​​Economia Venezuelei a scăzut cu aproape jumătate în timpul lui Nicolas Maduro. Această tristă realitate apare într-un raport publicat pentru prima oară din 2015 încoace de Banca Centrală a Venezuelei, document care confirmă declinul sever al economiei. Inflația la ei a fost de 130.000 la sută potrivit propriilor calcule ale Băncii lor Centrale, în timp ce estimările FMI indică o inflație de zece ori mai ridicată. Acum 5 ani, dacă schimbai un euro în moneda locală, obțineai pentru un euro circa 6 bolivari. Acum, primești 11, iar devalorizarea are loc pe zi ce trece.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ca să realizați și vizual ce înseamnă devalorizarea bolivarului, iată de câți bani aveai nevoie pentru a cumpăra un sul de hâtie igienică (sursa: BBC):

Presa din Venezuela scrie în continuare despre raționalizarea combustibilului recent impusă, argumentând că era nevoie de această raționalizare pentru a se evita o explozie socială și economică (sursa).

Combustibilul stocat ar ajunge doar pentru 30 de zile, în ciuda sprijinului masiv dat de Rusia. Potrivit oficialilor venezueleni, Rusia a trimis două vase fiecare cu câte 350 de mii de litri de combustibil, ceea ce ajung pentru 5 zile, avertizează aceștia.

Președintele Maduro a denunțat acum două zile un sabotaj derivat din sancțiunile aplicate de americani împotriva sa, spunând că nu mai puțin de 10 nave au fost împiedicate să acosteze în porturile țării. Declarațiile lui Maduro au fost făcute în timpul unei emisiuni TV cu conducerea politică a Partidului Socialist Unit al Venezuelei (PSUV), Maduro adăugând că navele aduceau și alimente pentru populație.

Pentru o friptură, necesarul de bani era cel de mai jos (sursa:BBC)

Cu toate acestea, președintele i-a asigurat pe venezueleni că problema este "în curs de rezolvare", fără a preciza care ar putea fi soluția.

Potrivit raportului Băncii Centrale, veniturile din exportul de petrol al Venezuelei au coborât de la 85,6 miliarde de dolari la doar 29,9 miliarde, în timp ce producția de țiței a scăzut la un nivel record de 740 mii barili pe zi, de la peste 3.2 milioane de barili zilnic, înainte de criză.

Cei mai câștigați sunt cei care au pe cineva plecat la muncă în străinătate și care trimit acasă valută forte pe care localnicii o vând scump. Ceilalți o duc groaznic. Și asta pentru că un președinte autoritar a vrut să-și impună politicile populiste, să dea vina pentru ceea ce nu merge pe străini (vezi atacurile la adresa multinaționalelor de la noi) sau pe Opoziție, pe care a și vrut să o desființeze. A crescut salariul minim, ceea ce a dus la inflamarea inflației, care a sărăcit și mai tare populația. Vi se pare cunoscut? Nu am fi fost foarte departe nici noi! S-au găsit și la ei economiști care să se pună la dispoziția Șefului pentru o sinecură în plus și să justifice măsurile ”corecte” pe care acesta le lua. Din păcate pentru cei ca Maduro, economia nu îndură pe termen lung prostia și populismul.

”Implozia economiei venezuelene e mai mare decât ne-am așteptat și, bazându-ne pe experiențele altor state care au trecut prin crize similare, revenirea economiei le-ar putea lua unul sau chiar mai multe decenii”, spun reprezentanții FMI.

Nicolas Maduro a devenit președinte în 2013 după moartea lui Hugo Chavez. În același an, PIB-ul țărilor latino-americane în ultima vreme a înregistrat o ușoară creștere, după aceasta, a început să scadă și criza economică.