​Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a invitat România să devină asociat, prin intermediul Institutului Național de Statistică, în cadrul comitetului de statistică și guvernanță statistică. INS este a doua instituție națională invitată să facă parte din structurile OECD, după invitația transmisă Consiliul Concurenței în 2014.

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în actualul program de guvernare. Țara noastră şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017. Aderarea României la OCDE depinde de mai multe lucruri:

1. procesul de extindere a organizaţiei. În prezent, OCDE se află într-un proces de reformă internă de simplificare a procedurilor de decizie între membrii săi şi de revizuire a rolului său global în promovarea dezvoltării sustenabile în actualul context de instabilitate economică. Această reformă internă ar putea include pe termen scurt şi organizarea unui nou proces de extindere.

2. Îndeplinirea criteriilor de aderare de către candidaţi: existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale; dimensiunea şi importanţa economică a statului candidat; principiul beneficiului reciproc pentru OCDE şi statul candidat, beneficiu rezultat din aderarea acestuia la organizaţie (consideraţii globale, referitoare la asigurarea echilibrului geografic între membrii organizaţiei);

Aceste criterii sunt evaluate pe baza unor parametri cuantificabili, adoptaţi în iunie 2017 şi stipulaţi în documentul cadru privind extinderea OCDE.

3. consensul politic al membrilor OCDE pe marginea candidaturii române (susţinerea politică a membrilor organizaţiei pentru aderarea României).

În virtutea statutului de membru al Uniunii Europene, România prezintă un grad înalt de îndeplinire a criteriilor de aderare la OCDE, deoarece acquis-ul comunitar, aplicat de statul român, este inspirat din recomandările acestei organizaţii.