Vicepremierul Viorel Ștefan a fost numit membru al Curții de Conturi Europene pentru un mandat care va începe la 1 iulie 2019 și se va încheia la 30 iunie 2025, anunță instituția europeană. Acesta îl va înlocui pe domnul George Pufan, membrul român al cărui mandat expiră. În conformitate cu tratatul, membrii trebuie să își exercite îndatoririle în deplină independență și în interesul general al Uniunii Europene, se mai arată în comunicat.

Viorel StefanFoto: AGERPRES

Consiliul a luat aceste decizii pe baza propunerilor formulate de statele membre din care aceștia provin și după consultarea Parlamentului European.

De notat că, în aprilie 2019, Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European a respins propunerea Guvernului Dăncilă pentru poziția de membru al Curții Europene de Conturi, respectiv Viorel Ștefan, după cum anunța atunci europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan. Mai multe aici.

„A avut 8 voturi pentru și 12 voturi împotrivă. Votul a fost secret, dar numărul de voturi de fiecare parte confirmă că au votat împotriva sa colegi din mai multe grupuri politice, inclusiv din ALDE”, spune Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.

Colegiul membrilor, prezidat de domnul Klaus-Heiner Lehne, președintele Curții de Conturi Europene, se va reuni în noua sa componență pentru a stabili atribuțiile specifice care vor reveni celor doi noi membri. Doamna Maletić și domnul Ștefan vor depune jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene la o dată ulterioară.

Social-democratul Viorel Stefan, 63 de ani, fost șef al comisiei de buget finanțe al Camerei Deputaților, vicepremier dar și ministru de Finanțe în Guvernul Grindeanu, el a fost remaniat în urma unor acuzații repetate venite din partea președintelui PSD, Liviu Dragnea, dar și ale lui Sorin Grindeanu.

Dragnea se arătase deranjat de forma proiectului de buget pe care ministerul lui Viorel Stefan o lansase în dezbatere. El i-a imputat ministrului de Finanțe că în proiectul de buget nu sunt cuprinse anumite măsuri promise de PSD, iar alocările unor ministere nu reflecta programul de guvernare al social-democraților. După părăsirea demnității ministeriale, a revenit la conducerea comisiei de specialitate din Camera Deputaților. Stefan este membru PSD din 1993, el având la activ trei mandate de senator și două de deputat.

In perioada în care a fost la conducerea Ministerului Finanțelor, a fost lansată intenția aplicării impozitului pe gospodărie, la care ulterior s-a renunțat. "Cu siguranță, la un moment dat și în România va trebui să aplicăm globalizarea veniturilor. Nu avem un termen prestabilit, dar este un proces pe care îl vom gestiona cu multă seriozitate", a spus Viorel Stefan.

Este creditat ca fiind un bun finanțist, fiind respectat ca atare atat de membrii comisiei de buget a Camerei din rândul Puterii cât și de către cei din Opoziție.

Vezi aici CV-ul lui Viorel Stefan

Inainte de Revoluție, Viorel Stefan a lucrat în cadrul Navrom, companie de transport fluvial de stat. După evenimentele din decembrie, Stefan a devenit șef de serviciu iar in 1991 ajunge director general al Navrom. Stefan detine actiuni la firmele in care Navrom s-a divizat in urma priovatizarii (Navrom Bac si Navrom Reparatii), el avand de asemenea plasati circa 3 milioane de lei in actiuni ale Transport Trade Services- un grup de companii cu activitati in transporturi fluviale si pe calea ferata. Din grup fac parte firmele TTS, Transfer International Spedition, Mast Co, Navrom Galati si NFR Drobeta.

Stefan mai detine un teren intravilan de peste 2500 metri patrati in Galati (cumparat in 2010), doua apartamente (unul in Capitala si altul in Galati) si o casa in Galati. El conduce o Toyota Auris model 2009, dar mai are un Seat Ibiza. Are declarati circa 10.000 de euro cash si doua credite luate de la BRD (unul de 110.000 de dolari, scadent in 2019 si altul de 1,3 milioane de lei, scadent in 2024).

Vezi aici declaratia de avere a lui Viorel Stefan.