O româncă va deține un mandat de circa 3 ani la Autoritatea Bancară Europeană. Calu Monica a preluat acest mandat la jumătatea lunii mai

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 28 mai 2019, 18:57 Economie | Finanţe & Bănci


Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews
Calu Monica, jurist, expert în dreptul consumatorilor la Asociația Pro Consumatori, va face parte timp de doi ani si jumătate din Grupul Părților Interesate din domeniul bancar (Banking Stakeholder Group BSG) al Autorității Bancare Europene (EBA), cu sediul la Paris. Ea a preluat mandatul de la jumătatea lunii mai în grupul stakeholderilor de pe lângă autoritatea de reglementare și supraveghere din domeniul bancar.

Autoritatea Bancară Europeană este o autoritate a Uniunii Europene care are ca obiectiv asigurarea unui nivel eficient și consecvent de reglementare și supraveghere prudențială în întregul sector bancar din UE. Obiectivele sale generale sunt menținerea stabilității financiare în UE și asigurarea integrității, eficienței și bunei funcționări a sectorului bancar. Autoritatea bancară europeană este o autoritate independentă, însă răspunde în fata Parlamentului European, a Consiliului Uniunii Europene și a Comisiei Europene.

Rolul Grupului Părților Interesate din domeniul bancar (Banking Stakeholder Group) al Autorității Bancare Europene BSG este de a oferi consultanță Autorității Bancare Europene (EBA) și de a facilita consultarea părților interesate în domenii relevante pentru sarcinile acesteia. BSG este consultată cu privire la procesele de reglementare pe care EBA intenționează să le emită, cum ar fi: standarde tehnice de reglementare și standarde tehnice de punere în aplicare, precum și orientări și recomandări.

Grupul poate, de asemenea, să prezinte Autorității avize și recomandări cu privire la orice aspect legat de sarcinile Autorității, acordând o atenție deosebită culturii comune de supraveghere, consultărilor între părți ale autorităților competente și evaluării evoluției pieței bancare. Toate proiectele de documente elaborate de autoritate sunt discutate în cadrul grupurilor de lucru și a comitetelor permanente, unde autoritățile naționale pot furniza informații.

EBA colaborează, de asemenea, în mod periodic, cu alte organisme și instituții, în executarea mandatului său, desfășoară consultații publice deschise, dacă este cazul, cu privire la documentele de reglementare (standarde tehnice, ghiduri etc.) pentru a se asigura că toți actorii și toate părțile interesate pot furniza informații despre viitoarele ghiduri și standarde din sectorul bancar. Autoritatea solicită, de asemenea, observații și recomandări din partea Grupului părților interesate din domeniul bancar, un organism instituit prin regulamentul Autorității Bancare Europene, în vederea facilitării consultărilor cu părțile interesate.

Grupul părților interesate din sectorul bancar din cadrul Autorității Bancare Europene este compus din 30 de membri numiți pentru a reprezenta în proporții echilibrate instituțiile de credit și de investiții care operează în Uniune, reprezentanții angajaților lor, precum și consumatorii, utilizatorii serviciilor financiare, cadrele universitare și reprezentanții IMM-urilor. Rolul Grupului este de a facilita consultarea părților interesate în domenii relevante pentru sarcinile ABE.

În Grupului Părților Interesate din domeniul bancar, Calu Monica vine cu experiență relevantă în consultanța juridică pe domeniul financiar-bancar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3537 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by