
    In felul asta, cred ei, sunt feriti de contaminare. Ideea ca se contamineaza mediul pare ceva strain si care nu-i priveste.
 • +4 (4 voturi)    
  Îsi dã cineva seama (Marţi, 21 mai 2019, 17:53)

  brifcor [utilizator]

  de nonsens ? Adica despre ce vorbim ?
  WC = water closed, adicã cu apã, bre !
  În fundul curtii nu poate fi WC, ci budã !
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 mai 2019, 18:10)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  pe 26.05 (Marţi, 21 mai 2019, 18:54)

  nahir [utilizator]

  vom avea alegeri europarlamentare iar psd face campanie ca și când ar fi vorba de alegeri parlamentare sau prezidențiale. Absolut nimic despre europarlamentare, despre ce vor face ca reprezentanți ai României în Parlamentul European, cu excepția acceselor furibunde de naționalism, chestii care nu au ce căuta la Bruxelles.
  Asta mă convinge de faptul că pe pesedaci nu-i interesează decât să câștige alegerile, fie ele și dacă ar fi pentru loculm I la mâncat ra*at în fundul curții. Și asta pt. că de aceste alegeri depinde soarta eliptei penale pesedace. Doar pt. asta se zbat ei. Nu pentru mutatul budei în casă și realizarea de rețele de canalizare.
 • +1 (1 vot)    
  phhh se cunoaste (Miercuri, 22 mai 2019, 0:40)

  Observatory [utilizator]

  ca s-a intors Mazara. Deja a venit ideiile cum sa furam mai mult si de la sate?!
 • +2 (2 voturi)    
  Intr-o saptamana rezolva tot (Miercuri, 22 mai 2019, 4:48)

  Fu Leng [utilizator]

  si veceurile din curte, si p'alea de la scoli, si autostrazile, si bunastarea romanului, ii ajuta sa trimita bani acasa, cica, mai usor, lapte si miere o sa curga pe paraie. Te miri ca s-au oprit din furat ca sa aiba grija de romani, ce oameni...pardon, ce baboon sufletisti!!!
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 mai 2019, 9:25)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by