Trei în unu. Senatorul Zamfir revine și depune un nou proiect prin care să oblige băncile să plafoneze dobânzile, să convertească creditele în valută la cursul inițial și să vândă debitorului creditul externalizat la prețul la care acesta a fost vândut

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 23 mai 2019, 6:47 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si senatorul Daniel Zamfir
Foto: Hotnews
Cunoscut pentru atitudinea anti-sistem bancar și anti-BNR, senatorul ALDE revine cu un nou proiect legislativ prin care dorește să impună plafonarea dobânzilor la creditele date de bănci, conversia creditelor în valută la cursul inițial plus cel mult 20% din devalorizarea leului (”în cazul imposibilității consumatorului de a accepta majorarea dobânzii sau de a suporta șocul valutar”, precizează proiectul) dar și dreptul consumatorului de a răscumpăra creditul pe care banca i l-a vândut, la prețul ”real”. Proiectele similare pe care Zamfir le-a depus au fost declarate neconstituționale.

Potrivit documentului, dacă va deveni lege, ea se va aplica și în cazul creditelor în derulare. Inutil să mai adăugăm că proiectul nu este însoțit de un studiu de impact care să arate ce ar putea însemna toate aceste măsuri, odată aplicate în economia reală.

Pe de altă parte, având în vedere că este an electoral, e dificil de crezut că vor exista parlamentari responsabili, care să analizeze cu maximă atenție acest proiect și să-l respingă la vot. Ca dovadă, proiectele anterioare ale aceluiași senator, au fost demantelate abia la Curtea Constituțională, trecând prin Parlament ca prin brânză.

”BNR își manifestă disponibilitatea de a colabora cu structurile parlamentare și cu autoriățile relevante pentru reglementarea judicioasă a problematicii în discuţie, prin introducerea unor praguri de dobândă stabilite pe baza unor criterii funcţionale, care să nu creeze efecte disruptive asupra pieţei financiare”, se arată într-o scrisoare trimisă de Guvernatorul BNR în momentul în care Parlamentul discuta despre plafonarea dobânzilor. El chiar a transmis o propunere de metodologie pentru determinarea plafoanelor ce ar putea fi aplicate ratei DAE, elaborată la nivelul Băncii Naţionale a României pornind de modele aplicate de alte state europene şi adaptate specificului sectorului financiar-bancar romănesc . Citește aici scrisoarea lui Isărescu.

 • Cum e cu plafonarea în alte state europene

Plafonarea ratelor de dobândă la creditele bancare sau non-bancare este întâlnită în 14 state ale Uniunii Europene, scopul fiind, în special, protejarea consumatorilor din perspectiva solicitării unor dobânzi excesive. Între aceste 14 state ale Uniunii Europene, 11 stabilesc plafoane asupra DAE. Astfel:

i) 9 ţări prezintă plafoane asupra ratei DAE în cazul creditelor acordate de sectorul bancar (Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Slovacia),

ii) 2 țări prezintă plafoane referitoare la rata DAE aplicabilă creditelor acordate sectorului nebancar sau entităţilor moneylenders (Slovenia, Irlanda),

iii) o ţară prezintă plafoane asupra ratei maxime de dobândă pentru capital (Polonia),

iv) 2 ţări prezintă plafoane absolute asupra ratei de dobândă la creditele nebancare, fie sub formă absolută, fie guvernate de diverse excepţii (Grecia, Malta).

Aplicarea unui plafon asupra ratei DAE este posibilă doar în cazul creditelor noi, întrucât indicatorul DAE se determină exclusiv la acordare pentru evidenţierea diferenţelor de costuri între credite şi pentru compararea produselor de creditare.

Diferenţierea plafoanelor impuse asupra ratelor DAE trebuie realizată în funcţie de caracteristicile şi riscurile specifice produselor de creditare, ce nu se limitează doar la separarea între credite ipotecare şi credite de consum.

Tipologia creditelor de consum încorporează o plajă extrem de variată în funcţie probabilitatea de nerambursare specifică produsului sau de pierderea care ar fi consemnată de instituția de credit în eventualitatea nerambursării, pierdere ce depinde de modul de garantare a creditelor. Diversele scheme de rambursare induc și riscuri diferenţiate din perspectiva lichidităţii. Vezi aici practica plafonării dobânzii în alte state sau citește despre metodologia plafonării dobânzilor, aici.


Reamintim că, potrivit ziarului Adevărul, care citează site-ul Judecătoriei Sectorului 3, Theodor Cosmin Zamfir, fratele senatorului Daniel Zamfir, ar fi pierdut procesul pe care îl avea cu Credit Europe Bank, care a dispus executarea sa silită din cauza unei datorii de 720.000 euro, rezultată dintr-un credit. ”Admite excepţia tardivităţii formulării contestaţiei la executare, invocată de instanţă din oficiu. Respinge contestaţia la executare ca fiind tardiv formulată. Respinge cererea privind întoarcerea executării silite ca neîntemeiată. Obligă contestatorul la plata sumei de 1563,66 lei reprezentând contravaloare fotocopiere dosar de executare silită. Obligă contestatorul la plata sumei de 3221,21 lei reprezentând cheltuieli de judecată – onorariu de avocat”, se arată pe site-ul Judecătoriei.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12469 vizualizari

 • +20 (30 voturi)    
  Lege (Joi, 23 mai 2019, 7:45)

  Arkantas [utilizator]

  O hahalera .... n-a ciripit nimic cand CCR i le-a declarat neconstitutionale pe precedentele si tot face
  la proiecte ..... poate l-or baga in seama
  • +4 (8 voturi)    
   trimteti (Joi, 23 mai 2019, 10:58)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Arkantas

   dreaqu comunistii acasa !
   • +2 (6 voturi)    
    sa ne dea bani bancile, ca are multi (Joi, 23 mai 2019, 13:59)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

    si suntem si noi amarati.
    Plange copiii acasa si n-avem bani pt bmw-uri.
 • +16 (26 voturi)    
  Hai o naționalizare! (Joi, 23 mai 2019, 7:57)

  BEDE [utilizator]

  Hai o naționalizare a băncilor! Să fie ca pe vremea comuniștilor: o singură așa-numită bancă și aceea la cheremul liderului politic! Atunci dă prosperitatea peste noi ca în Venezuela.
  Marș de-aici, comunistule!
  • -3 (19 voturi)    
   referitor la dobanzile IFN-urilor si vanzarea cred (Joi, 23 mai 2019, 10:36)

   trifan [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Nu stiu cat de comun ist este,dar undeva dezbate problema multor Romani. De ce BNR a permis sa patrunda in pata financiara IFN-urile ? De ce BNR nu a obligat bancile sa prectice dobanzi mai mici pentru credite , in asa fel nu ajungeau datori romanii la CAMATARII-IFN. 2. problema vanzarii creditelor, daca ai intarziat 30 de zile banca, IFN vinde creditul la firme de recuperare la preturi mici , iar acestea sar peste datornici cu sume exorbitatnte. Prin aceste redresari consideri domnulei ca este comunist ? Sincer nu fac politica nu fac parte din nici un partid, nu stiu ce hram poarta acest ZAMFIR, bine este ca a ridicat o problema NATIONALA si asta trebuie rezolvata domnilor.TREZITIVA ac3este masuri daca nu se iau vom fi morti, datori pe vecie.
   • +5 (9 voturi)    
    am un singur lucru de zis aici (Joi, 23 mai 2019, 10:59)

    danco [utilizator] i-a raspuns lui trifan

    prost nu e cine cere, ci cine da
    • +4 (8 voturi)    
     așa ar fi valabil în JUNGLĂ (Joi, 23 mai 2019, 11:25)

     MG [utilizator] i-a raspuns lui danco

     nu între OAMENI; mai ales ca in acel contract nu scrie că pentru tine este un preț iar pentru "recuperatori" ALTUL, mult, MULT mai mic
 • +14 (22 voturi)    
  VA DATI SEAMA CE DISCUTII... (Joi, 23 mai 2019, 8:05)

  schroedinger [utilizator]

  Pot sa aiba loc in casa celor 2 soti Zamfir?
  • -2 (10 voturi)    
   Nu. Uimeste-ne! (Joi, 23 mai 2019, 11:03)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   "VA DATI SEAMA CE DISCUTII... (Joi, 23 mai 2019, 8:05)
   schroedinger [utilizator]

   Pot sa aiba loc in casa celor 2 soti Zamfir?"
   ===============

   Nu. Uimeste-ne!
   • +1 (9 voturi)    
    TU ESTI UIMIT.. (Joi, 23 mai 2019, 13:20)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    din nastere!
 • +25 (27 voturi)    
  . (Joi, 23 mai 2019, 8:19)

  theo667 [utilizator]

  Propun si eu plafonarea tuturor salariilor indemnizatiilor parlamentarilor la nivelul anului 2008.
  • +1 (3 voturi)    
   se poate si mai bine.. (Joi, 23 mai 2019, 17:13)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui theo667

   eu propun indexarea dobanzilor cu acelasi procent cu care au crescut cheltuielile Parlamentului
 • +17 (29 voturi)    
  Omul asta.... (Joi, 23 mai 2019, 8:32)

  gigiN [utilizator]

  .....este obsedat !! Are idei putine,dat fixe !Este “ideal” pentru psd.
 • +13 (25 voturi)    
  Justitia hotilor si a datornicilor (Joi, 23 mai 2019, 8:50)

  constan [utilizator]

  Cu asta se ocupa parlamentarii nostrii,Zamfir asta cu frate-su are datorii imense la banci penru ca sunt prosti(afaceristi) si acum se omoara sa promoveze legi de uz personal..In capul lui comunistoid ,considera ca cel care ia fara discernamant împrumuturi are toate drepturile iar cel care ofera împrumutul(deponenti si actionari) nu au nici un drept,eventual ar putea avea dreptul sa muncesca,ca sa poata sa-i hraneasca poftele domniei sale..Ce-ar fi mai Zamfire sa te întinzi cat te tine plapuma si capul?
  • +2 (8 voturi)    
   Corect (Joi, 23 mai 2019, 9:10)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui constan

   Si referinta interesanta

   https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/de-vine-inversunarea-senatorului-daniel-zamfir-banci-1_5c62cbce445219c57e0d9836/index.html
 • +10 (20 voturi)    
  liberal (Joi, 23 mai 2019, 8:53)

  DrIon [utilizator]

  Halal liberal!
  Se pare ca se simte apreciat in asa zisul partid liberal numit ALDE.
  La cit e de prost si de populist este ,face cinste oricarui partid comunist!
 • -13 (27 voturi)    
  Da Doamne!!! (Joi, 23 mai 2019, 8:55)

  consumator2 [utilizator]

  Pe langa el (sau frate-su) mai castiga vreo cateva sute de mii de romani banii furati de banci cu acordul lui Manole! Haideti...Postacii bancilor sa dea minus.
 • +11 (21 voturi)    
  Mai prost că Gigi, PNL chiar e disperat (Joi, 23 mai 2019, 8:56)

  jorj_bv [utilizator]

  Cum a putut promova un nimeni în comisia de Finanțe, doar pentru că e soțul unei madame de la o televiziune sau că are niste teme care dau bine la prostit votanți?
  Mi-e jenă că reprezintă Brașovul , deși nu are nicio treabă cu zona, nu l-a văzut nimeni prin zonă, mai nou a intrat mai clar în albia guvernamentala la alde Tăriceanu.
 • -10 (22 voturi)    
  O speranta (Joi, 23 mai 2019, 9:02)

  consumator2 [utilizator]

  Pentru cei pacaliti de banci. Niciodata nu e prea tarziu
 • 0 (16 voturi)    
  Echipele sunt aliniate la start (Joi, 23 mai 2019, 9:14)

  Fides [utilizator]

  Constat, fara uimire, faptul ca sistemul bancar nu intelege ca in lipsa unor bune practici, respectiv eliminarea clauzelor abuzive din contracte, comisioane ilegale, formule de calcul marja rate in functie de bataia vantului etc.- va fi de fiecare data sub asediu. Chiar nu inteleg ca randamentul bun la creditare, nu se traduce prin ia banii acum si fugi? Anul acesta, cel mai probabil vom avea un nou guvernator la BNR - si sunt sanse mari sa avem parte de unul precum in Ungaria ori Polonia - prin urmare este greu de inteles (glumesc, e vorba de bani multi) de ce refuza bancile, cu orice pret sa implementeze principiile care pe promoveaza in alte state din UE.
  P.S.
  Robor a apus.IRCC trece la butoane. Urmeaza creditele cu dobanda fixa - aviz celor care vor sa devina datori pe viata.
  • +2 (6 voturi)    
   aiureli (Joi, 23 mai 2019, 11:35)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Aiurezi , bati campii. Ai face bine sa te informezi intai. Ai afla ca BNR s-a ocupat de "problemele"bancilor. De "problemele" tale nu, astea sunt in sarcina ta sau a "altora"...
   • +2 (8 voturi)    
    Cifre de la CSALB, ca in tribunale sunt mii (Joi, 23 mai 2019, 15:56)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    Citez de pe site-ul CSALB:„Aproape 500 de români s-au adresat CSALB în primele trei luni ale acestui an, pentru identificarea de soluții amiabile în relația cu băncile și IFN-urile. Față de aceeași perioadă din 2018, creșterea cererilor este de aproximativ 60%.”
    Si acum decriptez pt. tine - multi romani nu au deschis proces cu banca deoarece au vazut cum in tara asta mori cu dreptatea in mana, pt. ca avem o justitie de doi poli - iar practica unitara la noi e un fel de Fata Morgana, mai ales dupa seminariile tinute de BNR cu judecatorii pe la Sinaia. Desigur, totul sub privirea ingaduitoare a bancilor. Iar CSALB a aparut tocmai pt. a nu fi posibila practica unitara, asa ca mai arunca cate un os in stanga si-n dreapta, doar-doar se satura lumea de procese,
    Ultima criza aproape a falimentat o generatie, iar bancile au executat silit bunurile, urmarind datornici non-stop, blocand chiar si alocatiile copiilor - asta in conditiile in care imobilele erau vandute la bani marunti (de firme de casa. Ce vor face cand IRCC gripeaza generatia actuala de datornici? Daca instinctul nu ma inseala, noii robi bancari sunt mai vocali/temperamentali- oare cum vor gestiona lucrurile?
    P.S.lidia, esti din satul in care timpul sta în loc?
    • +1 (3 voturi)    
     decripteaza mai exact (Joi, 23 mai 2019, 17:21)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     pe ce cifre te bazezi cand spui ca "multi romani nu au deschis proces cu banca deoarece au vazut cum in tara asta mori cu dreptatea in mana"?
    • +1 (3 voturi)    
     Ultima criza aproape a falimentat o generatie (Joi, 23 mai 2019, 19:37)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     Pe ce te bazezi?
     Cifre concrete nu bara-bara ca Zamfir.
     Deci, care generatie? ce inseamna aproape?
 • +3 (13 voturi)    
  Prostu` nu se lasa (Joi, 23 mai 2019, 9:47)

  Bitzer [utilizator]

  Eu cred pe asta l-au cocosit sau inca il cocosesc bancile rau de tot pentru creditele pe care le-a luat, ca alfel n-ar avea obsesia asta...
  • +1 (3 voturi)    
   pai l-a obligat cineva sa se arunce (Joi, 23 mai 2019, 18:17)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Bitzer

   Ca prostul pe malai sau ca fata mare la maritat???

   Zau, mai gandim, mai socotim, mai ne intrebam oare ce ne va aduce ziua de maine???

   Dar daca prudenta nu este ci numai prostie a lor sa fie paguba - asa zic io...
 • +5 (15 voturi)    
  :-)) (Joi, 23 mai 2019, 9:51)

  msk [utilizator]

  asta e platit sa stea in Parlament si sa faca legi... in orice firma privata, cand dai rateuri din toate pozitiile - esti concediat.
  Amaratul asta, dupa ce ca habar nu are cu ce se mananca economia reala, vine si propune non-stop legi de care rad si studentii de anul I (de la orice facultate).
  Urmatorul proiect de lege este sa reglementeza numarul Pi si atractia gravitationala....
  sincer, e de plans...
 • 0 (12 voturi)    
  Mai e putin... (Joi, 23 mai 2019, 10:38)

  astronaut [utilizator]

  si va deveni un NIMENI , de care nici nu ne vom aminti ,daca ar fi dupa el , ar face nationalizarea bancilor ca Diaconescu cu PPDD -ul lui , dar cati n-au muiscat din ''momeala'' prostie , astia sunt cei care semnalizeaza dreapta (alde) si fac la stanga !!
 • +8 (10 voturi)    
  Statul cum se imprumuta (Joi, 23 mai 2019, 10:44)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Propun plafonarea prin lege a dobanzilor nesimtite prin care hotii psd+alde se imprumuta in numele RO si al viitoarelor generati..

  Planul Vâlkov-Teodorowitsc via Moscova de distrugere a RO merge ai departe, se pare!

  #EU Votez. Acum sau niciodata trebuie sa scapam de ciuma psd+alde+udmr care au distrus tara si vpr sa o scoata din UE
 • +3 (15 voturi)    
  Zamfir (Joi, 23 mai 2019, 10:46)

  hamurabi [utilizator]

  Acest NIMIC simte fiorul alegerilor si crede ca asa mai ciupeste niscaiva voturi !
 • +5 (13 voturi)    
  un nou episod (Joi, 23 mai 2019, 11:02)

  bili_coiosu [utilizator]

  din serialul "Zamfir spune si face lucruri trasnite" tocmai a fost difuzat
 • -1 (11 voturi)    
  cercetați de ce a dispărut una din "marile" bănci? (Joi, 23 mai 2019, 11:40)

  MG [utilizator]

  domnii cu gulere albe și sufletul negru, au creditat masiv în franci elvetieni și când omul nu a mai putut plati ratele, banca i-a vandut creanta unei firme (proprii!) "olandeze", la 30% din cat avea de plata datornicul.

  Legal? se pare că da. Corect? NU

  Pentru că BNR trebuia sa apere interesele românilor!

  In opinia bancilor, clientul care cumpara o LOCUINȚĂ este tratat ca "investitor"!!! când pentru omul de rând CASA înseamnă FAMILIA, nu PROFIT!!!

  Cum poate cineva normal la cap, să pună egal intre o banca internationala, cu 1000 de avocati si juristi și un biet om, victima a reclamelor mincinoase de la TV, cu oameni zambitori toti, care, chipurile, duc un trai fericit cu ajutorul unui credit!!
  • +3 (9 voturi)    
   huh (Joi, 23 mai 2019, 13:50)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Cum adica "Corect? NU"??? Adica tu sau demagogul de Zamfir va inchipuiti ca II PUTETI IMPUNE CUIVA CU CAT SA-SI VANDA PROPRIETATEA?
   E ca si cum Zamfir ar dsa lege ca tu sa nu poti sa-ti vinzi casa cu mai mult decat ai platit pe ea. Chiar TI SE PARE NORMAL SA SE DEA LEGE CUM SI CU CAT SA-SI VANDA CINEVA ACTIVELE?????
   • +2 (8 voturi)    
    hi, hi (Joi, 23 mai 2019, 15:08)

    MG [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    cui să vândă se chiar poate impune; există conceptul de PREEMȚIUNE, care poate fi extins.

    Vă faceți că nu pricepeți - când sunt sume mari de bani în joc se distorsionează logica precum o gaură neagra diistorsionează lumina - lucrurile au mers prea departe; comisioanele și condițiile contractuale ANULATE de instanțe ne arată că băncile nu sunt infailibile și nici contractele.

    Acea "proprietate" a băncii este o chestie de supraviețuire a "fraieritului" păcălit de sistemul bancar. De multe ori amarâtul a PLĂTIT peste 70% din valoarea creditată.

    Băncile când fac câte o măgărie galactică sunt "too big to fail", pe când un salariat nu primește ajutor de la același stat.
  • 0 (4 voturi)    
   daca ganditi asa se pare ca v-ati meritat (Joi, 23 mai 2019, 20:08)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Soarta.
   In primul rand n-am inteles cu banca care "au creditat masiv in franci elvetieni" iar apoi trecti la "omul care nu si-a putut ratele". Sa ne lamurim, acel om a fost creditat masiv? e vorba de mai multi oameni? Toti au avut creantele vandute la 30%? Mai sunt si unii care au obtinut refinantari?
   Mai exact domina voastra si dobitocul de Zamfir propuneti ca banca sa va ofere acelasi pret de rascumparare, sa zicem 30%. Credeti ca in conditiile astea isi va mai plati cineva corect creditul stiind ca prin lege poate sa il rascumpere la 30%?
 • 0 (8 voturi)    
  Veste buna (Joi, 23 mai 2019, 15:05)

  Kostydis [utilizator]

  Incurajator ca un om politic are curaj sa lupte in continuare impotriva abuzurilor inimaginabile pe care le-au cosmis bancile in Romania. Nicaieri in lume nu si-au permis asa ceva. De ce oare? Raspunsul contine un nume informativ: Manole.
  • +1 (3 voturi)    
   De fapt răspunsul e... (Joi, 23 mai 2019, 18:39)

   Popeye_the_Sailor [utilizator] i-a raspuns lui Kostydis

   ... pentru că Românii sunt printre cei mai puțin educați financiar din UE și cei mai obișnuiți cu pomana.
 • +1 (3 voturi)    
  acum nu vad de ce... (Joi, 23 mai 2019, 18:14)

  ..13 [utilizator]

  Cam toate zarurile senatorului au fost aruncate sa se faca o poveste anonima dar care sa il aiba ca actor principal pe fratele senatorului ca sa inteleaga tot narodul ca acolo unde este prostie si ambitie nu are cum sa te scoata nici banca si nici statul decat FALIMENTUL.

  cred ca merita prezentata toata naratiunea cu familia in cauza.

  Spor va doresc


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by