Despre divorțurile din România circulă numeroase mituri. Am selectat cinci dintre ele și am încercat să le verificăm cu ajutorul celor de la Statistică, unde sunt înregistrate cauzele de divorț. Se spune că bărbații sunt mai fustangii, că infidelitatea apare în prima parte a căsniciei, că ardelenii pun familia pe primul loc...Să luăm datele reale și să vedem ce și cum.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Mitul numărul 1: Bărbații sunt mai fustangii decât femeile.

Fals, dacă ne uităm la numărul divorțurilor pronunțate anul trecut. E drept, aici trebuie făcută precizarea că e posibil că adulterul (atât din partea Lui cât și din partea Ei) să se consume neobservat. Dar strict din punct de vedere al statisticii divorțurilor cazurile femeilor care înșeală sunt mai numeroase.

Mai observăm în treacăt că au existat cazuri în care bărbații au divorțat din cauza violențelor fizice ale nevestei. Poate că și le-au căutat cu lumânarea…

Mai jos, cazul simetric, al divorțurilor din vina Lui.

  • Mitul numarul doi: Infidelitatea conjugala se manifestă cel mai des în tinerețe, înainte de 30 de ani

Fals. La o vârstă medie a căsătoriei de 27 de ani, cele mai des întâlnite cazuri de divorț din cauza adulterului se petrec după ce EA face 47 de ani, iar el în jur de 50 de ani. Sau mă rog, atunci au fost prinși și li s-a intentat divorțul.

  • Mitul numărul 3: În cuplul în care EL aduce bani în casă iar EA e casnică, femeia face orice ca soțului să nu-i lipsească nimic

Adevărul statistic este că cele mai multe divorțuri după cele “clasice”, în care ambii soți sunt salariați, sunt cele în care el lucrează iar ea e casnică. Aproape o mie de divorțuri au fost intentate de pensionare.

  • Mitul numărul 4: Ardelenii sunt oameni așezați, care pun familia pe primul plan

Din păcate, cele mai scăzute durate medii ale căsniciilor le intalnim în Ardeal. Sibiu, Satu Mare sau Cluj…Datele complete mai jos:

  • Mitul numărul 5. Divorțurile au loc la vârsta a doua, când diferențele dintre soți își spun cuvântul.

Fals. Media de vârsta e de 40=41 de ani la bărbați și sub 40 la femei.

Alte observații:

  • Procentual, numărul divorţurilor a scăzut mai mult în mediul urban (-10,1%) faţă de mediul rural (- 6,5%), comparativ cu anul anterior; în mediul urban s-au înregistrat de 2,2 ori mai multe divorţuri decât în mediul rural, rata divorţialităţii fiind de 1,8 ori mai mare în mediul urban faţă de mediul rural.
  • Ponderea primului divorţ în numărul total al divorţurilor a fost de 93,3% pentru bărbaţi şi de 93,8% pentru femei. Valoarea maximă a numărului de divorţuri de rangul I s-a înregistrat la grupa de vârstă 35-39 ani pentru bărbaţi, şi la grupa de vârstă 30-34 ani pentru femei. Raportul dintre numărul căsătoriilor încheiate şi cel al divorţurilor pronunţate prin hotărâre judecătorească definitivă sau pe cale administrativă a fost de 3,8 la 1.

Repartizarea pe grupe de vârstă şi sexe a persoanelor care au divorţat prezintă următoarele aspecte:

  • femeile din grupa de vârstă 30-34 ani şi bărbaţii din grupa de vârstă 35-39 ani deţin cea mai mare pondere 19,9% din numărul total al femeilor şi respectiv 21,4% din cel al bărbaţilor care au divorţat;
  • numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,2 ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi limite de vârstă;
  • numărul bărbaţilor de 30 de ani şi peste care au divorţat a fost de 1,2 ori mai mare decât cel al femeilor din aceeaşi grupă de vârstă.

Comparând vârsta medie la divorţ cu vârsta medie la căsătorie (31,9 ani – bărbaţi, 28,5 ani – femei) se poate observa că secvenţa de viaţă maritală durează în medie 8,9 ani pentru bărbaţi, respectiv 8,7 ani pentru femei în cazul cuplurilor care au divorţat

În regiunea Bucureşti-Ilfov vârsta medie a soţiei la divorţ a înregistrat cea mai mare valoare (37,9 ani) în comparaţie cu celelalte regiuni de dezvoltare; cea mai mică valoare s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest (36,0 ani).

În ceea ce priveşte vârsta medie a soţului la divorţ, în regiunea Sud-Muntenia s-a înregistrat cea mai mare valoare (41,3 ani), iar cea mai mică valoare s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest (39,6 ani).

Cea mai mare diferenţă de vârstă între soţii care au divorţat s-a înregistrat în regiunile Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia (3,9 ani).

Pe judeţe, vârsta medie la divorţ a înregistrat cea mai ridicată valoare în judeţul Covasna atât pentru bărbaţi (42,3 ani), cât şi pentru femei (38,7 ani); cea mai mică valoare s-a înregistrat în judeţul Satu Mare pentru bărbaţi (38,8 ani), iar pentru femei în judeţul Vrancea (35,1 ani).

Luând în considerare promoţiile de căsătorii în anii în care au fost încheiate, indicatorul conjunctural al divorţialităţii arată că 19,7 căsătorii din 100 s-au terminat prin divorţ.

Din numărul total al persoanelor care au divorţat, o pondere semnificativă o deţin cele cu nivel de instruire liceal: 41,2% dintre bărbaţi şi 42,3% dintre femei. După nivelul de instruire corelat al soţilor, cele mai multe divorţuri s-au pronunţat în căsnicii în care ambii soţi aveau nivel de instruire liceal (33,8%), urmând cele în care ambii soţi aveau nivel de instruire superior (11,5%) şi profesional (9,4%).